Megostromolt egy varsói templomot a lengyel szélsőbaloldal, hazafias csoportok védték meg– videó

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

A növekvő koronavírusos esetek ellenére, Varsóban tovább folytatódnak a radikális baloldali megmozdulások. Az abortuszpárti szélsőségesek a főváros egyik legfontosabb templomába akartak betörni, de különböző hazafias csoportosulások ezt megakadályozták. Egy katolikus portál szerint a szélsőségeseket Soros György támogatja. A vandalizmust elítélte a lengyel belügyminiszter és a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski is.

Az Origo több alkalommal is beszámolt róla, hogy a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki az erőszakos, szélsőbaloldali abortuszpárti aktivisták részéről.

A Remix hírportál információi alapján hétfő este a szélsőségesek megpróbáltak behatolni a Varsó belvárosában található Szent András templomba, azzal a céllal, hogy a hétvégéhez hasonlóan ezt a katolikus templomot is meggyalázzák.

A helyszínen azonban megjelent a Nemzeti Gárda nevű, hazafias katolikus civil szervezet, illetve több fővárosi fociklub szurkolója, akik először a templom előtti Három Kereszt téren csaptak össze a radikális baloldali aktivistákkal, majd ezt követően felmásztak a templom lépcsőire, megakadályozva, hogy a szélsőségesek betörjenek az épületbe.

A történekről a Nemzeti Gárda vezetője, Robert Bąkiewicz több videófelvéltet is megosztott a közösségi oldalán. Értékelése szerint Varsó egyre inkább ki van téve a radikális baloldali erőszaknak.

Hétvégén a varsói abortuszpárti szélsőségesek Ronald Reagan amerikai elnök mellszobrát gyalázták meg, illetve országszerte betörtek számos, kizárólag katolikus templomba. II. Szent János Pál pápának is több szobrát gyalázták meg.

E két utóbbi tény alapján kijelenthető, hogy Amerikához hasonlóan Lengyelországban is a katolikus egyház az erőszakhullám első számú célpontja.

A Szent András templomnak Varsóban szimbolikus jelentősége is van, hiszen a nácik 1944-ben lerombolták azt, a szakrális hely megtámadását a radikális baloldal részéről tehát ennek tükrében kell értelmezni, ez teljesen független attól, hogy valaki mit gondol az abortuszról.

A szélsőségesek véleménye alapján amúgy a katolikus egyház nyomására döntött az alkotmánybíróság az abortusztörvény szigorításáról, de erre semmilyen bizonyítékuk nincs. 

Határozott fellépést ígér a lengyel belügyminiszter, Kaczynski elítélte a történteket

Az MTI szerint Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerdán közölte, hogy a rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot az abortuszpárti tüntetések alatt.

A szélsőségesek 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást.

Mariusz Kaminski felhívta rá a figyelmet: mivel a tüntetések szervezői kilátásba helyezték, hogy folytatják agresszív és szentségtörő cselekményeiket, a rendőrség határozott lépésekre készül a közrend megóvása érdekében.

Az AFP francia hírügynökség szerint a kormányzó nemzeti-konzervatív párt (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski is elítélte a radikális baloldali erőszakot. Egy fővárosi televíziónak azt nyilatkozta, hogy meg kell védeni a templomokat. Kaczynski véleménye szerint a tüntetőknek a kizárólagos célja a rombolás, és egyedül a katolikus értékek gyűlölete vezérli őket.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az 5 főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést, a szélsőségeseket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja (#StrajkKobiet) nevű radikális baloldali feminista mozgalom „Nem megyünk munkába” jelmondattal akciót hirdetett. Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Egy katolikus portál tudni véli, hogy az abortuszpárti mozgalmat támogatja Soros György amerikai milliárdos is, aki a lengyel belpolitika befolyásolására most ugyanazokat az eszközöket használja, mint 2018-ban, Írországban, ahol a dollármilliókból finanszírozott sorosista szervezetek a téma kapcsán népszavazást kényszerítettek ki. A népszavazás eredménye pedig az abortusz legalizálója lett.

A Nők Sztrájkja egyébként az abortusz teljes liberalizációját akarja elérni, de erre a konzervatív szemléletű Lengyelországban semmi esélye sincs.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, Karácsony Gergely jó barátja kedden is kifejezte támogatását a radikális baloldali akció iránt.

A fővárosi közösségi közlekedési járművekre abortuszpárti szimbólumokat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A közösségi oldala alapján Trzaskowski több felvonuláson vett részt, illetve kifejezetten erre biztatta a követőit, noha VARSÓ AZ ELSŐK KÖZÖTT KAPOTT VÖRÖS-ZÓNA MINŐSÍTÉST A KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTSÉG KAPCSÁN.

Szerdán minden eddigi negatív járványügyi rekord megdőlt Lengyelországban, de ez a radikális baloldalt nem érdekli. Ma amúgy közel 19 ezer is fertőzést regisztráltak. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta a köztelevíziónak, hogy A TÖBBEZRES RADIKÁLIS BALOLDALI TÜNTETÉSEK BIOLÓGIAI BOMBÁT JELENTENEK, AMELY NÉHÁNY HÉT MÚLVA A FERTŐZÉSEK MÉG NAGYOBB SZÁMÁT FOGJA EREDMÉNYEZNI.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -