Orosz vakcinával olthatnak Magyarországon? Megszólaltak az illetékesek

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Csak garantáltan hatásos és veszélytelen vakcinát engedélyeznek Magyarországon – ezt a Gyógyszerészeti Intézet közölte az RTL Híradóval az orosz vakcinával kapcsolatban. Minden dokumentációt bekértek az orosz vakcinával kapcsolatban, hogy ellenőrizzék a hatásosságát, biztonságát és minőségét – tették hozzá.

Szakértők amiatt aggódnak, hogy a koronavírus elleni orosz vakcinával kapcsolatban nincs teljes átláthatóság, és a fázis III. vizsgálatok lezárása előtt kezdték el használni. Sarkadi Balázs orvos, biokémikus úgy fogalmazott, „gyanút kelt” az orosz vakcina kapcsán az, ahogy elkezdték használni.

Az Európai Bizottság sem ajánlja az orosz Szputnyik 5 vakcina használatát, mert az uniós hatóságok még nem engedélyezték. A Bizottság szerint az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint majd az emberek eldöntik, melyik vakcinából kérnek. A nyugati irányú vakcina-beszerzésekről jelezte, hogy az Európai Bizottság segítségével több nyugati gyártó felől összesen 12 millió vakcinát kötött le Magyarország, „ez elég lehet arra, hogy ha az emberek tömegesen be akarják oltatni magukat itthon”, de jelezte: nem lehet tudni, hogy mikorra áll majd rendelkezésre tömegesen ennyi vakcina, április-júniust ígérnek a gyártók.

A Híradónknak nyilatkozó virológus szerint ha január végén lesz is oltóanyag, akkor is csak április-májusra lehet kialakítani az úgynevezett nyájimmunitást. 

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában