A járvány közepén nyitott hiánypótló éttermet Keve Marci és csapata | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Szupergyors és finom tésztaétel

Egy rusztikus, kakaós, narancsos, fűszeres változat

Rendhagyó cikkünk következik, de hát nincs mit tenni, rendhagyó idők járnak. Miután az étteremteszteléseink érthető okokból nem tudnak a megszokott módon zajlani, az online interjú után Györgyivel most először írunk közösen cikket a nemrég megnyílt tajvani 101 Bistróról.

Aki egy kicsit is figyelemmel követi a gasztroszínteret, annak bizonyára ismerősen cseng Keve Márton neve. Bár a világ szinte minden táján főzött már rövidebb vagy hosszabb ideig, az év elején úgy döntött, Budapesten folytatja karrierjét. Miután a járvány első hulláma keresztülhúzta a számításait, nem ült tétlenül, hanem Jókuti Andrással karöltve elindították az Etesd adokit! jótékonysági mozgalmat. 

Az utolsó simítások/fotó: 101 Bistro/Facebook

Kezdetek

Márton egy régóta Magyarországon élő, kínai barátjával, Lu Boyinnal júniusban kezdett el dolgozni a 101 Bistro nyitásán. Mivel Marci korábban Londonban két évig volt egy hasonló konyhával működő helyen, a tajvani ízvilág abszolút nem volt ismeretlen számára, így a rengeteg tesztfőzés és ötletelés után nyár végére összeállították az étlapot. Tajvan félúton van Kína és Japán között, és a történelméből adódóan rengeteg amerikai behatás is érte, így nem igazán beszélhetünk „autentikus/tradicionális” tajvani konyháról. Ez azért jó, mert így adott egy játéktér, ahol Marci és csapata bátran kiélheti a kreativitását, nincsenek berögzült szabályok.

Az éttermeket érintő bezárás sajnos szinte napra pontosan megegyezett a tervezett nyitással, de nem estek kétségbe. Az amúgy is szállításkompatibilis ebédmenüvel novemberben megkezdték az üzemelést. Mivel Marci korábban főleg a fine dining szervizhez (és a tányérokhoz :D) szokott, ez számára új terep, de nem ijedt meg a feladattól. Olyannyira, hogy ha ki lehetne tüntetni éttermet az alapján, hogy mennyire mutatós a rendelt étel, tőlem bizony aranyérmet kapnának. Amellett, hogy a felhasznált műanyagot igyekeznek a minimumon tartani, a levest soha nem látott formában kaptam meg, a bento boxtól és a logózott zacsitól pedig egyenesen el voltam ájulva. Na, de lássuk, mit is rejtettek: 

Ilyen klassz zacskóban érkezett a vacsim/Fotó: Bercely Judit

Kung Pao padlizsán 

Nálam toronymagasan nyert a KUNG PAO PADLIZSÁN bento box, így ezzel is kezdeném. Akár a magyaros, akár az ázsiai, akár az olasz konyhát preferálod, ilyen ízorgia nem minden nap érkezik házhoz, az tuti! A padlizsánt az egy napig tartó marinálás után kukoricalisztbe forgatják, majd kisütik. Ettől kívül kicsit ropogós a textúrája, belül viszont finom puha, és én egy enyhén citrusos mellékízt is felfedezni véltem, bár azt nem tudom, minek volt köszönhető, mindenesetre nagyon jól állt neki. A rizst borító chilis san bei szószt sajnos, ha megfeszülök se tudnám hasonlítani semmihez, egyszerre kicsit savanykás, kicsit édes, a chilitől pedig már önmagában is csípős, így ezt csak azoknak ajánlom, akik tényleg szeretik a pikáns ízeket. És ha már itt tartunk, a legkisebb dobozocskában érkező olajat, ami szecsuáni bors és chili keveréke, mindenképp kóstoljátok meg, mielőtt nagy bátran szétlocsoljátok vele az ételt, mert az nagyon nem gyenge. Ha viszont náthásak vagytok, vagy bármilyen betegség bujkál bennetek, ne sajnáljátok, mert ettől még a holtak is feltámadnak.

Ami fontos még ezzel az étellel kapcsolatban, hogy egy sushirizshez nagyon hasonló, rövidebb és kerekebb rizzsel készítik, aminek sajnos nem tesz jót az idő múlása, így ha az a terv, hogy esetleg több napra letudjátok az étkezést, ezt mindenképpen frissen fogyasszátok. Tényleg nagyon durva food pornban lesz részed, ha erre esik a választásod, amit nekem a pirított kesudiódarabkák tettek még izgalmasabbá (1990 Ft).

Kung Pao padlizsán/fotó: Facebook 101 padlizsán

Taiwani arany kimchi

Az itt kapható kimchi több szempontból is különleges. Egyrészt így, ebben a formában egészen biztos, hogy soha sehol nem jön majd szembe veled, ugyanis a szokásos kínai kel és jégcsapretek mellett zöld almával és sárga chilivel turbózzák tovább. Ha úgy vesszük, ez az ázsiai vecsési :D, tehát, aki esetleg nem ismerné, az egy pikáns-fanyarkás salátát képzeljen el. Az illata meglepően intenzív, és a chilit legnagyobb örömömre ebből sem spórolták ki, viszont aki nem bírja, annak nem ajánlom (690 Ft). (Ez azonban vissza ne tartson tőle, hogy megismerkedj vele, mert házilag is el tudod készíteni, amibe kedved szerint tehetsz chilit.)

Arany kimchi/fotó: Facebook/101 Bistro

Mou Gu Tang

Mivel a rendelésem este érkezett meg, és vacsorára nem szeretek sokat enni, ezért úgy határoztam, hogy a leves tökéletes lesz másnap ebédre, főleg, mert nagyon praktikus a csomagolása, így nem kellett attól tartanom, hogy romlani fog a minősége. A kétféle leves közül nekem értelemszerűen a vega változat érkezett, amiben shitake, fafül- és laskagomba, szezonális zöldségek és házi ramen tészta felelnek azért, hogy semmiképp se maradj éhes. Ennek az ételnek egyébként érdekessége a benne lévő lúgos ramen tészta, ami kicsit gumisabb és tömörebb a megszokott rizstésztához képest, de nagyon finom.

Aki él-hal a gombáért, annak mindenképpen ajánlom, mert a háromféle kalaposnak köszönhetően nagyon masszív íze van, és egyébként durván laktató, így a 2490 Ft-ot mindenképpen megéri. Ha őszinte akarok lenni, a padlizsán után nekem ez egy kicsit csalódás volt, félreértés ne essék, egyáltalán nem volt rossz, de ettől nem estem le a székről. 

Mou gu tang gombás leves/fotó: Bercely Judit

Ennyit rólam, lássuk, mik voltak Györgyi tapasztalatai és ételei: 

Niu Ro Mien

Én a húsos ételeket kóstoltam a 101 Bistróból – egy levest és két főételt. A leves itt Niu Ro Mien néven fut, ami nagyjából a ramen megfelelője lehet a tajvani konyhában. Nem árulok zsákbamacskát, nekem ez a tésztaleves volt a kedvencem, bár nagy bajom az ilyen laktató levesekkel, hogy utána már nem fér belém semmi. Ezért most visszafogtam magam, de előre szólok, hogy nagy adagra készüljetek! Így a 2990 Ft-os ár is teljesen reális szerintem. A leves alapja marhapofa, szállításkor külön érkezik bele az udon tészta – amit Marciék az Enso-ból rendelnek–, a hús és a zöldségek. Érdemes összemelegíteni őket, egyrészt, hogy jó forró legyen, másrészt, hogy ne ragadjon egybe a tészta. Külön jó pont, hogy nem volt a leves agyoncsípősözve, sőt az ánizstól inkább kellemesen édeskés volt. Külön kis tálkában érkezett hozzá a chiliolaj, így mindenki magának állíthatja be a csípősség mértékét. 

Niu Ro Mien/fotó: Facebook/101bistro

Shou Pa bowl / Lu Ro Fan 

Másodiknak a Shou Pa bowlt kóstoltam, ez csirke, csirkezsírmártás, kantoni gyömbér és lágytojás, illetve érkezett egy Lu Ro Fan, ami sertéscsászár, lágytojás és fermentált karalábé. Ha szeretitek a kissé zsírosabb malaccsászárt, ez utóbbit nagyon ajánlom! Bár a csirke is szuper, és hatalmasat dob rajta a pirított csirkebőr. Mindkét főétel 2290 Ft-ért ráadásul kifejezetten baráti. A csomagolástól pedig el voltam ájulva! A bambuszdoboz nagyon ötletes és gusztusos, és végre nincs az az érzése az embernek, hogy egy halom hulladékot termel. 

Shou Pa bowl/fotó: Kalas Györgyi

Akibe nemcsak az ázsiai konyha szeretete, de kísérletező kedv is szorult, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra a 101 Bistrót, mert garantáltan különleges élményben lesz része. 

Ha kedvet kaptatok, akkor a Facebook-oldaluk mellett a Wolton is elérhetőek 101 Expressz néven, valamint hamarosan csatlakoznak a Random Food folyamatosan bővülő partnerlistájához. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában