Megkezdődött az online Világgazdasági Fórum, váratlanul Putyin is bejelentkezett a programba

Ezt olvasta már?

A szervezők tervei szerint mintegy kétezer résztvevő vitatja meg, hogy a kormányok és a vállalkozások miként tudják kivezetni a világot a jelenlegi világjárvány válságból és átvezetni egy olyan jövőbe, amelyben a gazdagság igazságosabban oszlik szét, és a környezetet jobban védik.

A koronavírus-járvány miatt átszervezett esemény nyitónapján röviddel ezelőtt vetítették le Hszi Csin-ping kínai elnök beszédét és felszólal még Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is. A héten Németország, Franciaország, India, Japán, Dél-Korea és Dél-Afrika politikai vezetői is beszédet tartanak. Joe Biden, az Egyesült Államok múlt héten beiktatott elnöke kihagyja a fórumot, kormányzatát egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci és klímavédelmi különmegbízottja, John Kerry képviseli.

Az orosz Interfax hírügynökség vasárnap közölte a hírt, hogy 2009 után – amikor még miniszterelnök volt – ismét elfogadta a szervezők felkérését Vlagyimir Putyin orosz elnök is, hogy előadást tartson. Putyin eredetileg nem volt benne a tervezett programban. 

A davosi tanácskozáson, amelyet egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum szervez, a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket szokták megvitatni, illetve meghatározni a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

A tervek szerint az e heti online tanácskozások után a Világgazdasági Fórum május végén Szingapúrban is megtartja a csúcstalálkozót, amelyen a legfontosabb politikusok és vállalati vezetők már személyesen vesznek részt.

A Világgazdasági Fórum 1971 óta megrendezett éves találkozóit januárban Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt.

A szervezők a 2021-es, 51. alkalommal sorra kerülő tanácskozást Davos helyett Lausanne-ban rendezték volna meg, hogy jobban be tudják tartani a járványügyi szabályokat, köztük az egymástól való távolságra vonatkozó előírásokat. Végül úgy döntöttek, hogy inkább Szingapúr lesz a helyszíne a májusban tartandó fórumnak.

Címlapkép forrása: nyilvános Flickr adatbázis a World Economic Forumról

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában