Furcsaságok az újszülöttekről, amit a legtöbb orvos nem mond el az anyukáknak

Ezt olvasta már?

Ezek a furcsaságok abból adódnak, hogy a kisbabák nem miniatűr felnőttek, és még születésük után is fejlődésben vannak.

Az újszülöttek ízérzékelése rendkívül fejlett

Valójában ez a második lefejlettebb érzékszervük a szaglás után. Ennek ellenére körülbelül 4-5 hónapos korig a babák nem érzékelik a sós ízt. Eddig az újszülött csak édes (leginkább ezt), savanyú és keserű ízt érez. Úgy tűnik, ez egyfajta védekezési mechanizmus: az anyatej néha sós lehet, ha a baba túl sokat szopott, ha az anya nem ivott elég vizet, vagy nem táplálkozott megfelelően. Ha a csecsemő érezné ezt, visszautasíthatná az anyatejet.

Nincsenek könnyeik

Annak ellenére, hogy rendkívül hangosan tudnak sírni, könnyeik még nincsenek. A könnycsatornák csak 7-12 hetes korukra fejlődnek ki teljesen, ezután jelennek meg az első könnycseppek. A könnyek és a nyálka hiánya megóvja a kisbabákat a fulladás veszélyétől. A könnycsatornák addig éppen csak annyi könnyet termelnek, ami nedvesen tartja a szemüket.

Nincs térdkalácsuk

Születésükkor az újszülötteknek csak finom porcaik vannak a lábszáruk és a combcsontjuk között, ami aztán később majd megkeményedik, és ebből lesz a térdkalács. Ez körülbelül 3-4 éves korra alakul ki. Ez azért jó, mert a kisbabák viszonylag gyakran elesnek, a puha porc pedig megvédi őket a nagyobb ütésektől.

Több csontjuk van, mint a felnőtteknek

Bár nincs térdkalácsuk, mégis több csontjuk van, mint a felnőtteknek: körülbelül 300, míg egy felnőttnek 206. Ez a különbség abból adódik, hogy számos csont idővel összeforr. Ez a folyamat körülbelül 2-3 éves korig tart.

Az újszülött kislányok vérezhetnek

Ez azért történhet meg, mert születés után még a csecsemő vérében vannak az anyai hormonok, különösen az ösztrogén, ez okozza a menstruáció-szerű vérzést. Azok az anyukák, akik nincsenek tisztában ezzel a jelenséggel, megrémülhetnek, amikor vért látnak kislányuk pelenkáján. A jelenség viszonylag gyakran előfordulhat, különösen a természetes úton született kislányok esetében, és életük első hetében el is múlik. Ehhez hasonló, de ritkábban előforduló jelenség, a mell megduzzadása és váladékozása. Ez fiúknál is előfordulhat, de ugyanakkor sokkal ritkább is, mindössze az újszülöttek 5%-ánál jelentkezik, és körülbelül 2 hónapig tarthat.

Emlékeznek az anyaméhben megismert ízekre

A magzatvíz íze különböző lehet annak függvényében, hogy az anya éppen milyen ételeket fogyasztott. A terhesség negyedik hónapja után a magzat már érzi a magzatvíz ízét. A kisbaba születés után „emlékszik” ezekre az ízekre, és ez befolyásolja az ízlését. Minél változatosabb étrendet követ a kismama a terhesség alatt, annál kifinomultabb lesz az újszülött ízérzékelése.

Forrás: filantropikum.com/totuldespremame.ro
Nyitókép: PublicDomainPictures képe a Pixabay

2020. szeptember 03.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img