Svédország elvesztette az uralmát saját területe fölött

Ezt olvasta már?

Csúcs után: az EU-nak ellenállóbbnak kell lennie az új kihívásokkal szemben

Az Európai Unió el akarja mélyíteni a tagállamok közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködést, növelni kívánja a védelmi beruházásokat, fejleszteni a védelmi és civil képességeit,...

Robbanás volt egy izraeli teherhajón az Ománi öbölben

Egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt egy izraeli teherhajón az Ománi-öbölben pénteken, ami újabb aggályokat vetett fel a közel-keleti tengeri hajózás biztonságát illetően. A brit haditengerészet...

Kiszámoltuk: nem tudunk olyan gyorsan oltani, hogy elkerüljük a még durvább lezárásokat

Egy kis helyzetértékelés A péntek reggeli jelentés szerint már csaknem 522 ezer főnél jár a koronavírus ellen elsőre beoltottak száma Magyarországon, a második dózist...

Emberi lábat találtak az ausztrál tengerparton, kiderült, hogy egy eltűnt üzletasszonyé

Négy hónapja keresi már az ausztrál rendőrség Melissa Caddick üzletasszonyt, aki az után tűnt el otthonról, hogy kiderült, dollármilliókat lopott el az ügyfeleitől. Túrázók a múlt...

Gyújtogatások, gyilkosságok, összecsapások, gumiégetések – mindezeket nem egy harmadik világbeli ország mindennapjairól szóló tudósítások között lehet olvasni, hanem a svéd mindennapokról szóló hírek között. A skandináv államban a 2015-ös migrációs válság óta jelentősen megnőtt a bűncselekmények száma, bizonyos városnegyedeket már egyszerűen képtelen uralni a rendőrség, miközben a hivatalos politika továbbra sem mer szembenézni a súlyos problémákkal. 

Az országban lévő erőszakos cselekmények trendje egyre veszélyesebb – ezt a felhívást tette közzé a svéd rendőrség még augusztus 29-én. A rendőrség megállapította, hogy korábban nem látott szintre nőtt a bűnbandák tevékenysége, és ezek révén több embert meggyilkoltak és megsebesítettek. Az elmúlt hetekben Stockholmban két embert meggyilkoltak. Göteborgban bűnbandák blokád alá vonták egy negyed forgalmát. Szintén Göteborgban történt, hogy a bandák közötti leszámolásnak egy 12 éves kislány esett áldozatául. 

Malmőben több százan autógumikat égettek augusztus végénForrás: AFP/-

Rendkívül túlterhelt a rendőrség

Andres Thornberg, az országos rendőrség vezetője szerint a rendőrség nagyon nehéz helyzetben van, mivel sok esetben a bűnözők már előttük járnak. Kijelentette, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel ők továbbra is küzdeni fognak a szervezett bűnözéssel szemben, de a sikeres fellépéshez szükség lenne a helyi önkormányzatok segítségére is, mivel ha ők többet tennének a helyi társadalom problémáinak a megoldására, akkor a bűnözés is csökkenne. Thornberg szerint a rendőrség rendkívül túlterhelt, és ennek a munka hatékonysága látja a kárát. 

A svédországi bűncselekmények az elmúlt hónapokban egyre kegyetlenebbek lettek.  Sok esetben nem az áll egy-egy bűneset mögött, hogy valamilyen értéket elraboljanak valakitől, hanem hogy minél jobban megalázzák az áldozatokat, és minél szörnyűbb kínok között végezzenek velük. Stockholmban két fiatalt megerőszakoltak, megkínoztak, majd pedig élve eltemették őket. Göteborgban pedig arra kényszerítettek embereket, hogy az egyik bandavezér lábát csókolgassák, miközben az egészet filmre vették, ezt követően pedig addig taposták az áldozatok arcát, míg elvesztették az eszméletüket.

Lassan elveszítik a teljes országot

Svédország folyamatosan veszti el az irányítását a saját területe fölött – erről már Ivar Arpi egy svéd publicista beszélt a Berlingske Tidende dán újságnak. Ezek a borzalmas bűncselekmények egy úgynevezett ghetto kultúrához kapcsolódnak. Az újságírók nem akarnak írni erről, a politikusok nem akarnak erről beszélni, míg a kutatók nem akarnak ezzel kapcsolatban semmilyen tanulmányt folytatni. Szisztematikus elhallgatás érvényesül – tette hozzá.

