A számunkra hagyományosnak mondható verzióhoz képest a világ különböző tájain az egyik legjelentősebb különbség a fűszerezés. Ez nálunk legtöbbször kimerül a só-borsban, és inkább a körettel vagy valamilyen szósszal adunk extra ízt a húsnak. Ha ti is felpörgetnétek a következő rántott húsozást, akkor merítsetek ihletet Nigériától Dél-Koreáig!
Nigéria
A nigériai borsos csirke különlegessége egy nagyon spéci, gyógynövényes, kakukkfüves, gyömbéres chilipaprikás pác, amit paradicsompürével tesznek enyhén édeskéssé. Ebben marinálják, majd sütik ropogósra. Tálaláskor nyakon öntik még egy kis fűszeres mártással, ha nem lenne elég az ízekből.
India
Indiában a csirkenyalóka a rántott csirke legelterjedtebb formája. Ehhez a csirke alsó combját használják, viszont a “fogórészről” levágják a bőrt, hogy csak a csont maradjon, és így könnyen kézbe vehető legyen. Ezután garam masalával fűszerezett joghurtban pácolják, majd növényi olajban készre sütik.
Ukrajna
A kijevi csirkét szintén nem kell senkinek bemutatni. Ukrán szomszédaink a feltekert csirkemellbe fokhagymás-fűszeres vajat töltenek, és így rántják ki. A belseje szaftos és lágy, a külseje roppanós: tökéletes kombináció.
Ausztria
Szomszédainkkal igencsak hasonló az ízlésünk és a konyhánk is, ennek ellenére a hagyományos bécsi szeletet mindenki másképp készíti. Abban viszont egyetértünk, hogy a hússzeletet vékonyra szeleteljük, vagy klopfoljuk, és érdemes enyhén ízesített tejbe áztatni panírozás előtt, hogy minél puhább legyen. Németországban a 18. századig nyúlik vissza a bécsi szelet hagyománya, ott az akkori elit eledele volt – ma már az Oktoberfest közkedvelt sztárvendége. Pár csepp citromlé elmaradhatatlan mellé!
Horvátország
Déli szomszédaink a V-alakú rántott csirkemellre esküdnek: ehhez a húst V-alakúra metszik, ami a származási helyére, Viroviticára (Verőcére) utal. A megszokott módon kisütött csirkét tormás tejföllel kínálják.
Kína
Kínában köztudottan rajonganak a csípős ízekért, így a csirkéjüktől is tüzet lehet okádni. Az ételhez használt fűszerkeverék többek között szecsuáni borsot, gyömbért, zöld hagymát és szárított chilipelyhet is tartalmaz. A szuperfűszeres csirkefalatokat wokban sütik extrán ropogósra.
Japán
A japán katsu csirke gigamegaropogósságának titka a panko morzsában rejlik. A rántotthús-szeleteket tradicionálisan spéci majonézzel megkent kenyérszeletek közé fektetik, amiknek aztán levágják a héját. Dehát nem attól lesz erős a fogunk? 🙂
Szenegál
A szenegáli rántott csirkére időben el kell kezdeni előkészülni, a húsokat ugyanis 24 órán keresztül marinálják mogyoróolaj, citromlé és almaecet keverékében, amit hagymával és mustárporral fűszereznek. Ezután olajban ropogósra sütik, és a visszaredukált, felfőzött páccal meglocsolva, rizzsel tálalják.
Anglia
Az angol kocsmakultúra igencsak híres, így nem meglepő, hogy a rántott csirke is egyfajta pubkajaként funkcionál. A rántott húst egy besameles mártással leöntve, sajttal besütve viszik az asztalhoz, leggyakrabban nachosszal vagy sült krumplival, hogy ki lehessen tunkolni a megmaradó szószt.
USA
Amerika egyik kedvenc rántottsága a Nashville csirke, aminek az eredete homályos, bizonyos legendák szerint egy véletlen szerencse szüleménye. A lényege, hogy az íróba és lisztbe mártott csirkecombfilét rántás után egy cayenne borsos, habanero chilis, fűszeres olajba mártják, majd meg is szórják ezekkel a “gyenge” fűszerecskékkel. A chiliket persze lehet variálni, de egy pohár vizet mindenképp készítsetek a rántott hús mellé! 😀
Dél-Korea
A duplán sütött dél-koreai csirke csak úgy roppan! Ahogy a legtöbb ázsiai országban, itt sem hiányozhat a chili-méz kombináció. Ezt egy kevés gyömbérrel és fokhagymával teszik totálisan távol-keletivé.
Rántott hús Magyarországon
A focinál jobban legfeljebb egy kiadós, közös kaja tudja összekovácsolni a magyarokat, akkor viszont a gulyásleves-palacsinta után/közben/helyett a rántott hús is bizony terítékre kerül. A bécsihez nagyon hasonlóan készül, de a folyamat gyorsítása érdekében a tejbe áztatást általában kihagyjuk. Helyette a klopfolásra helyezzük a hangsúlyt, hogy a végeredmény kellőképp omlós legyen, és jöhet is a liszt-tojás-morzsa szentháromság!
Bár azt hinné az ember, hogy a nehéz, olajban sült, rántott dolgokat nyáron nem kívánja, de ez tévedés! Tegyük a szívünkre a kezünket: ugye, hogy végig tudnánk kóstolni ezt a rántotthús-repertoárt, ha valaki elkészítené nekünk?!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Forrás: Insider