Fodros kel
Ez a zöldség a vadkáposzta termesztett változata. Hasonlít a kelkáposztára, de levelei sokkal nagyobbak, és az íze sem olyan intenzív, viszont nagyon egészséges. Már egyetlen tányér fodros kelből készült étel fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, de sok benne az A-, E-, K- és B6-vitamin, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Ebből is készíthetsz főzeléket vagy rakott kelt, nyersen salátába vagy spagettihez is jó, de akár pizzára is teheted feltétnek. A legeslegfinomabb azonban a fodroskel-chips, ami sütőpapíron szétterítve pár perc alatt elkészül a sütőben.
Itt van például egy igazán őszi, színes és meleg fodroskelsaláta-recept!
Pak choi
Ez is egy kelféle, de kinézetében inkább a mángoldra hasonlít. Ha esetleg számodra a mángold is ismeretlen, azzal is érdemes barátkozni: húsok mellé, köretnek isteni, főzeléknek is jó, de vastag, húsos szárát rántani is lehet, nekem az egyik kedvencem! A pak choit viszont nem szokták annyira főzeléknek főzni, inkább salátákba való nyersen, de gyakran találkozhattok vele kínai éttermekben köretként, olajon párolva. A MOM Biopiacon mindig kapható – pak choi is és mángold is! –, de otthon is igen egyszerűen termeszthető. Magyarul bordáskelnek is hívják.
Ha érdekel, hogy készítheted el ázsiai fűszerezéssel, köretnek a pak choit, nézd meg ezt a receptünket!

Csicsóka
A csicsókával a legnagyobb probléma, hogy nagy szenvedés megpucolni. De ha ezen túltesszük magunkat, akkor sok örömteli percet okozhat. A közhiedelemmel ellentétben a csicsóka nem a burgonya, hanem a napraforgó rokona, és a napraforgóolaj édeskés ízét érezhetjük is rajta! A burgonyánál jóval egészségesebb, mivel gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását. Remekül működik nyersen salátákban, de főzve pürének, levesnek, szósznak is.
Itt találod Jani csodás csicsókakrémlevesét.

Pasztinák vagy paszternák
Szegény pasztinák mellett már biztosan sokszor elsétáltál, mert azt hitted, csak egy jól megtermett fehérrépa. Pedig dehogy! Persze nem mondom, hogy nem rokonok, hiszen mindketten a zellerfélékhez tartoznak, de az ízük teljesen más. A paszternáknak nem használják a levelét, csak a gyökerét, amiből ízletes krémleves vagy püré készíthető, de chipsnek is nagyon finom. Ha eddig ódzkodtál a pasztináktól, akkor ajánlom, hogy kóstold meg, meg fogsz lepődni, milyen finom édes az íze.
Ha szeretnéd tudni, milyen a konfitált kacsacomb pasztinákkal, akkor kattints ide!

Édeskömény
Az édesköménynek sajnos nem jó reklám a neve, mert a köményt sokan nem szeretik. Pedig ennek nem annyira kömény, hanem igazán különleges ánizsíze van, gumóját főleg salátákba használhatod. Az édeskömény esetében nem lehet kifogás, hogy nem tudod beszerezni, hiszen már a nagyobb szupermarketekben is kapható. De persze nyugodtan keresd a friss édesköményt a piacokon, hiszen itthon is remekül megterem, nem szükséges külföldről szállítani.
Itt van például egy remek szíciliai édesköménysaláta naranccsal.

Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még néhány hasonló