Malmö Rosengard városnegyedében szinte csak bevándorlók élnekForrás: AFP/-

Augusztus 28-án Malmőben több százan autógumikat égettek és összecsaptak a rendőrökkel. Az eset Rosengard közelében történt. Malmö ezen városnegyedében szinte teljesen csak bevándorlók élnek. A demonstrálók Allah Akbar-felkiáltásokkal támadtak a hatóságokra, valamint antiszemita szlogeneket is kiabáltak. Malmőben egyébként nem ez volt az első eset, hogy ilyen incidensek történtek, a zsidóellenes támadások is egyre gyakoribbak.  A malmői összecsapásokat egyébként egy Korán elégetése váltotta ki, ezt Rasmus Paludan, egy iszlámellenes dán párt vezetője hajtotta végre.

Elrabolták és megverték a tanárt

Nagy megdöbbenést okozott Svédországban az is, hogy Göteborg Angered negyedében egy helyi bűnszervezet gyakorlatilag blokád alá vonta a körzetet. Csak azokat engedték be, akiket a bűnözők ellenőriztek a belépési pontokon. A blokádot egy olyan „család” állította fel, akinek eddig már 200 alkalommal volt dolga a rendőrséggel, azonban egyszer sem ítélték el őket, mivel a tanúk fenyegetések hatására visszavonták a korábbi vallomásaikat. Angered Rosengardhoz hasonlóan szintén egy bevándorlónegyed.  Szintén Göteborgban történt, hogy az egyik iskola körül fegyveresek cirkáltak a tanítási idő alatt. Az egyik tanár értesítette a rendőrséget, majd a fegyveresek eltűntek. Később az illető tanárt elrabolták és megverték.

Az egyre borzalmasabb közállapotok értelemszerűen már az országos politika szintjére is eljutottak. Ulf Kristersson, a legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékelt Párt vezetője azt javasolta, hogy a bűnszervezetben való tagságot is büntetnie kellene a hatóságoknak. Az ellenzéki pártvezető szerint a rendőrségnek sokkal szélesebb jogosítványokat kell kapnia, hogy hatékonyan fellépjen a mindennapokat fenyegető egyre nagyobb bűnözéssel szemben. 

Élesedő keresztényellenesség 

Az egyre szélsőségesebb bűnözők mindezek mellett már a keresztény épületeket is célba vették. A malmői Västra Skrävlinge templomot nemrég többször is megrongálták. Ablakokat és szobrokat törtek össze, köztük Jézus szobrát is. Az elkövetők ismeretlenek, de a malmői Svéd Demokraták Párt felkérte a Svéd Egyházat, hogy vizsgálja meg részletesebben az ügyet, és nyilatkozatában hozzátette: Figyelembe véve a Västra Skrävlinge templom rongálását, amelyet láttunk, és a szisztematikus rongálást, amelyet temetőinkben tapasztalhatunk, ez egy olyan terület, amellyel szemben a Svéd Egyháznak fel kell lépnie. Svédország nem lehet passzív, amíg a keresztény kulturális örökséget ilyen támadások érik – zárult a nyilatkozat.

Jelentősen visszaesett a legutóbbi választások óta a szocdemek támogatottsága. Az ellenzék egyre erősebb

Az egyre szélsőségesebb bűnözés a pártok támogatottságát is átrendezte Svédországban. Ha ma lennének a választások, akkor a jelenleg kormányzó baloldali pártok a mandátumok 43,2 százalékát szereznék meg, míg a jobboldali ellenzéki pártok 47,9 százalékát. A mostani baloldali kormánykoalíciót alkotó liberálisok és zöldek jelenleg a 4 százalékos bejutási küszöb alatt állnak, és ez jelentősen rontja a szocdemek újrázási esélyeit.

Svédországban várhatóan két év múlva rendeznek parlamenti választást.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hatásos a brit oltási kampány: tovább lassul a járvány

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok. A brit statisztikai hivatal (ONS) széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -