Győzni kell vagy elég az iksz? Így juthat tovább a Fradi

Ezt olvasta már?

Ahogy arról beszámoltunk, a Ferencváros 3–0-ra kikapott a Barcelonától szerda este a Puskás Arénában – a csoport másik mérkőzésén a Juventus ugyanilyen különbséggel múlta felül a Dinamo Kijevet Torinóban. A spanyol és az olasz sztárcsapat továbbjutása már biztos, a Fradi és az ukrán együttes azonban jövő héten ki-ki meccset vív az Európa-ligát érő harmadik helyért Kijevben.

Így fest jelenleg a csoport:

  • 1. Barcelona 15 pont (már továbbjutott)
  • 2. Juventus 12 (már továbbjutott)
  • 3. Dinamo Kijev 1 (3–13)
  • 4. FERENCVÁROS 1 (5–16)

A kijevi találkozó előtt mindkét csapat ugyanannyi ponttal áll, az ukrán együttes gólkülönbsége azonban eggyel jobb – ez pedig még sokat érhet a végelszámolásnál. Nézzük, melyik csapat hogyan juthat tovább az Európa-ligába. 

A Dinamo Kijev jut tovább, ha

  • győz hazai pályán
  • 2–2-es vagy annál kevesebb gólt hozó döntetlen születik.

Ez utóbbi esetben a két csapat pontszáma és egymás elleni mérlege is megegyezne, akkor a gólkülönbség döntene – ez pedig, ahogy fentebb is írtuk, a Dinamo Kijevnek eggyel jobb.

A Ferencváros jut tovább, ha

  • győz Kijevben
  • 3–3-as vagy annál több gólt hozó döntetlen születik.

Ez utóbbi eredmény viszonylag ritka, bár a Fradi nemrég produkált egy ilyen döntetlent, ráadásul szintén idegenben: a Molde vendégeként zárult 3–3-mal a találkozó – az akkor a csoportkörbe kerülést jelentette a magyar bajnoknak, hiszen a hazai visszavágón gól nélküli döntetlen született. Egy hasonló 3–3-as eredmény ezúttal Európa-ligát érne.

6. FORDULÓ (DECEMBER 8., KEDD)
21.00: Dinamo Kijev–Ferencváros
21.00: Barcelona–Juventus

Kilenc csapat már nyolcaddöntős

Kilenc csapat már biztosította a helyét a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára, a nyolcaddöntőre még kiadó további hét helyért a csoportkör hatodik, záró fordulójában tizenhárom csapat verseng.

Az már a jövő heti zárás előtt eldőlt, hogy

biztos csoportelsőként végez a címvédő Bayern München mellett a Manchester City, Liverpool, Chelsea angol trió,

míg a Porto és a Sevilla csoportmásodikként zár. További három csapatnak, a Borussia Dortmundnak, valamint a Ferencváros csoportjából a Barcelonának és a Juventusnak biztos már a továbbjutása, csupán az nem, hogy melyik helyen zár.

Az A-csoportban az Atlético Madridnak (6 pont) és a Salzburgnak (4) maradt még esélye a továbbjutásra – a spanyolok egy hét múlva az osztrákoknál vendégeskednek –, a végletekig kiélezett B-csoportban viszont mind a négy együttes, a Borussia Mönchengladbach (8), a Sahtar Donyeck (7), a Real Madrid (7) és az Internazionale (5) is reménykedhet még.

A D-csoportban az Atalanta (8) és az Ajax (7) verseng, jövő szerdán Hollandiában pont egymással meccselnek. Hasonló a helyzet az F-csoportban is, ahol a Lazio (9) fogadja a Club Brugge (7) együttesét. Izgalmas küzdelem zajlik a H csoportban, ahol a Manchester United, a Paris Saint-Germain és az RB Leipzig egyformán kilenc ponttal várja a csoportkör zárását.

(Borítókép: Isael a Barcelona ellen. Fotó: Czerkl Gábor/Index)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában