Akarata ellenére mégis meghosszabbíthatta a kormány a korlátozó intézkedések hatályát?

Ezt olvasta már?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délelőtt közleményt adott ki:

A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.

„Hazudik és álhírt terjeszt”

A közlemény megjelenése után a közszolgálati, illetve a kormánypárti sajtó oldaláról össztűz zúdult a két hírportálra, amelyek – legjobb meggyőződésük ellenére – a Kormányzati Tájékoztatási Központ kívánalmainak megfelelően korrigáltak.

A vita természetesen nem arról szól, mint amiről a hirado.hu délelőtt óta a címében is állít: „Hazudik és álhírt terjeszt az Index és a HVG”. Nos, bár nem könnyű egyszerre hazudni és álhírt terjeszteni, a valódi hazugság az lett volna, ha cikkünkben azt állítjuk, hogy a kormányrendelet ebben a húsbavágóan fontos kérdésben egyértelmű, világos, semmiféle jogértelmezési problémát nem okozó szabályozást tett közzé.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán az alábbiakat jelentette meg:

Sajnos látjuk, hogy gyakran jelennek meg álhírek veszélyhelyzet idején is. Ez nem csupán félrevezető, hanem kifejezetten ártalmas ezekben az időkben. Ma reggel arról adott hírt – valótlanul! – a sajtó, hogy a kormány meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket. Ez nem igaz! A mostani intézkedések idén december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg a parlament döntése alapján 2021. február 8-ig. A kettő pedig nem ugyanaz!

Eltérő értelmezések

Bármennyire is „ártalmas”, a kormányrendelet hatályának legalább háromféle értelmezése lehet:

  1. meghosszabbították a korlátozó intézkedések hatályát, ahogy a rendelet címe is állítja: „505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról”;
  2. nem hosszabbították meg az intézkedések hatályát, csak a rendeletét, ami alapján meg lehet hosszabbítani az intézkedések hatályát;
  3. nem hosszabbították meg ugyan az intézkedések hatályát, de sikerült ezzel éppen ellentétes címet adni a kormányrendeletnek.

Szép jogászi dilemma. Kérdés persze, nem lehetett-e volna egyszerűbben és szakszerűbben megoldani ezt a jogalkotási feladatot. 

Volt alkotmánybíró is megerősítette

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második verziót vallja.

Mi megvizsgáltuk mindhármat, és véleményünk szerint – bár lehet, hogy nem ez volt az eredeti szándéka – a kormány a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig.

Az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet 1.§ c) pontja ugyanis kimondja:

a Kormány […] a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendelet 1–14. §-a, 16–19. §-a, valamint 22–28. §-a […] hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Vagyis:

  • a hivatkozott kormányrendelet 1–14. §-a többek között a maszkviseléstől a kijárási tilalomig korlátozó intézkedéseket szabályoz;
  • ennek a rendeletnek a hatályát, amely a különböző korlátozó intézkedéseket is tartalmazza, a rendelkezés meghosszabbítja, mégpedig
  • az említett törvény hatályvesztéséig, azaz február 8-ig, és nem december 11-ig.

Nem akarunk hamis híreket terjeszteni, de ha az eredeti kormányzati szándék az volt, hogy csak a veszélyhelyzetet akarták meghosszabbítani február 8-ig és a korlátozó intézkedések hatályát nem, akkor álláspontunk szerint legkésőbb december 11-ig módosítani kell a most kihirdetett kormányrendeletet.

Cikkünkkel megkerestünk több ismert jogászt, akik nevük elhallgatását kérve megerősítették, hogy a kormányrendelet bizony a korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig. 

A megkérdezettek között egy korábbi alkotmánybíró is volt, aki elszomorítónak nevezte az ezzel ellentétes értelmezést.

FRISSÍTÉS:

A hatályos joganyagot tartalmazó hivatalos oldalon, a Nemzeti Jogtárban a 484/2020. (XI. 10.) Korm.-rendeletnél a lábjegyzetben az olvasható, hogy az összes érintett rendelkezés hatálya meghosszabbodott február 8-áig, tehát miközben a kormányzati kommunikáció szerint nem ez történt, a rendelkezések végrehajtói mégis így értelmezték az 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendeletet.

(Borítókép: Aradi László / Index)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában