
A Bartók Béla úton lévő kis helyiségben megnyílt Zsebi ismerős lehet a környéken élőknek, nyáron ugyanis a város egyik legjobb fagyiját lehetett itt kapni. Hatalmas hír volt, amikor a Káli-medencéből végre a fővárosba érkezett a Kő fagyi?, és itt nyitott egységet – erről egyébként mi is megemlékeztünk. Nem kell félni, a Kő fagyi? nyáron visszatér, most viszont – ideiglenes jelleggel – karácsonyi finomságokat árul az üzletben a Déryné csapata. Ha az ötlet beválik, akkor még januárban is maradnak.
Zsebi, a mentett foxi
Zsebi a Déryné tulajdonosának, Kovács Kristófnak a mentett foxija, aki annyira játékos és kedves, hogy mindenkit képes felvidítani. A tulajdonosok ezzel a kis üzlettel is vidámságot szerettek volna csempészni az emberek életébe, hiszen ez az év éppen elég nehéz volt mindenkinek. Szerintem sikerült a tervük: a Zsebi szuperhangulatos lett, és a pékáruk is hozzák a megszokott magas színvonalat.

Több ajándéknak is beillő, az adventi készülődéshez elengedhetetlen kellék kapható a Zsebiben. Ilyen például a bécsi bejgli, ami a hivatalos megfogalmazás szerint „édes bűnözés a Monarchia korából”. Legfőbb ismertetőjegye, hogy több benne a töltelék, mint a tészta – bár utóbbi sem éppen diétás változat, hiszen extra adag vajjal készül. A bejglik diós és mákos ízesítésben kaphatók, áruk 2980 Ft.
Állandó termék az üzletben a babka – vagy más néven jeruzsálemi kalács –, amit a fonás módja tesz igazán különlegessé. A Déryné, azaz a Zsebi változata rengeteg dióval és belga csokoládéval készül. A hedonizmust képviselik továbbá a hatalmas, színes habcsókok, amelyeknek nagyon nehéz ellenállni.

Kovászos kenyér is kapható
A Déryné péktermékeit nagyon szeretem, ha belefér az időmbe, én bizony képes vagyok elzarándokolni a Krisztina térre egy kis pisztáciás csigáért, és bár szerencsére jó kovászos kenyér már sok van a városban, az övék is stabilan az élmezőnybe sorolható. A Zsebiben kapható még kovászos bagett (szintén szuper, bár lehetne némileg ropogósabb a héja; az ára 580 Ft), és érdemes megjegyezni, hogy minden kenyerük élesztő nélkül, kizárólag kovásszal készül.

Találtok még töltetlen és töltött croissant-okat – a francia recept alapján készült croissant-okat belga csokival, pisztáciakrémmel, házi baracklekvárral és sajttal töltik meg –, mindenféle édes csigát (köztük az említett pisztáciásat is) és az ikonikus pasta del natát. Nagy kedvencem a cheddar sajtos rúd, ami kétféle – kolbászos és mazsolás – változatban is kapható (490 Ft). Bár első hallásra nekem furcsának tűnt a sajtot mazsolával párosítani, de végül nagyon bejött. Az óriási mazsolaszemek igazán különlegessé teszik ezt a péksütit.

Egy csepp normális világ
A Zsebiben mindemellett remek a hangulat. Pazar a berendezés és a dizájn, ráadásul az üzlet elé még két széket is kiraktak, mintha normális világban élnénk, és lehetne az utcán beszélgetve forralt bort vagy forró csokit szürcsölgetni. Sajnos nem lehet, de a látvány szép. Forró italt vásárolni azonban a nap bármely szakában van lehetőség, az olasz pörkölésű kávé mellett rumos tea, forralt bor és forró csokoládé is szerepel a kínálatban. Az elviteles poharakra is a mentett foxi, Zsebi képét rajzolták.

Én igazán hálás voltam, hogy ha csak egy percre is, de a Zsebiben átérezhettem a közelgő karácsonyt. Valljuk be, nincs most könnyű helyzetben, aki szeretne úgy igazán ráhangolódni az ünnepekre. Az idei nem lesz egyszerű karácsony: nem találkozhatunk a szeretteinkkel, elmaradnak az ilyenkor szokásos vendégségek, adventi vásárok. A Zsebi, amellett, hogy különleges finomságokkal vár mindenkit, egyféle menekülőút is. Olyan, mintha nem lenne koronavírus, és természetes lenne, hogy kiugrunk advent alkalmából egy bécsi cukrászdába.
Zsebi, 1111 Budapest, Bartók Béla út 35.
Még néhány hasonló














