Igazi lendületet kapott a líbiai békefolyamat

Ezt olvasta már?

Tovább csökken az új fertőzések napi száma Csehországban

Csehországban továbbra is csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések napi száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent legfrissebb statisztikák szerint pénteken 4458 új esetet regisztráltak,...

Izraelt vádolja atomtudósa megölésével Irán

Az iráni elnök is megszólalt szombaton az előző nap rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében; Haszan Róhani is Izraelt vádolta a fizikus meggyilkolásával. Pénteken...

6268-cal nőtt a fertőzöttek száma, 152 beteg hunyt el

2020.11.28. 09:25 Meghalt 152, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6268 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. ...

Nem enyhül a kórházak túlterheltsége Franciaországban

Bár korábban volt, hogy egy nap több mint 80 ezer új fertőzött embert regisztráltak, most ez a szám 20 ezer körülre csökkent Franciaországban -...

Áttörést értek el a választások megtartása ügyében a líbiai polgárháborús konfliktus szemben álló felei a tuniszi megbeszéléseken – közölte szerdán Stephanie Williams, az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) vezetője, aki egyben az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja is.

A tunéziai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Williams elmondta, hogy az előzetes megállapodás értelmében 18 hónapon belül tartanának “szabad, tisztességes, átfogó és hiteles elnök- és parlamenti választást a több részre szakadt országban. Úgy fogalmazott, hogy igazi lendületet kapott a békefolyamat.

Új, egyesült átmeneti kormány

Williams szerint a csütörtöki tárgyalások egy új, egyesült átmeneti kormány létrehozására összpontosítanak majd, amelynek feladata a választások lebonyolítása lesz. Hozzátette, hogy az új kabinet feladata lesz megbirkózni olyan kérdésekkel is, mint a romló közszolgáltatások és a korrupció, amelyek miatt a nyáron tömegtüntetések voltak a frontvonal mindkét oldalán.
Williams beszélt arról is, hogy a Líbia számára kidolgozott “útiterv” tartalmazza a nemzeti megbékélési folyamat megkezdését, az átmeneti igazságszolgáltatási rendszer kiépítését és a menekültek ügyének rendezését is.

Mindezzel összefüggésben kiemelte, hogy Hanan al-Barasszi ügyvédnő keddi meggyilkolása “emlékeztető mindannyiunk számára, hogy a líbiaiaknak most már valóban véget kell vetniük ennek a hosszúra nyúlt válságnak, megosztottságnak és büntetlenségnek”. Ismeretlen fegyveresek ugyanis a nyílt utcán agyonlőtték a kelet-líbiai milíciák ismert bírálóját kedden Bengáziban.

Demokratikus legitimitás

A hatnaposra tervezett fórum hétfőn kezdődött a tunéziai fővárosban a világszervezet által delegált 75 líbiai küldött részvételével. A január 19-én tartott berlini konferencia nyomán rendezett, az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatását élvező tárgyalássorozat célja megállapodás elérése az egységkormány létrehozásáról, új választások kiírása, illetve a líbiai intézményrendszer demokratikus legitimitása.

A polgárháború és a kilátástalanság elől sokan próbálnak Európába menekülniForrás: AFP/Alberto Pizzoli

2011 óta

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták a diktátornak tartott Moammer Kadhafit. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit az ENSZ, Törökország és Katar támogatását élvező egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi, akit mások mellett Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogat.

Noha a rendezést célzó korábbi diplomáciai erőfeszítések nem jártak sikerrel, a szemben álló felek október 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá a svájci Genfben.

Csütörtökön ül össze a szembenállók között létrehozott katonai bizottság a stratégiai fontosságú líbiai kikötővárosban, Szirtben, hogy megvitassa a fegyvernyugvás részleteit, így a katonák kivonását a frontvonalakról.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

60 év alatti a legtöbb koronavírusos beteg Szerbiában

Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -