Néhány helyen már a hétvégén nyitnak a strandok

Ezt olvasta már?

Idén végre úgy tűnik, a fürdők is visszatérnek a rendes kerékvágásba, és szerencsére már nem a járványhelyzet, hanem az időjárás és a hagyomány szabja meg, mikor nyitják meg a strandmedencéiket.

A strandok néhány évtizede még szinte mindenhol május 1-én nyitották meg a kapuikat. Ez akkor is így volt, ha az időjárás még nem kedvezett a strandolásnak.

Most ennél már változatosabb a helyzet. A legtöbb fürdő figyelembe veszi a vendégek számának várható alakulását, ami az ő esetükben szoros összefüggést mutat az időjárással. A hétvége és az egész idei május még nem ígérkezik igazán melegnek, így az ország strandjainak csak kis része nyílik meg ezen a hétvégén.

Van, ahol rendezvénnyel ünneplik a strandnyitást

Az ország legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói Hungarospa szigorúan tartja magát a hagyományokhoz és május 1-re minden évben megnyitja a strandot. Ez idén sem lesz másképp, ráadásul ezúttal egy nappal korábban, már április 30-án birtokba vehetjük a hagyományos strandnak mind a 8 medencéjét. A fürdőkomplexum többi szabadtéri része, így az Aquapark és a tavaly átadott Prémium Zóna csak júniustól lesz látogatható. Az idei strandszezon kezdetét nagyszabású bulival is megünneplik.

A Hungarospa HajdúszoboszlóForrás: azevfurdoje.hu

Egy másik nagy múltú és népszerű fürdőben, Zalakaroson is megkezdődik a strandszezon április utolsó napján. Itt a helyi népművészeti csoportok lépnek fel a délelőtt folyamán.

A budapesti strandok több lépcsőben nyitnak

A Palatinus Fürdő, amely egy ideje már nem csak nyáron, hanem télen is látogatható, már április 29-én megkezdi a strand nyitását, ugyanis a Margaréta medence és az élménymedencék már ekkortól használhatóak. A strand többi szolgáltatását – pl. a hullámmedencét és a csúszdákat – csak május 28-tól vehetjük birtokba.

A Paskálban a strandterületet a jelenlegi állás szerint április 30-án nyitják meg, azonban a 33 méteres úszómedencén május 1-ig bontják a sátrat, így azt a medencét pillanatnyilag nem használhatjuk.

A Gellért Fürdő egy átfogó felújítás előtt áll, ami miatt egy időre be is fog zárni, azonban augusztus 31-ig még látogatható lesz. A standot várhatóan május 7-én nyitják meg. A hullámmedencét feltöltik ugyan, de a hullámszolgáltatás idén nem fog üzemelni, az élménymedencében pedig a nyakzuhanyt és a derékmasszírozót nem tudjuk élvezni.

A Gellért FürdőForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az Aquaworldben május 14-re, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi Fürdőkben május 28-ra tervezik a nyitást. A Nyéki Imre Uszoda – ismertebb nevén Kondorosi – strandját a tervek szerint május közepén nyitják. A többi budapesti strand nyitása június közepére várható.

A Dunántúl kivár, a keleti országrészben többen nyitnak

A Dunántúlon a zalakarosi fürdő mellett csak a kisebbik esztergomi strand, a Szent István nyitja meg a kapuit. Harkányban és Igalban mintegy 2 hetet kell még várnunk, május 13-ig, illetve május 15-ig. Az ország második legnagyobb fürdőjében, Bükfürdőn azonban várhatóan csak június 18-tól csobbanhatunk a strandon.

A Dunától keletre eső fürdők közül a fent említett hajdúszoboszlói mellett többek között Kiskunmajsán a Jonathermálban, Püspökladányban a Sárrét Kincse Gyógyfürdőben, Békéscsabán az Árpád Fürdőben nyitják meg a strandot ezen a hétvégén. Az ország egyik legmodernebb strandja a Debreceni Aquaticum május 20-án nyitja meg a kapuit. A Gyulai Várfürdőben, a mezőkövesdi Zsóryban, Egerben és Egerszalókon csak június elejétől, illetve közepétől csobbanhatunk a strandmedencékben.

A termlafurdo.hu részletes listájából kiderül, pontosan hol nyílnak a strandok a hétvégén, illetve várhatóan mikortól fogadnak vendégeket azok, amelyek most még várnak a nyitással. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában