Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Kolbásszal az igazi!

A parmezános réteget nem érdemes kihagyni

Lengyelországban sok vendéglátós bejelentette, hogy a korlátozások ellenére január közepétől ki fog nyitni, mert már nem tudják eltartani a családjukat. Olaszországban több tízezer étterem nyitott ki, és Ausztriában is volt, aki felvállalta a nyitvatartást.

Lengyelországban azt követően tört ki a felháborodás, hogy a lengyel kormány bejelentette: január végéig meghosszabbítják a korlátozásokat. Válaszként nagyon sok vendéglátós, illetve más szolgáltatási szektorban dolgozó közölte, hogy mindenképpen ki fog nyitni január 18-án. A lökést az adta nekik, hogy a kormány elengedte egy fodrászüzlet büntetését, miután az a tilalom ellenére kinyitott. A bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy ilyen mértékben nem korlátozhatók az emberek alkotmányos jogai. A lengyel vendéglősök azzal érvelnek, hogy egyszerűen már nem tudnak miből megélni, és a családjukat sem tudják eltartani. 

Valakinek el kell kezdeni

Már Ausztriában is van, aki lázad. Az egyik étterem tulajdonosa annak ellenére kinyitott, hogy tudta, azonnal megjelenik majd a rendőrség és bezáratja a helyet. A sajtónak úgy nyilatkozott, számított erre, és el is fogadja, hiszen a rendőrségnek az a dolga, hogy betartassa a törvényeket. A törvényekkel viszont gond van. Úgy véli, valakinek el kell kezdenie a lázadást.

Mindenhol üresek az étteremek. Fotó: Pixabay

Érvelése szerint majdnem mindenki kapott valamilyen kibúvót, a vendéglátósokra azonban már hónapok óta teljes zárlat vonatkozik, és sokan egyszerűen nem tudnak már miből megélni. A tulajdonos úgy gondolja, a nyár megmutatta, hogy az emberek tudnak fegyelmezetten, a szabályokat betartva étterembe járni.

Olaszországban hatig nyitva lehetnek

Január 16-án este az olasz vendéglátósok is tiltakoztak, pedig ők helyben fogyasztásra is kinyithatnak, igaz, csak délután 6 óráig. Addig azonban akár beltéren is fogadhatnak vendégeket. Pénteken mégis több tízezer vendéglátós döntött úgy, hogy nem zár be este tízig. Olaszországban a lakosság is igényli, hogy végre kinyissanak az éttermek, sokan csatlakoztak a vendéglátósok akciójához. 

Fotó: Pixabay

Nálunk már korábban bejelentették, hogy február 1-ig biztosan zárva maradnak az éttermek, és egyelőre senki nem jelezte, hogy nem fogja a betartani a korlátozó intézkedést. Egyre többen gondolják azonban úgy, hogy racionalizálni kellene a bezárásra vonatkozó szabályokat. 

Veszélyes-e az enyhítés? 

Bicskei Sándor, a Balaton közeli Taberna Infinito tulajdonosa (az egyedi étteremről itt olvashattok) úgy vélekedik, a bizonytalanság nagyon rosszat tesz a szakmának. „Tavaly nyáron szinte embertelen terhelésnek voltak kitéve a vendéglátósok a megnövekedett belföldi turizmus miatt. Úgy néz ki, ez a nyár is a belföldi turizmusról fog szólni, ezért muszáj fejlesztenünk, különben nyáron összeroppanunk. Minden nyereségünket a fejlesztésekbe öltük, miközben fogalmunk sincs, kinyithatunk-e tavasszal?” – mondja. 

Kilátás a Taberna Infinitóból. Fotó Erdőháti Áron

Egyre többen vélik úgy a szakmában, hogy újra kellene gondolni a korlátozásokat. Az embereknek igénye van a szabad levegőre, sokan járnak kirándulni. Hétvégén dugó van a Mátrában, és a Normafára vezető úton is. „A kirándulóövezetekben lévő szabadtéri helyek tudnának működni most is, és nem lenne veszélyes. Nálunk például semmilyen zárt rész nincs, csak terasz, de mégsem működhetünk. Az ember ezt nehezen tudja elfogadni” – hangsúlyozza Bicskei Sándor. Mint mondja, minden hétvégén legalább húsz autó kanyarodik fel hozzájuk a hegyre, hiába tudják, hogy zárva vannak.

Sokan abban látnák a megoldást, hogy legalább a szabadtéri helyekre és teraszokra vonatkozóan oldják fel a zárlatot. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában