Tavaszi kirándulás a Cserhátban, a legjobb hazai túracélpontok egyikében

Ezt olvasta már?

A Cserhát szelíd lankái és mesés kilátópontjai mindig is a kedvenc túracélpontjaink közé tartoztak. Idén még több részét szeretnénk felfedezni, így március elején – a korlátozások miatt még mindig egy napban gondolkodva – arra vettük az irányt. Ezúttal a Prónay-kilátó környékén tettünk meg egy kisebb kört Alsópetényből indulva.

A Börzsöny és a Mátra közé ékelődve a Cserhát az Északi-középhegység tagjaként az egyik legjobb túracélpontok egyike. A javarészt üledékes kőzetekből kialakult hegység öt részre osztható. Amerre csak járunk, a táj kellemesen tagolt, szemet gyönyörködtető flórával, szép kilátópontokkal, változatos túraösvényekkel.

A Cserhát elhelyezkedéseForrás: Wikimedia/Miaow Miaow

A rajta futó szakasza az egyik legszebb része az Országos Kéktúra útvonalának, emellett azonban itt is – hasonlóan többi hegységünkhöz – rengeteg az egyéb lehetőség a túrázásra. A Cserhátban előfordulnak kevésbé pontos felfestések, ezért érdemes a térképet magunkhoz venni, illetve tájékozódást segítő applikációt letölteni az okostelefonunkra.

Körbejártuk a Prónay-kilátót

Alsópetényből késő délelőtt indultunk el a falu közepén hagyva autóinkat (tömegközlekedéssel a falu Vácról érhető el autóbusszal). A helyi kocsma elvitelre nyitva volt, így egy gyors kávé után az Országos Kéktúra jelzésén hagytuk el a települést.

Nyitásra várva Alsópetényben (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Egy kisebb kaptató után már az egykor komoly vadászterületnek számító sűrű erdők közt bolyongtunk. A természet még lassan ébredező állapotában tárult elénk, pár hóvirág és pirosló hunyor emlékeztetett csak arra, hogy hamarosan itt a kikelet. Az időjárás viszont kegyes volt hozzánk, így verőfényes napsütésben túráztunk egész nap.

Hamarosan elértük a kékesi vadászházat, amely nagyon hangulatos környezetben fekszik. Itt már a túrázók száma is megszaporodott, de ez nem egyedi jelenség: a forgalmasabb túracsomópontok jellemzően mostanában tele vannak emberekkel, nem lévén más lehetőség a kimozdulásra.

Kékesi vadászház (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Innen a kék háromszögön tovább indulva értük el a Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsot és a rajta lévő Prónay-kilátót, ahonnan tiszta időben a Börzsöny, a Gödöllői-dombság, a Naszály, de akár a Karancs-Medves és a Mátra hegyei is láthatók.

Kilátás a Prónay-kilátóból (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A 26 méter magas kilátót 2017-ben adták át, és 128 lépcsőfok vezet fel a tetejére. Az építmény a 1200-as évektől nemesi rangot szerzett Prónay családról kapta a nevét.

A Prónay-kilátó alulnézetből (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Innen átfordultunk a sárga kereszt jelzésre, és immár magunk bandukoltunk tovább az erdőben. Egy kellemes tisztáson leheveredve, egy napsütéses ebédet követően kicsit élveztük a nap melengető sugarait. A sárga kereszt után a sárga jelzésre fordultunk, amely a Petényi-patak völgyébe vezetve a zöldön tovább egészen az alsópetényi Cser-tó partjáig vitt minket.

A horgásztó mindenképp egy megállóra csábítja az embert. A vizet körbeölelő hegyek és az erdő varázslatos hangulatot kínál, a víz utánpótlásáról a Kőhegyi-forrás gondoskodik. A horgászat iránt rajongók napijeggyel tudnak itt hobbijuknak hódolni, de egy pikniknek sem utolsó a hely.

Az alsópetényi tó (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Innen már tényleg nagyon közel van Alsópetény, ahol az impozáns – jelenleg hotelként üzemelő – kastély mellett is elhaladtunk. De nem csak az 1750-ben, barokk stílusban épült kastélyt érdemes megcsodálni, hiszen a település nagyon kedves, gondozott, és sok a régi stílust megtartva felújított porta. Ha még van időnk, a faluban érdemes felsétálni a gótikus-barokk stílusú templomhoz, amely a 15. században épült, és nagyon szép helyen fekszik.

Palóc kúria (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ez a túra mindösszesen 10 kilométer volt, ami nagyon kellemes bemelegítés a téli kuckózás után a mozgástól elszokott izmoknak. Kellemes tempóban körülbelül négy óra alatt teljesíthető.

Az erdőjárás jelenleg hatalmas népszerűségnek örvend, a legtöbb helyen sokan túráznak. Ez örvendetes tény, de ilyenkor se felejtsük el a természetjárás alapszabályait, különösen a szemetelésre vonatkozóan.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img