Tünetmentes koronavírusos gyerekek kerülnek kórházba, Magyarországon is előfordulnak esetek

Ezt olvasta már?

A koronavírus fertőzésen átesett gyerekek körében előfordul, hogy 2-4 héttel a fertőzés után súlyos szövődményekkel kerülnek kórházba, úgynevezett sokszervi gyulladás, MIS-C alakul ki náluk.

Csak a Heim Pál gyermekkórházban 40 ilyen beteget ápoltak eddig, a sokszervi gyulladás főleg a 8-10 éves korosztályt érinti. Az RTL Klub kérdésére a Heim Pál Gyermekkórház közölte: jelenleg 7 sokszervi gyulladással diagnosztizált gyermeket ápolnak, közülük egy beteg szorul intenzív ellátásra.

A tünetek gyorsan komolyabbra fordulhatnak, ezért a megjelenésükkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A Heim Pál Gyermekkórház tájékoztatása szerint a betegség mindenkinél máshogyan és más erősséggel jelentkezik, de a leggyakrabban magas lázzal, nagyfokú gyengeséggel, bágyadtsággal, aluszékonysággal jár, jellegzetes tünet a kötőhártya-gyulladás, a repedezett ajkak, bőrkiütések, erős hasi fájdalom, megnagyobbodott nyirokcsomók, hányás, hasmenés, de előfordulhatnak szívritmus-zavarok, keringési problémák is.

A Semmelweis Egyetemen 21 gyereket kezeltek a betegséggel, és mindegyikük jól reagált a terápiára – derül ki Dr. Constantin Tamás, az egyetem docensének témában közzétett Facebook-posztjából. A poszt szerint a sokszervi gyulladás a második hullám tetőzését követően jelent meg Magyarországon. A sokszervi gyulladás tüneteinek megjelenésekor a betegekben már nem kimutatható élő kórokozó, nem fertőzőek. A panaszok hátterében a korábbi vírusfertőzésre adott kóros immunreakció következtében kialakuló gyulladás áll.

Az RTL Klub Híradójának riportja: 

A címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában