Koronavírus – Aki tavasszal esett át a fertőzésen, annak érdemes kérni a vakcinát

Ezt olvasta már?

December végén már érkezhet az első adag vakcina Magyarországra, aki tavasszal esett át a fertőzésen, annak érdemes lesz beoltatni magát. Nem igaz, hogy megszűnt volna a látogatási tilalom az idősotthonokban – adta hírül a portfolio.hu.

Aki tavasszal esett át a fertőzésen, annak érdemes kérni a vakcinát

Galgóczi Ágnes a friss magyar járványadatok ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Az elhunytak között 3 százaléknak nem volt krónikus betegsége. Vakcinára már 200 ezren regisztráltak, már december végén érkezhet Magyarországra az első adag vakcina, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkapja és megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása.

Az első fertőzés átvészelése mintegy 6 hónapig tartó védettséget biztosít. Aki tavasszal átestek a fertőzésen, azoknak érdemes kérni az oltást, akik most ősszel, azoknak nem szükségszerű. Többféle vakcina lesz elérhető, mindegyiknél fel lesz tüntetve, hogy melyiket kinél célszerű alkalmazni.

Januárban folytatódik a pedagógusok tesztelése

A vártnál kisebb az átfertőződés mértéke az oktatási intézményekben a tesztek alapján. Januárban folytatódik a pedagógusok tesztelése, de másként fog lezajlani. Lesz rá lehetőség, hogy a pedagógusok az országos mentőszolgálat pontjain ingyenesen tesztelésnek vessék alá magukat még a január 4-i iskolanyitást megelőző hétvégén (január 2-án és 3-án) – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A fertőzöttek kis aránya egészségügyi dolgozó

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az igazolt koronavírus-fertőzésnek mindössze 2 százaléka egészségügyi dolgozó.

Nem szűnt meg a látogatási tilalom az idősotthonokban

A szociális intézményekben, idősotthonokban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom. Lesz egy határozat arról, hogy az idősotthonok lakói hogyan tudnak kapcsolatot tartani a családtagjaikkal az ünnepek alatt, erről a napokban kapnak értesítést az intézmények – emlékeztetett Galgóczi Ágnes.

(portfolio.hu)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában