Irán megkezdte urándúsító centrifugái számára egy új csarnok építését

Ezt olvasta már?

Irán megkezdte urándúsító centrifugái számára egy új csarnok építését “a hegyek szívében”, a natanzi atomközpont közelében – jelentette be kedden az iráni nukleáris program vezetője az iszlám köztársaság állami tévéjében.

Ali Akbar Szalehi szavai szerint korszerűbb, nagyobb és részleteiben mindent magában foglaló épület lesz az új csarnok, amely a régi helyett készül. 

Utóbbi jelentős tűzkárt szenvedett két hónapja. Július 2-án csaptak fel a lángok a nagyrészt föld alatti atomlétesítményben.

Fotó a megrongálódott épületről. A Teherántól fővárostól délre, 2020. július 2-ánForrás: AFP/Handout

Irán először azt hangoztatta, hogy szabotázs történt, amely lassíthatja urándúsító centrifugái továbbfejlesztését, de később tagadta, hogy gyújtogatás volt a tűz oka, és azzal magyarázta az esetet, hogy nyaranta gyakran vannak tüzek. Szalehi viszont most ismét szabotázst említett. Natanz az iráni urándúsító program központi létesítménye. Teherán váltig állítja, hogy nukleáris programja csakis békés célú, nem fejleszt atomfegyvert.

A natanzi központ egyike azon iráni atomenergetikai létesítményeknek, amelyek ellenőrzését Teherán engedélyezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img