Ők nem így képzelték el a rendet – búcsúzott az SZFE vezérkara

Ezt olvasta már?

Moszkva arra figyelmeztette Washingtont, hogy ne játsszon a tűzzel

Moszkva "ellenséges oroszellenes kirohanásnak" nevezte kedden a Washington által a Navalnij-ügyben bejelentett szankciókat, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy "ne játsszon a tűzzel". Orosz hírügynökségek...

Az FBI belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni támadást

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni, január 6-iki támadást - mondta kedden Christopher Wray, az FBI igazgatója, az...

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

"Kikerüli" a brazil vírusmutáns azokat az antitesteket, amiket a CoronaVac oltás nyomán termel a szervezet. Koronavírus – a második év ...

Kicselezi az egyik kínai vakcinát a brazil mutáns

A megállapításokra egy olyan kísérlet során jutottak, amelyben nyolc pácienst beoltottak a dél-amerikai országban eddig leginkább használt kínai oltóanyag két adagjával. A Sao Pauló-i...

Augusztus 31-én mondtak fel, most lejárt a 30 napos felmondási idejük, a patthelyzet viszont továbbra is fennáll a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Vidnyánszky Attila szerint “fájó lesz a kijózanodás”.

Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és Upor László állt őrségben szerda este az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületén. A fáklyákkal felálló vezetőket először vastaps, majd néma csend búcsúztatta, több mint száz hallgatójuk állt ki a szakadó esőben a tiszteletükre. Az intézmény vezetése és szenátusa augusztus végén jelentette be lemondását, amit azzal indokoltak, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

© Reviczky Zsolt

© Reviczky Zsolt

Ezúttal az ének sem volt vidám, sem tánc nem volt, október elsejétől ugyanis a hallgatók utolsó védőbástyája is elveszik a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal szemben. Az új kancellár, a katonatiszt Szarka Gábor legutóbb már azzal fenyegetőzött, hogy nem fog fizetést adni, ha nem engedik be a szeptember elsején elfoglalt egyetemre.

© Reviczky Zsolt

© Reviczky Zsolt

Szerdán 21 órakor a hallgatók megköszönték eddigi vezetőiknek, hogy kiálltak értük, továbba hangsúlyozták, hogy nem engednek követeléseikből. Mint mondták, őrlángot gyújtottak, ami addig ég, amíg figyelembe nem veszik kéréseiket. A blokád is egészen addig marad, az új vezetőség tagjait pedig továbbra sem engedik be. Hozzátették, hogy ez a láng nemcsak értük, hanem az összes magyar egyetem szabadságáért ég.

Vidnyánszky Attila szerda este a köztévén jelentette be, kik lesznek a Színművészeti új rektorhelyettesei.

Vidnyánszky: Fájó lesz a kijózanodás

Vidnyánszky itt arról is beszélt, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, “amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre”. Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig “reménysugárként” tekint az SZFE-n kialakult helyzetre. Szerinte a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév. “Fájó lesz a kijózanodás” – fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy “elment” egy hónap. A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik – például Szarka Gábor kancellári kinevezése – a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől – mondta. “Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe” – mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé.

Hangsúlyozta: mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

“Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk” – hangoztatta. Kiemelte: nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát. Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítják, diplomáig elkísérhetik őket – mondta. Kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el. El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák “a színész résznél” a menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és “alig van” fiatal rendező is.

Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta:

sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

Az egyetem modellváltása pár hónap alatt lezajlott, hivatalosan pedig július végén kiderült az is, hogy Vidnyánszky Attila lett az SZFE-t fenntartó kuratóriumi alapítvány elnöke, azonban szakmai körökben már sejtették, hogy ez lesz a vége. A kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója került be. Az egyetem a sajtóból értesült a grémium összetételéről, melyben egyetlen általa jelölt személy sem szerepel.

Vidnyánszky kinevezése ellen sok színművész tiltakozott.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Szörnyethalt több bolíviai egyetemista, miután lezuhantak egy egyetemi épület tetejéről – videó

Legalább hét bolíviai diák szörnyethalt, miután lezuhant egy egyetemi épület legfelső szintjéről - jelentette kedden a helyi média. Az eset La Paz "ikervárosának", El Altónak...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -