Ramadán: mire számítsunk, ha a nyaralásunkra esik?

Ezt olvasta már?

Megütöttek egy stewardesst, mert megkért két utast, hogy viseljenek maszkot – videó

Az alábbi videót a Delta Air Lines Miamiból Atlantába induló gépén készítették, ahol egy nő megütötte az egyik stewardesst. A vita azzal kezdődött, hogy...

Megválasztották az év kilátóját, nézze meg videón!

Idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az "Év kilátója" pályázatát, amelyben a közönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc kilátóját....

Birkák legelésztek a repülőtéren egy kényszerleszállás után – videó

Egy teherszállító gép hajtóműve romlott el, és a javítás idejére kiengedték a rakományt. Az Iran Air Boeing 747-200 típusú teherszállító gépe a törökországi Adanából a...

Szándékosan leköhögött másokat egy utas az EasyJet járatán – videó

Megtagadta a maszkviselést egy utas az Easyjet egyik járatán, majd mikor emiatt leszállították a gépről, szándékosan leköhögött másokat, és az kiabálta, hogy „mindenki meghal". Az...

A nyaralás idejére esik a Ramadán hónapja?

A nyaralás idejére esik a Ramadán hónapja? Shutterstock

Ramadán ideje alatt még inkább fontos tiszteletben tartani az ország szokásait és hagyományait. Ez a muszlim ünnep nem csupán a böjtölésről szól, ennél sokkal jelentősebb, lelki tartalommal bír. A szent hónap alatt sokkal mélyebben beleáshatod magad a helyi kultúrába.

A Ramadán az iszlám holdnaptár szerint a kilencedik, és az év legszentebb hónapja az egész világon. A muszlim holdnaptár azonban a mi naptárunkkal ellentétben dinamikusan változik. A böjtölés kötelessége ebben az időszakban Mohamed próféta életére vezethető vissza, aki egyszer állítólag azt mondta: „Amikor a Ramadán hónapja megkezdődik, a mennyek kapui megnyílnak, a pokol kapui pedig zárva maradnak”. Ettől kezdve várják el a muszlimoktól a böjtöt minden évben 30 napon át, ami az egyes napokon napkeltétől napnyugtáig tart.

Az önkontroll tanulsága

A muszlimok szent könyve, a Korán

A muszlimok szent könyve, a Korán Shutterstock

A böjt során nemcsak az ételt és italt vonják meg maguktól. A böjtbe beletartozik több fizikai megnyilvánulás is, mint például a dohányzás, rágás, rágalmazás, veszekedés vagy a szex. A hívők ezek helyett a közösség érdekeit szolgáló tevékenységekre, és a Koránból való olvasásra szánják az időt. Ennek következményeképpen közelebb kerülnek Allahhoz és megtanulják jobban irányítani az érzelmeiket. A Ramadánt tehát tekinthetjük az önkontroll és a szerénység gyakorlásának is.

Napkelte előtt fogyasztják el a korai reggelit, a szuhúrt, majd ezután egész napos böjtöt tartanak, amit napnyugta után egy látványos vacsorával, az úgynevezett iftárral törnek meg. A böjt végét minden nap a mecsetből szóló hívással jelentik be. Esténként az utcák kulturális eseményekkel és egyedülálló ünnepségekkel telnek meg. Az élet ilyenkor tulajdonképpen sötétedés után kezdődik.

Tudtad, hogy:

 • A Ramadán szó szerinti fordításban izzasztó hőséget vagy szárazságot jelent.
 • Gyakran a Korán hónapjának nevezik. Az ünnepek alatt a muszlimok gyakran napokig olvassák a szent könyvet.
 • A muszlimok meg vannak róla győződve, hogy a Ramadán ideje alatti imádságok értékesebbek, mint ezer imádsággal töltött nap.
 • A böjti hónap 32 évente egyszer nyárra esik, ami azt jelenti, hogy ilyenkor naponta 16 órán át tart.
 • A böjt az iszlám öt alappillére közé tartozik. A továbbiak a hit, az ima, pénz adományozása a rászorulóknak és a Mekkába való zarándoklat.
 • A muszlimok hiszik, hogy az ünnepek alatti jócselekedetek értékesebbek, mint máskor.

Muszlim Karácsony

Hagyományos ételek ünnepi terítéke, Ramadán

Hagyományos ételek ünnepi terítéke, Ramadán Shutterstock

A Ramadánt egy háromnapos Eid al-Fitr (a böjt lezárásának ünnepe) elnevezésű fesztivállal zárják. A családjaik és barátaik körében, hagyományos ételekkel ünneplik meg. Az emberek ilyenkor megajándékozzák egymást, tehát hasonlít a mi Karácsonyunkhoz. Egyébként legkésőbb az ünnep utolsó napján a hívőknek alamizsnát kellene ajándékozniuk a Ramadán alatt bekövetkezett esetleges botlásokért.

Hét jó tanács a külföldiek számára:

Sheik Zayed Nagymecset Abu Dhabiban

Sheik Zayed Nagymecset Abu Dhabiban Shutterstock
 • Kerüld a napfelkeltét követő evést és ivást.
 • A nap során ne rágj és ne dohányozz nyilvánosan.
 • Alkoholt a bárban csak napnyugta után tudsz rendelni.
 • Felejtsd el az éjszakai klubokban és diszkókban való szórakozást. A Ramadán ideje alatt ezek a helyek zárva vannak.
 • A nők nyilvánosan nem viselhetnek kihívó ruhákat (a ruházatnak takarnia kell a vállat, a nyak vonalát és a térdeket). A muszlim kultúra tiszteletben tartása miatt a nőknek a Ramadán idején túl sem illik kihívóan öltözködniük.
 • Ha valaki egy privát iftárra hívna meg (az első étkezés az adott nap böjtje után), nem illik visszautasítani.
 • Kerüld az érzelmek kimutatását nyilvános helyeken.
 • Nem csupán a Ramadán ideje alatt és a muszlim területeken érvényes az az aranyszabály: Élni és élni hagyni. (Elfogadni és elfogadva lenni.)

A böjtöt nem kell tartaniuk a gyerekeknek, terhes és szoptató nőknek, időseknek és a betegeknek. Az állomásokon és az üdülőhelyeken lehet enni, mivel az utasok mentesülnek ezen szabályok alól. Az utolsó kimaradt csoport a böjt helyett úgynevezett fidiyat tarthat, ami azt jelenti, hogy a Ramadán ideje alatt minden kihagyott napon rászorulóknak biztosítanak élelmet. Az éttermek ablakai gyakran újságpapírral borítottak, hogy a turisták ne zavarják a helyieket.

A magyarok leglátogatottabb úticéljai, ahol tartják az ünnepet az Egyesült Arab Emirátusok, Omán, Tunézia, Egyiptom, Marokkó és Törökország.

Milyen előnyökkel jár a nyaralás Ramadán ideje alatt?

 • Speciális vásárlási akciók vannak és több darabot féláron vásárolhatsz meg.
 • A szálláshelyek árai ilyenkor kedvezőbbek, mint az év másik időszakában.
 • A vidámparkok és a látnivalók kevésbé zsúfoltak. Azonban vigyázz, mert a hivatalok, boltok és látnivalók nyitvatartási ideje gyakran rövidebb a Ramadán ideje alatt.
 • Megkóstolhatod a Ramadán alatt fogyasztott ételeket és italokat.
- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Újraindítják a világ leghosszabb repülőjáratát

Hamarosan újra repüli a Szingapúr-New York távot a Singapore Airlines. A világ leghosszabb járatán az út több mint 18 óráig tart majd. A Singapore Airlines...

Stube: a nyugalom sváb szigete, avagy egy csodás étterem Pilisvörösváron

Levesek és főzelékek Csak a színe csajos Vegetáriánus ételek Magasabb szintre...

Minden, amit tudni akartál a sűrítési módokról

Teljes kiőrlésű liszttel készült, amitől még finomabb lett! Ne csak szilveszterkor egyetek lencsét! ...

A legjobb kekszek a világ minden tájáról, amiket muszáj megkóstolnod!

Green Kitchen Nincs benne semmi zselatin, úgyhogy elég vegán. A legkirályabb filmnézős junk!...

Kockaházban nyitott szuper pékség egy pilisi zsákfaluban

Ne féljetek a mirelit zöldségtől! Megúszós kaják Megúszós thai kaja a lehető legegyszerűbben...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -