Szakértő: igen nagy összeggel tartozik Minszk Moszkvának

Ezt olvasta már?

A fehérorosz és az orosz diplomácia vezetői folyamatosan egyeztetnek, elképzelhető, hogy Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin elnök hamarosan személyesen is találkozik – mondta az InfoRádiónak Rácz András, a német külpolitikai társaság, a DGAP kutatója.

„Nagyon szovjet nyelvezetű nyilatkozat hangzott el Mihail Misusztyin orosz kormányfő és a fehérorosz elnök találkozója után, rengeteg hangzatos frázisban dicsérték kettejük találkozóját, ám hogy pontosan miről tárgyaltak, az nem derült ki” – írta le a helyzetet Rácz András.

Amit viszont szerinte tudni, hogy nagyon

akut probléma a fehérorosz államadósság „refinanszírozása”, jelenleg egy 1 milliárd dolláros hitelről van szó,

de nyilván nem csak erről beszéltek, hiszen komoly diplomáciai forgalom van a két ország között, a külügyminiszterek szerdán találkoztak, a fehérorosz védelmi miniszter pedig pénteken vizitál Moszkvában.

A csütörtöki egyeztetésnek Rácz András szerint részben szerepe lehetett a későbbi elnöki csúcs részleteinek egyeztetésében.

Hogy Oroszország kezében lehet-e a fehérorosz válság megoldásának kulcsa, erre a felvetésre a szakértő azt mondta, a válság alapvetően belső természetű.

„Hiába mondja Fehéroroszország, hogy a tiltakozásokat Lengyelország, Litvánia vagy az Egyesült Államok szítja,

ez alapvetően belpolitikai természetű válság. A nagyon durván elcsalt választás társadalmi reakcióját látjuk” – szögezte le Rácz András, aki szerint „olyan legitimációs deficittel küzd a fehérorosz elnök, hogy azt Moszkvából megoldani nem lehet, legfeljebb stabilizálni a helyzetet”.

A litván kormány közben bejelentette, hogy amerikai harckocsik érkeznek a fehérorosz határ közelébe, hozzátéve, ez nem jelzés Minszk felé. Rácz András szerint sem, hiszen egy tervezett csapatmozgatásról, hadgyakorlatról van szó. Közben viszont a fehérorosz hadsereg is jelentős erőket mozgósít az észak-nyugati, lengyel-litván-fehérorosz határ felé.

Nyitókép: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában