Hetven éve a zuglóiak kedvence a Katica kávéház a Stefánián

Ezt olvasta már?

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
Egy remek maradékmentő ötlet, füstölt sajttal megbolondítva

A linzertésztát a piteformába simítjuk, levágjuk a felesleges részeket, kibéleljük alufóliával, majd szárazbabot, lencsét vagy bármilyen más hüvelyest öntünk bele, és 8-10 percre 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután levesszük róla a sütőbabot és a fóliát, és további 5 percig sütjük a tésztát.   Közben a mákot, a tejet, a porcukrot és a búzadarát kb. 4-5

A Katica kávéház hetven éve működik a Stefánia úton egy bérház aljában, és most pár év kényszerpihenő után után nyáron újra megnyitott. Még éppen a nagy zárás előtt elmentem megnézni a helyet, ami delikáteszként is működik – a csodás termékeket és a friss ebédmenüt elvitelre is kérhetitek.

Nem csak a Katica kávéház okozott hatalmas meglepetést, hanem már a környék is: a Stefániának ezen a részén nem szoktam járni. Ahogy végigsétáltam a sárguló platánfák alatt, azonnal megfogott a hely hangulata. Még úgy is – sőt talán épp ezért is –, hogy szemben a szinte befogadhatatlanul nagy stadion néz farkasszemet a vendéggel. 

A Katica kávéház Zuglóban, fotó: Mudra László

Zugló Katicája

A hely mindig is a környék Katicája volt, az itt élők számon tartották, ezért is volt nagy a szomorúság, hogy több mint öt évig zárva volt. Idén július hetedikén azonban új tulajdonossal ismét kinyitott: Varga Márta párjával együtt több fővárosi vendéglátóhely tulajdonosa, és ők gondolták újra a helyet, Katica kávéház és delikátesz néven.  

Reggeli a Katica kávéházban, fotó: Mudra László

Ők is Zuglóban élnek, és mint Márta elmondta, természetes volt számukra, hogy a Katica nevét és stílusát meghagyják, bár jelentős felújításon ment keresztül a hely. Szuperkedves és barátságos bisztróba oltott kávézó született, egy olyan hangulatos terasszal, ahol a kávézás megunhatatlan. Sajnos egy jó darabig most se a teraszt, se a belső teret nem lehet élvezni – viszont elvitelre is sok csemegét tartogat a Katica. 

Fotó: Mudra László

Főleg azért, mert ez nemcsak egy kávézó-reggeliző, hanem egy delikátesz is – szuper termékekkel, amiket a tulajdonosok válogattak össze a kedvenceikből. Így kerültek a polcra a Pest megyei Szorgos Gazda és a Nógrád megyei Csósza Manufaktúra árui, melyek mind kisgazdaságból származó, adalékanyag-mentes termékek. Van itt szörp, lekvár, olaj, rengeteg zöldségkrém, zakuszka, fűszer, tészta, tea, keksz.

Görög polc

A legnagyobb kedvencem a Katicában a görög polc, aminek kifejezetten megható a története. A második világháború után ugyanis nagyon sok görög menekült érkezett Magyarországra, akiknek nagy része telepedett le Zuglóban, és leszármazottaik ma is itt élnek. A Katica felett is egy görög néni lakik. Erre utalva lett felállítva a Katicában egy görög polc, ahol csak a közvetlenül görög beszállítóktól érkezett termékek kaphatók. Egyébként Márta és férje is Görögország nagy rajongói, amikor tehetik, ott nyaralnak. Kaptok itt tehát jó minőségű olívaolajat, olajbogyókat és töltött szőlőlevelet is. 

Fotó: Mudra László

Jó hír, hogy a Katica minden terméke elérhető elvitelre: reggel beugorhattok egy kávéra – szigorúan nápolyi, olasz pörkölés! Hozzá a péksütemények és az összes cukrászsüti is az Á table!-tól érkezik, ami garantálja a minőséget. Emellett azonban tartanak vegán és mentes süteményeket is. 

Ebédmenü elvitelre

A legnagyobb vonzereje a Katicának a hangulat mellett talán a nagyon jó árban lévő napi menü, két fogás 1500 Ft. Kiadós, fantáziadús ételek váltogatják egymást az étlapon, melyek mindennap elérhetők vega változatban is. A bolognai spagetti vega változata például a pesztós-diós spagetti, a töltött csirkének a töltött gomba, de vannak olyan napok, amikor csak vega főétel van, mint például az indiai karfiolcurry. A menü és a deli termékek, valamint a péksütemények hamarosan Wolton is elérhetők lesznek. 

Fotó: Mudra László

Egy aranyos, kedves hely született tehát Zuglóban, ami önmagában is a főváros egyik kedves része – egyelőre fájdalmasan kevés törzshelynek való étteremmel. A Katica most ezt pótolta egy kicsit. Ahogy minden más vendéglátóhelynek, nekik is nagyon drukkolunk, hogy minél hamarabb ismét kinyithassanak. 

Katica kávéház és delikátesz, 1143 Stefánia út 39. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -