Pilóták utolsó szavai a gépük becsapódása előtt

Ezt olvasta már?

Olyan erővel csapódott egy madár a repülőnek, hogy megrepedt a szélvédője

Madárral ütközött az Egyesült Államokban egy utasszállító gép, és mivel a megrepedt a pilótafülke szélvédője, a repülő visszafordult. A repülő, amelyet az American Eagle megbízásából...

Megnyílt a világ legmélyebb medencéje Lengyelországban – képek

A Varsótól 50 kilométerre lévő Mszczonówban átadták a világ legmélyebb medencéjét, amely a koronavírus-járvány ellenére is nyitva tarthat. A rekordot azonban hamarosan megdöntheti egy...

Több száz turista csúszkált a jeges, havas kínai nagy falon – videó

Az alábbi videót a kínai nagy fal Pekinghez közeli részén készítették, ahol a leesett hó és a megfagyott jég alaposan megnehezítette a turisták dolgát....

Videó a nőről, aki bugyiban kiabált a repülőn, és leköpött egy másik utast Amerikában

Egy felvétel került elő arról a nőről, aki egy szál pólóban és bugyiban okozott botrányt egy Texasba tartó légi járaton. Amint arról az Origo is...

Vajon mi játszódhat le egy utasszállító pilótájának fejében, amikor rájön, hogy nincs tovább, a gép hamarosan lezuhan? A repülők feketedobozai a pilótafülkékben elhangzott beszélgetéseket is rögzítik, az alábbi összeállítás egy korábbi cikkünk felhasználásával készült, amelyben az utolsó másodpercek hanganyagaiból válogatottunk a Sun írása alapján. Sorozatunkban az elmúlt évek legolvasottabb cikkeit idézzük fel.

Jó éjt, viszlát, sziasztok, meghalunk!

A LOT lengyel légitársaság 5055-ös járata Varsóból New Yorkba tartott 1987-ben, amikor nem sokkal a felszállás után a négy hajtóműből az egyik felrobbant, majd a mellette lévő másik is kigyulladt, valamint a magassági kormánylap is megsérült. A pilóták elvesztették az irányítást a repülőgép felett, és a Varsó mellett lévő Kabaty erdőbe zuhantak. A fedélzeten lévő mind a 183 ember meghalt, ezzel ez volt a legsúlyosabb légi baleset, amely egy Iljusin IL-62-es repülőgéppel történt. A pilóta utolsó szavai ezek voltak: “Jó éjt, viszlát, sziasztok, meghalunk!”

Azt ne tedd!

Néha a pilóták utolsó szavai többet elárulnak a pillanatnyi lelkiállapotuknál. Így volt ez 2016-ban a FlyDubai gépének rosztovi katasztrófájánál is, amely az erős viharban kétszer is átstartolt, mert nem tudott leszállni, végül a földbe csapódott.

A baleset helyszíneForrás: AFP

Az orosz Rosszija-1 tévécsatorna nyilvánosságra hozta a pilóta és a személyzet közti beszélgetést, az utolsó szavak, amelyek elhangoztak, ezek voltak: „Azt ne tedd!”. Az eddigi vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a 62 ember életét követelő baleset oka emberi hiba volt, a Boeing 737-es pilótája elvesztette az orientációját.

Ennyi volt, fiúk! B….. meg!

A Vladivostok Air 352-es járata 2001-ben Jekatyerinburgból Irkutszkon át Vlagyivosztokba tartott, ám Irkutszk repülőteréhez közeledve a pilóták elvesztették az irányítást a gép felett. A Tupolev Tu-154M típusú gép lezuhant, a rajta utazó 145 ember pedig meghalt. A balesetet a pilóta hibája okozta, akinek utolsó szavai ezek voltak: „Ennyi volt, fúk! B….. meg!”

Tulajdonképpen ezek a körülmények nem tűnnek nagyon jónak, ugye?

1979-ben az Air New Zealand 901-es járata kiránduló utat tett az Antarktisz felett. A McDonnell Douglas DC-10-30 típusú gépet egy technikai hiba rossz irányba vitte, és a Mount Erebus oldalába csapódott. A fedélzeten utazó mind a 257 ember életét vesztette. A feketedoboz hanganyaga alapján a pilótákat váratlanul érte az Antarktisz kemény időjárása, a kapitány pedig utoljára ezt mondta: Tulajdonképpen ezek a körülmények nem tűnnek nagyon jónak, ugye?

B….. meg, meghaltunk!

2009-ben, mielőtt az Air France 447-es járata az Atlanti-óceánba csapódott, a pilóta utolsó szavai ezek voltak: „B….. meg, meghaltunk!” Erre csak két évvel később derült fény, csak ekkor találták meg ugyanis a gép feketedobozát.

Kiemelik a vízből a gép farokrészétForrás: AFP/Ho

A katasztrófához vezető események láncolatát az idézte elő, hogy a gép sebességét mérő Pitot-csövek a fűtés ellenére elfagytak. A Rio de Janeiróból Párizsba tartó Airbus A330-as repülőn 228 ember lelte halálát. 

Hát így járunk

Az Alaska Airlines 261-es járata 2000-ben a mexikói Puerto Vallartából San Francisco felé tartott, ám a pilóták elvesztették az irányítást a gép felett. A Los Angelesben tervezett kényszerleszállást már nem sikerült végrehajtani, így a McDonnell Douglas MD-83 a Csendes-óceánba csapódott. Az áldozatok száma 88 volt. A pilóta a végén ennyit mondott: „Hát így járunk”.

Anyu, szeretlek

Pacific Southwest Airlines 182-es járata egy magánrepülővel ütközött 1978-ban a pilóta és a torony hibájából. A San Diego mellett lezuhant gép fedélzetén lévő 135 ember meghalt, plusz még heten a földön tartózkodók közül. Másodpercekkel az után, hogy a kapitány kapaszkodásra szólított fel mindenkit, a személyzet egyik tagja ezt mondta: „Anyu, szeretlek”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Azonosították a nőt, aki a dohai repülőtér vécéjében hagyta újszülöttjét

A katari hatóságok azonosították azt a nőt, aki a feltételezések szerint a dohai repülőtér vécéjében szülte meg gyermekét, majd otthagyta őt. Miután a csecsemőt...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...

Újraindult az Etesd a dokit! program, ami meleg étellel segíti az egészségügyi dolgozókat

Karácsonyi aprósütik Nem vega, de csúcsszuper édesség, telt ízű sűrű szilvalekvárral! Ünnepi főfogások ...

Itt A NAGY TÉSZTAKÖNYV unboxing!!!

Fantasztikus desszertek Ez az a szalámi, amit a vegák is bátran ehetnek, sőt a gyerekek is, csak hagyjátok...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -