Ide nézz, micsoda helyek nyílnak a covid alatt! Itt a legújabb fővárosi pizzabár, az IDE!

Ezt olvasta már?

Egy kis kézügyesség, más nem is kell

Minden évszaknak megvan a maga előnye: ez a leves bármelyikben megállja a helyét

Gondolom, már mindent tudtok a nápolyi pizzáról, hiszen az elmúlt években elég sok szó esett róla. Ideje tehát, hogy megismerkedjetek egy másik fajtával: a vastag tésztás, gazdagon feltétezett, színes, szaftos, ropogós római pizzával! Budapest legújabb szeletbárja, az IDE pizzéria segítségével most csodás ebédet varázsolhatsz otthonra öt perc alatt!

Hányszor írtam már le ezen az oldalon, hogy milyen csodálatos dolog a gasztronómia: sosem lehet megunni, és mindig képes a megújulásra. Mindig elő tud rukkolni valami meglepővel, még az olyan nehéz időszakokban is, mint a mostani. Vidó Nóri neve ismerősen csenghet a pizzarajongók körében, hiszen neki köszönhetjük a hazai nápolyipizza-őrületet.

Nóri volt az első, aki komolyan beleállt ebbe a témába: Nápolyból hozatott kemencét, ragaszkodott a fatüzeléshez, kizárólag olasz alapanyagot használ, és heteken át némán tűrte, hogy folyton áll a sor a kis Madách téri üzlete előtt, pedig éppen akkor született első kisfia, Samu. 

Vidó Nóri az IGEN-ben, ahol nápolyi pizzát sütnek. Fotó: Hartyányi Norbert

Valódi nápolyi után valódi római

Az IGEN azóta kinőtte magát, Budára költözött, a szép nagy helyet be is mutattam nektek. Aztán Magyarországon elsőként elnyerték az AVPN (azaz eredeti nápolyi pizza) minősítést is. Bár a nápolyi pizza Nórinak hatalmas szerelme – és azt mondja, a kiszállítás is elég szépen pörög –, de évek óta foglalkoztatja a tökéletes római pizza megalkotása is. Mivel nemrégiben megszületett második kisfia is, Brúnó, így ideje volt nyitni még egy helyet: ez lett a Pozsonyi úton az IDE pizzéria. Nóri nevetve mondja, hogy nála ez a két dolog mindig egyszerre történik. Szerintem nem is tudna már új helyet nyitni úgy, ha éppen nincs rákötve egy kisbaba. 

Nóri és kisfia, Brúnó együtt sütik a pizzát az IDE pizzériában

Tudni kell, hogy a római pizza sok mindenben különbözik a nápolyitól. Először is vastagabb a tésztája, ezért jobban tartja nemcsak a feltétet, de a meleget is. Tehát sokkal inkább szállítható, ráadásul még laktatóbb is. Alacsonyabb hőfokon sütik, ezért több nedvesség marad benne, és nem is kerek, mint világhírű nápolyi társa, hanem hatalmas tepsikben készül, és utána vágják fel ollóval. Ha tehát pizzát szeretnétek otthonra rendelni, érdemes figyelni ezekre a szempontokra, bár egyelőre elég kevés a római típusú pizzát kínáló étterem itthon.

A római pizzát tepsiben elősütik, utána feltétezik

Az IDE pizzéria haza is vihető

Nos, Vidó Nóri új helye, az IDE éppen ilyen! Ráadásul a pizzaboxok segítségével pontosan öt perc alatt varázsolhatsz otthonra tökéletes vacsorát vagy ebédet. A római tepsis pizza ugyanis abban is különbözik a nápolyitól, hogy ezt elektromos kemencében elősütik – ez nagyjából 15 perc. Csak ezután kerülnek rá a feltétek – minél több, annál jobb –, majd máris kikerül a pultba. Itt a nyálcsorgatva kiválasztja a vendég, hogy melyiket szeretné, majd fogyasztás előtt alig 5 perc alatt készre sütik neki. 

A pizzát ilyen szép dobozban vihetitek haza, és otthon csak melegíteni kell. Fotó: Kalas Györgyi

Ez normális, járványmentes időszakban, vagy éppen Rómában sétálgatva helyben történik. Az ilyen komor időszakban, vagy éppen egy hatalmas házibuli idején (buli? mi az?) azonban tökéletes megoldást nyújt a pizzabox, amit most már a Wolton keresztül is megrendelhetsz. Rendelés után ne feledd bekapcsolni a sütőt, hogy mire megérkezik az IDE pizzád, már csak sütni kelljen!

Otthon öt perc alatt süsd meg, vágd ketté, és máris eheted! Fotó: Kalas Györgyi

Egy újabb hangulatos hely

Persze Nóriék nem csak kiszállítós keretek között működnek – ha egyszer véget ér a járvány, az IDE-ben ücsörögni is lehet majd. A belsőt, csakúgy mint az IGEN esetében, ezúttal is maga a tulajdonos tervezte, hiszen Nóri végzettségét tekintve építész. Az IDE világa a gyönyörű égszínkékre festett, szentek szobraival tarkított olasz falakat idézi: Újlipótváros ismét gazdagabb lett egy cuki hellyel. Nem mintha nem lenne így is igazságtalanul sok szuper dolog arrafelé. Vidó Nóri ígérete szerint azonban hamarosan újabb egységek várhatók a fővárosban, sőt szeretne kifejezetten a külsőbb kerületekben is terjeszkedni. 

A környéken élők máris felfedezték maguknak az IDE pizzériát Fotó: Kalas Györgyi

Na és hogy a pizza milyen? Isteni! A tésztáért különösen odavoltam: vastag, de nem túl vastag, szaftos és ropogós (ezért kell utólag megsütni). 12 változatot rendelhettek, és elég sok köztük a vegetariánus is, így senki sem lesz gondban. Sőt, az én egyik kedvencem is egy vega volt, méghozzá a négysajtos. Ami csak a nevében négy, valójában ugyanis hat különböző olasz sajt van rajta, vastagon megpakolva (mozzarella, gorgonzola, füstölt scamorza, ricotta, sajtkrém, mascarpone és parmezán). Kiemelném még a nápolyi szalámisat, ami pedig a húsosak közül volt a nagy kedvencem. 

A pizzákat Madonna-szobrok felügyelik

Különlegességet kedvelők figyelmébe a krumplisat és a szarvasgombásat ajánlom (bár én magam nem vagyok oda a szarvasgombáért). Egy pizzaszelet ára 990-1290 Ft között mozog, és annyira laktató, hogy kettőnél többet nem nagyon lehet megenni belőle. Persze próbálkozni azért mindig érdemes. Én azt ajánlom, hogy használjatok ki mindent, ami egy kicsit vidámabbá teheti ezeket a szürke és meglehetősen bús napokat! Úgyhogy rendeljetek pizzát IDE!

IDE pizzéria, 1137 Budapest, Pozsonyi út 22. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában