Újabb szigorításokat vezetnek be kedd éjfélkor a koronavírus-járvány miatt, sorra jelentik be a vendéglátósok a Facebookon, hogy bezárnak. „Igen, készültünk az elkerülhetetlen szigorításokra és zárásokra, most mégis megrendültünk, nagyon nehéz időszak következik ismét az éttermek életében. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt időszakban kitartott mellettünk és eljött hozzánk! Természetesen kitartunk, nem hagyjuk cserben sem a csapatunkat, sem a vendégeinket” – írja a Babka Budapest. Több balatoni étterem, például a Kővirág, a Kistücsök és a balatonfüredi Kredenc is közölte, hogy egy időre biztosan bezár, nem lesz tehát még kiszállítás sem.
Mások még kitartanak, és várják az új szabályok kihirdetését, ami valószínűleg szerdán történik majd meg. Ez segít majd választ kapni olyan kérdésekre, hogy nyitva maradhatnak-e például a kávézók és a pékségek, mint tavasszal is, illetve hogy elvitelre lehet-e majd ételeket kérni, vagy csak a házhoz szállítás lesz megengedett.
Az elvitel sem biztos
Nálunk tavasszal az elvitel engedélyezett volt, de a legszigorúbb szabályokat bevezető Olaszországban csak házhoz szállítani lehetett. Az üzemi konyhák a rendelet szerint nyitva maradhatnak, így az is a jövő kérdése még, hogy mi számít üzemi konyhának. Csak a közétkeztetésért felelős konyhák vagy az irodaházak éttermei is?

Kereszty Gábor öt fővárosi vendéglátóhely, köztük a Két Szerecsen és a Szépilona Bisztró tulajdonosa elmondta, ő úgy tapasztalta, az emberek felszólítás nélkül betartották a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. Bár az asztalnál ülve a maszk levehető volt, így is 30 százalékos volt a forgalom visszaesése az előző heti adatokhoz képest.
Most viszont nem marad más hátra, mint a házhoz szállítás, ez azonban nagyon kevés étteremnek fog reális megoldást nyújtani, hiszen a piac nagyon telített, és a házhoz szállító cégek is leuralták a piacot, emelik az ételek árát. Ráadásul a házhoz szállított ételekre nem vonatkozik a kedvezményes ÁFA, mint a helyben fogyasztás esetén.

Étterembe járni élmény
Másrészt, mint Kereszty mondja, étterembe járni egy élmény, míg a kiszállítás csak „táplálkozás”. Ebben az emberek a praktikusat és az olcsót keresik, így realitása csak az ebédmenü-kiszállításnak van. Egy olyan étterem azonban, amelyek alapvetően más a profilja, nem fog tudni egyik napról a másikra erre átállni. Ráadásul a kiszállítás maximum arra volt elég a tavaszi időszakban is, hogy ne kelljen minden munkatárstól megválni. Sok tulajdonosnak akár 70-80 alkalmazott munkájáról is dönteni kell most.

Kereszty Gábor szerint az emberekben még a járvány alatt is megvolt az igény, hogy együtt legyenek és étterembe járjanak. Az viszont érzékelhető, hogy az étteremből és a családi asztaloktól teljesen eltűnt az idősebb korosztály.
A bezárás egyelőre 30 napra szól, sokan reménykednek, hogy karácsonyra újra megnyithatnak, mások viszont ezt szinte kizártnak tartják.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még néhány hasonló














