Boris Johnson: október végére elérhető a napi félmillió szűrés

Ezt olvasta már?

Johnson a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a fejenkénti napi tesztelési kapacitás már most meghaladja Németországét, Franciaországét és Spanyolországét.

Hozzátette: a koronavírus-betegek kezelésére külön felépített és berendezett hét nagy-britanniai kórházban több mint kétezer ágy vehető igénybe szükség esetén.

Johnson elmondta azt is, hogy négy hónapra elegendő raktárkészlet van az egészségügyi ellátórendszer dolgozói számára beszerzett maszkokból, szemvédőkből, steril köpenyekből és az ellátáshoz alapvetően szükséges egyéb védőeszközökből.

Boris Johnson szeptember elején ismertette azt a kormányzati célkitűzést, hogy október végéig 500 ezerre növekedjen a napi koronavírus-szűrési kapacitás.

A brit miniszterelnök azóta többször kijelentette azt is, hogy a kormány reményei szerint hamarosan olyan szűrőeszközök állnak rendelkezésre, amelyek akár 20 percen belül eredményt mutatnak, és így naponta több millió koronavírus-szűrés is elvégezhető lesz Nagy-Britanniában, elősegítve, hogy minél többen visszatérhessenek a normális életvitelhez.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 7108 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

Ez volt a második olyan nap egymás után, amikor meghaladta a hétezret az újonnan kiszűrt fertőzések száma.

Áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzése idején 6500 körüli új fertőzést szűrtek ki naponta.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott szerdai sajtótájékoztatón azonban hangsúlyozta: a napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy sokkal több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick kijelentette: nagyon valószínű, hogy a márciusi-áprilisi tetőzés idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke volt azonosítható.

Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás megközelíti a 300 ezret.

Vallance professzor szerint ezért nem lehet egy az egyben összehasonlítani az akkori helyzetet a jelenlegivel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében 2020. szeptember 18-án. A brit kormányfő meglátogatta az intézet laboratóriumát és a koronavírus elleni vakcina fejlesztését vezető orvosokkal beszélt. (MTI/AP pool/Kirsty Wigglesworth)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában