Délután megszólal az MNB teljes vezérkara – Mire készül a jegybank?

Ezt olvasta már?

Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Délután három órától az MNB Youtube-csatornáján közvetítik az élő sajtótájékoztatót, melyen Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás a jegybank alelnökei vesznek részt.

Előtte a Monetáris Tanács kettőkor teszi közzé mai kamatdöntő ülésének eredményét, majd megjelenik a közlemény, illetve a friss GDP- és inflációs prognózis. A Portfolio által megkérdezett szakértők alapesetben nem számítottak fajsúlyos döntésre, a sajtótájékoztató azonban arra utal, hogy mégiscsak jöhetnek lépések a jegybanktól. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Az eszközvásárlási program és az NHP Hajrá finomítása kibővítése, bár ezekről épp novemberben döntött az MNB, így meglepő lenne bármilyen változás.
  • Új eszköz bevezetése.
  • A legnagyobb meglepetés a kamat csökkentése lenne (kamatemelés a jelenlegi helyzetben kizárható). Az MNB korábban többször leszögezte, hogy a rövid oldali kamatokat biztonságos távolságban akarja tartani a nulla százaléktól, emellett az utóbbi időszakban az egyhetes betéti kamat működött irányadó eszközként, ott számítottak lazításra.

Persze az is elképzelhető, hogy a mai sajtótájékoztatón csak a friss makrogazdasági előrejelzés hátterét akarja bemutatni az MNB, de meglepő lenne, ha ehhez a teljes jegybanki vezérkar kellene.

Címlapkép: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában