Tippek kismamáknak, hogyan érezhetik magunkat kevésbé elszigeteltnek a járvány ellenére

Ezt olvasta már?

Normális, nem pandémiás körülmények között a kismamák általában elszigeteltség érzését és identitásváltást tapasztalnak, amikor szülési szabadságra mennek, mert elveszítik a napi interakcióikat a legtöbb felnőttel. Az anyaság, bizonyos értelemben, nem különbözik a bezártságtól: a hét csúcspontja az élelmiszerboltba tett kiruccanás lehet. A járvány rendeletei fokozták és növelték a stressz és az elszigeteltség érzését, bonyolítva ezzel a mindennapi feladatokat. Még a csecsemő összecsomagolása és a szülés utáni megbeszélésekre való eljutás (főleg, ha autó nélküli vagy) is tele lehet szorongással a bacik és a logisztika miatt.

„A nők mintegy 80 százaléka a szülés utáni három hónapban azt mondja, hogy jobban egyedül érzi magát, mint a pandémiát megelőzően, és körülbelül 28 százalék az, akiknél az elszigeteltség érzése drámai módon megnőtt” – mondja Gerald Giesbrecht (gyermekgyógyászat, Calgaryi Egyetem, docens), aki egy vizsgálatban közreműködve több, mint 8200 kanadai nő adatait elemezte. „A félelem, hogy a csecsemőt károsítja a koronavírus, és a karantén alatti felelősségvállalás szintén a stressz fő tényezői közé tartoznak.”

Íme néhány módszer a szorongás ellensúlyozására és a másokkal való kapcsolatfelvételre:

1. Keress más, hozzád hasonló élethelyzetben lévő édesanyákat

Kevésbé érzed magad egyedül, ha találsz más szülőket a környékeden, akik ugyanazt élik át, mint te. Vannak olyan alkalmazások, melyek hasonlóan a társkeresőkhöz, olyan helyi anyukákat keresnek, akiknek a tiéddel azonos korú babái vannak. „A virtuális kapcsolat nem ugyanaz, mint a személyes, de lehet, hogy jobb, mint a teljes elszigeteltség” – mondja Giesbrecht.

2. Csatlakozz édesanyákra koncentráló közösségi média csoportokhoz

Keress online közösségeket, ahol beszélgetést, körkérdést indíthatsz vagy leírhatod a saját véleményedet. Ha legközelebb hajnali 2 órakor felkelsz, hogy megetesd a kisbabád, bejelentkezhetsz a Facebookra vagy az Instagramra, hogy megnyugodj, mások is ébren vannak ugyanilyen okból. Lehet, hogy egyik édesanya sem tud segíteni a problémád megoldásában, de lesz egy közösség, amely meghallgat, ha ki vagy borulva, mélypontra jutsz, és jókat nevethettek az egymással megosztott pelenka-történeteken, ami egyfajta szolidaritást épít köztetek.

3. Próbáld ki a szoptatást segítő internetes alkalmazásokat, videókat

Ha problémád vannak a szoptatással, de nem szeretnéd, hogy a védőnő személyesen meglátogasson, kérdezz utána, van-e virtuális videó-látogatás vagy jobb híján telefonbeszélgetés. Mert videón keresztül is lehet segíteni, miután megnézik a technikádat. Diagnosztizálják a problémákat és tippeket adnak.

4. Mozogj

A Zoom class órák a pandémia idején teljesen normálissá váltak, de nehéz beütemezni az órarend szerinti testmozgást, amikor otthon vagy egy újszülött csecsemővel. Remek alkalom tehát, hogy otthonod biztonságában kipróbálj egy virtuális mama-baba jóga foglalkozást vagy egy szülés utáni fitnesz órát – még akkor is, ha kimerültnek érzed magad. „Ezek az órák megszokott ritmust adhatnak az életeteknek, strukturált lehetőségeket kínálnak a csecsemővel való kapcsolattartásra, és hozzájárulhatnak az elszigeteltség érzetének csökkentéséhez” – mondja Giesbrecht.

Ebben az időszakban nem a súlycsökkentésről vagy a „baba előtti test visszaszerzéséről” van szó – hanem arról, hogy mozgás hatására jó közérzetet biztosító endorfinok áramlanak szét a testben és megerősítik a mentális egészséget. Az Alberta Egyetem kutatói megállapították, hogy a terhes nők és az új kismamák, akik hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást végeznek, kevésbé szorongók és depressziósak a pandémia alatt, mint a fizikailag kevésbé aktív nők. A könnyű nyújtás és a mozgásgyakorlatok segítenek, ha a babával való foglalkozás közben görnyedten töltesz el hosszú órákat, vagy ha úgy érzed, hogy a hátad alsó részét megterheli a baba állandó emelgetése és cipelése.

5. Menetrend szerinti séta vagy túra – beszélgetéssel

Csomagolj össze és egy baráttal sétáljatok egyet a városban, vagy túrázzatok az erdőben. A babakocsikat együtt tolhatjátok, miközben fizikailag megmarad köztetek a távolság, de viheted kenguruban is, így tartva melegen testhőddel kisbabádat. Ez ideális azoknak az édesanyáknak is, akiknek a csecsemőik hasonló időben szunyókálnak, valamint praktikus lehetőség egy baráttal vagy rokonnal találkozni személyesen, mégis a kívánt távolságot betartva. „Ez a fajta séta vagy látogatás” alacsony kockázatú „személyes találkozást tesz lehetővé” – mondja Giesbrecht.

6. Használj videochatet a baba bemutatásához

Ha nem tudod mindenkinek bemutatni a babád, használj Zoom, Skype vagy más platformot, ami segíthet abban, hogy közelebb érezzétek magatokat egymáshoz. Tedd az újszülött apró ujjait vagy lábujjait a kamera közelébe, hogy szeretteid megcsodálhassák, vagy öltöztesd őt abba a ruhába, amelyet egyik rokonod küldött postán ajándékba. És ne csak a baba miatt beszéljetek; a családod és a barátaid azt is szeretnék hallani, tudni, hogy te hogyan boldogulsz.

7. Ne félj beszélni róla

Előfordul, hogy nyitni valaki felé, aki nem része a belső köreidnek, például egy terapeuta, segíthet abban, hogy jobban érvényre tudd juttatni érzéseidet. Megnyugtatónak találod majd, ha értelmet nyer a téged körülvevő világ azáltal, ha átbeszéled valakivel, aki képes arra, hogy segítsen. Ne feledd, hogy a mentálhigiénés támogatás igénybevétele nem jelenti azt, hogy szülés utáni depresszióban szenvedsz (bár tudnod kell, hogy minden hetedik anya szenved benne!). Sok új édesanya PPD diagnózis vagy pandémia nélkül tapasztalja meg a levertséget, vagy érzi túlterheltnek magát. Vannak platformok, hogy terapeutát találj házad elhagyása nélkül. Vannak interneten mentálhigiénés szakemberek és különböző heti online támogató csoportok vagy olyan mentális egészséget támogató hálózat, ahol megoszthatod érzéseidet anélkül, hogy megosztanád identitásodat is.

– VIA – 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában