Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Brutális fogások Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok! Ég veled kiszáradt steak!...
Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen!

Egy kultikus étel Hajdúszoboszlóról

A MexKitchen 2014-ben indult Szegedről, Kertész Ákos és családja projektjeként. Az igen laktató tex-mex ételeket kínáló konyha azóta is a Food Truck Show oszlopos szereplője, de két állandó hellyel is rendelkezik. És most nyílik a harmadik, méghozzá Érden.

A koronavírus alatt egyre többen jönnek rá, hogy érdemes a helyi közösségre koncentrálni, ezért nyitnak például sokan éttermet Budán, de egyre több vendéglátós koncentrál az agglomerációra is. Mint például Kertész Ákos, a MexKitchen tulajdonosa, aki következő állandó éttermét nem a fővárosban, hanem a 70 ezer lakossal rendelkező Érden fogja megnyitni. 

A tulajdonos is aktívan részt vesz a főzésben. Fotó: Kalas Györgyi

Ákos már hat éve tulajdonosa és egyik fő arca is a MexKitchennek, amit saját brandként hozott létre még Szegeden. Sokat járt apukájához Arizónába, ott ismerkedett meg a tex-mex ételekkel, és ügyesen ismerte fel az ebben rejlő piaci rést itthon. Első food truckjában saját maga állt a tűzhely mögé, és nincs ez másként most sem – Ákos most is tevékenyen alkot a konyhában.

De mi az a tex-mex?

Mielőtt rátérnék a MexKitchenben kóstolható ételekre, tisztázzuk a mexikói konyha és a tex-mex közötti különbséget! Utóbbi műfajt képviseli a MexKitchen is, és mint ilyen, nem az autentikus mexikói konyha megtestesítője, hanem annak a határtól északra, főleg Texasban elterjedt változatát képviseli, amit összefoglaló néven tex-mexnek hívunk. Ennek – mivel Amerikáról van szó – egyik fő ismertetőjegye a kiadósság. A tex-mex valahol a mexikói konyha és a gyorsétterem között helyezkedik el, tulajdonképpen Amerika egyik regionális konyhája, és mint ilyen, önálló műfajt képvisel. 

Igazi tex-mex kaják. Fotó: MexKitchen

Alapvető jellemzője még, hogy a mexikói recepteket rengeteg hússal dúsították, és az eredetileg kukoricalisztből készülő tortillát pedig inkább búzalisztből csinálják. A legjellegzetesebb tex-mex étel a chilis bab, ami Texas hivatalos étele. Az eredeti mexikói konyha viszont (ami 2010 óta az UNESCO szellemi örökségének is a része) jóval sokszínűbb: rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, számos fűszert, szószt, sőt tengeri herkentyűt használ. 

Burrito

A tex-mex konyha egyik alaptétele a burrito, annak ellenére is, hogy érdekes módon ez a kaja eredetileg nem Texasban, hanem Kaliforniában és Arizonában lett népszerű. Onnan terjedt el az ország többi részére. Csirkés, chilis babos, vega és honey változatban kérhetitek. Bár a burrito létezik Mexikóban is, inkább babbal, semmint hússal ették, az avokádót, a paradicsomot és a salátát pedig már Amerikában csempészték bele. Mindegyik burrito 30 centiméter átmérőjű búzatortillából készül, és egységesen 1400 Ft.

Paquito

A MexKitchen egyik legnépszerűbb étele, és bevallom, nekem is a kedvencem lett. Ez tulajdonképpen egy szendvicsként megöltött tortilla, némileg egy hamburgeres utánérzés, bár a benne lévő tejföltől mégis egészen más. 

A baconös paquito a kedvencem lett. Fotó: Kalas Györgyi

Bevallom, nem én vagyok a legalkalmasabb a tex-mex konyha népszerűsítésére, ugyanis nem eszem sokat, és egyáltalán nem szeretem a csípőset. Persze most nyilván sokan húzzák a szájukat, hogy biztos valami elkényeztetett úrilány vagyok, de nem. Az a helyzet, hogy sokáig faltam a csípős ételeket, az indiaiban is kapásból kértem a vindaloo-t. Aztán egyszer csak egyik napról a másikra már nem kívántam. És azóta nem eszek csípős ételeket. Sőt, még az elvitelnél is azt hazudom, hogy a gyereknek lesz, hogy biztosan kíméletes legyen.

Ezt csak azért mondom, mert sokan kritizálják a hazai mexikói éttermeket, amiért nem csípnek eléggé. Hát jelentem, ez az olyan emberek miatt van, mint én. Kertész Ákos is azt mondja, hogy szíve szerint sokkal csípősebben készítené a kaját, de a legtöbbször nincs rá igény. Én a baconös paquitót kóstoltam, ami akkora adag, hogy az egyik felét el kellett tennem vacsorára. Az ára 1450 Ft. A paquitónál némileg lájtosabb és kisebb a quesadilla, amit szintén négyféle változatban kérhettek. 

Az enchilada szuper laktató kaja. Fotó: MexKitchen

Enchilada

Újdonság és nagyon népszerű, egyben a legkiadósabb étel a MexKitchenben az enchilada. Ez kivételesen egy eredeti mexikói étel, igaz, eredetileg apró halakkal töltötték, nem marhahússal, mint mostanában szokás. Igazán egyedivé természetesen a paradicsomos echiladaszósz teszi, amit Ákosék maguk készítenek római köménnyel és korianderrel fűszerezve. A marhahúsos ragu mellett van benne fekete bab, sok cheddar sajt (amit még a tetejére is rásütnek), egy kis nachos és saláta. Hatalmas adag, számomra elképzelhetetlen, hogy valaki meg bírja enni, de Ákos szerint sokaknak sikerül. 

Készül a Paquito. Fotó: MexKitchen

Bár nagyon figyeltem, és utána is olvastam, nem mindig sikerült definiálnom, mi a fő különbség az ételek között. Bár ízvilágban nyilván mindegyik más, azért összességében mindegyik lényege a tortilla lapba tekert töltelék. Mindezek megkoronázása a chimichanga, amikor a megtöltött tortillát még ki is sütik olajban. Ettől az egész teljesen más ízvilágot kap, és laktatóbb is! 

Laktató és gyors

Tex-mex konyha lévén a zöldséges ételek kevésbé jellemzik a MexKitchent, bár készítenek kétféle salátát, illetve majdnem mindenből kérhető vega változat is. Nekem egyedül a guacamole nem jött be, mert túlságosan püré állagú volt, és érződött, hogy nem friss avokádóból készült (ami az avokádó árát tekintve nem is csoda).

A tulajdonos, Kertész Ákos, fotó: MexKitchen

Mint már a cikk elején említettem, Ákos most az új üzletre koncentrál, ami február elsején nyílik Érden. Food truck formában már üzemel egy ideje, és nagyon népszerű. Igencsak bízik abban, hogy nyáron majd meg lehet rendezni a Food Truck Show-t, hiszen a közönség mindig nagyon lelkes, akár másfél órán át is képesek sorban állni.

Emellett a MexKitchen a járvány idejére egy nagyon egyedülálló online rendelési felületet is kifejlesztett. Mivel a telefonos rendelés túlságosan nagy teher a konyhának, így online lehet megrendelni az ételt, amit a kért időben az üzletben lévő pick up pontra készítenek nekünk, ahol érintésmentesen átvehetjük. Ha igazán laktató ebédre vágytok – ami akár vacsorára is elég – nagyon ajánlom a MexKitchent.

MexKitchen Budapest, Pauler utca 5.

MexKitchen Érd, Szabadság tér 13.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Brutális fogások Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok! Ég veled kiszáradt steak!...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -