Titokzatos magyar falura bukkantak az Indiai-Óceán közepén? Hungama rejtélyes története mindenkit lázban…

Ezt olvasta már?

Sri Lanka, avagy régies nevén Ceylon valóságos földi paradicsom. Az Indiai-óceán északi részén található, könnycseppet idéző formájú szigetország gazdag történelmi múlttal, mesébe illően varázslatos tájakkal és szívmelengetően kedves lakosokkal dicsekedhet. Sajnos azonban az édenkert egy korábbi hatalmas természeti katasztrófa nyomán földi pokollá változott, a szegény ország pedig egyedül nem bírt volna megbirkózni a helyzettel. Szerencsére a világ népei nem hagyták őket magukra. Ennek a csodálatos újjáépítésnek a története szorosan kapcsolódik Magyarországhoz is.

Afrikában találtak egy titkos magyar törzset, több tízezren lehetnek - hihetetlen a történetük

Afrikában találtak egy titkos magyar törzset, több tízezren lehetnek – hihetetlen a történetük

Olvass tovább…

Olvass tovább…

2004-ben hatalmas, kilences erősségű földrengés rázta meg Indonézia partjait. A víz alatti földmozgás által keltett szökőár elképzelhetetlen méretű pusztítást végzett a környező országokban. Mintegy 23 ezer áldozata volt, egymillió embernek pedig el kellett hagynia korábbi lakóhelyét. Srí Lankában különösen nagy károkat okozott a természeti csapás, a 6 méter magas hullámok szabályszerűen letarolták a szigetország partvidékét, a 12 ezer halálos áldozat mellett ezreket téve hontalanná. Az elnök, Chandrika Kumaratunga nemzeti katasztrófának minősítette az eseményeket és sürgős nemzetközi segítséget kért.

Ő volt a legszebb magyar férfi? Hihetetlen jóképű volt, még azt is rebesgették, hogy ő volt kora egyik legszebb férfija, akit szoros szálak fűztek Európa legszebb nőjéhez

Ő volt a legszebb magyar férfi? Hihetetlen jóképű volt, még azt is rebesgették, hogy ő volt kora egyik legszebb férfija, akit szoros szálak fűztek Európa legszebb nőjéhez

Olvass tovább…

Olvass tovább…

Szerencsére nem kellett sokat várniuk, ráadásul a tőlünk 7 ezer kilométernyire található állam olyan helyről is kapott adományokat, ahonnan talán maguk sem számítottak rá. Ahogyan arról anno a National Geographic is hírt adott, a Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság a katasztrófát követően azonnal akcióba lendült és önkormányzatok, vállalatok, illetve jótékony magyar magánszemélyek adományai révén rekord sebességgel sikerült összegyűjteniük 70 millió forintot.

A komoly összegnek köszönhetően lehetővé vált fél év alatt felépíteni és csaknem kész állapotban átadni egy 100 házból álló „magyar falut”. Az átadási ceremónián a Srí Lanka-i kormány két minisztere és egy kormánymegbízott is megjelent, hazánkat pedig Pethő Gyula képviselte az indiai nagykövetségről. A települést az őserdőből kiszakított, a kormány által felajánlott telken építették fel helyi munkaerő segítségével. Az olcsó munkabérek révén sikerült elérni, hogy egy-egy ház körülbelül 700 ezer forintból felépüljön. A falut, tanulva a katasztrófából, a veszélyzónán kívül, a parttól több száz méter távolságra építették fel.

Az újonnan felhúzott falut a magyarok önzetlen segítségéért érzett hálájuk miatt nevezték el Hungamának, erről pedig egy a település szélén felállított emléktábla is tanúskodik. A katasztrófát követően több ország is hozzájárult hasonló építkezésekhez, de a Magyarország által támogatott Hungama épült fel elsőként.

Az alábbi YouTube videó révén képet kaphatunk róla, hogy mennyire gyönyörű hely Srí Lanka.

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában