Mutatunk egy könnyed, de látványos túrát Budapesttől nem messze

Ezt olvasta már?

Beköszöntött az ősz, ami számunkra egyenlő a túracipők és bakancsok leporolásával. A nappali kellemes hőmérsékletek és a még hosszú nappalok miatt ez az egyik kedvenc időszakunk a túrázásra, így ha időnk engedi, akár a hétköznapokból is igyekszünk lecsípni rá némi időt. Így esett ez egy pénteki napon is, amikor Pilisszentlászlótól gyalogoltunk át Visegrádig, a csodálatos Apátkúti-völgyön keresztül.

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő települése a maga 310 és 430 méter közé eső fekvésével. Busszal és autóval könnyen megközelíthető. Sajnos a buszmegálló mellett található barátságos kis kocsma jelenleg új gazdát keres, így nincs nyitva, de a boltban azért fel tudunk tankolni, ha szükséges.

A Szent László király-templom Pilisszentlászlón (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A községben érdemes megnézni a barokk templomot, amelyet a 18. század végén építettek pálos szerzetesek. Utána pedig rögtön neki is vághatunk a buszmegállótól nem messze található piros turistajelzésen a közel 9 kilométeres távnak. Mi is így tettünk. Szerencsére a túraútvonalon Visegrád belvárosáig alig volt ember, bár hétvégén valószínűleg többen vágnak neki az útnak.

Aki az okostelefonok és appok világa helyett továbbra is a turistatérképeket részesíti előnyben, annak jó hír, hogy a térségre vonatkozóan már kapható vízhatlan és téphetetlen turistatérkép. Mi is teszteltük, és valóban megszűnt a probléma, ami a korábbi papírtérképekre volt jellemző.

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Nem sokat kellett sétálnunk, hogy a faluból kiérve előbb a Szent László-völgyben, majd később az Apátkúti-völgyben élvezzük a rendkívül csendes és megkapó környezetet. Az útvonal nagyon hangulatos és könnyen teljesíthető: néhányszor át kell kelni gázlókon, de ez legfeljebb esősebb napokon okozhat gondot.

A szintemelkedés nem jelentős és a túratáv sem hosszú, így bőven jut idő a befogadásra és szemlélődésre. Nézni pedig van mit: a kis szurdokvölgy vadregényes, érintetlen, forrásokkal (Kaán-forrás, Alpár-forrás) tűzdelt parányi mesevilág.

Kicsiny híd az erdőben (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A nézelődés egészen addig tartott, amíg a Stefánia hidat elhagyva a jelenleg étteremként és szálláshelyként üzemelő apátkúti vadászházhoz nem értünk. Innen a túraösvény átvált betonútra, de nem kevésbé szép részletek közt haladtunk. Először a Pisztrángos-tavat hagytuk el, majd elértük a Bertényi Miklós Füvészkertet, melynek kertjében egy kedves étterem is üzemel.

A füvészkert bejárható napijeggyel, ami felnőtteknek 1000 forintba kerül. Érdemes is betérni, mert kis szurdoka, egyedülálló növényvilága nagyon egyedi atmoszférát teremt. A füvészkert alapjait a hatvanas években rakták le, amikor az itt található faállomány helyére luc-, duglász-, erdei és vörösfenyő-állományokat telepítettek, majd 1978-ban megkezdték a terület arborétummá alakítását. A mintegy öt kilométernyi bejárható területen madártani ösvény is található, illetve szakvezetést is lehet igényelni előzetes egyeztetéssel.

Kis szurdok a füvészkertben (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Innen továbbra is az Apátkúti-patak mellett és a piros jelzésen haladtunk tovább, hamarosan elérve az Ördögmalom-vízesést és az andezittufába vájt kis csúszdáját. Útközben számos pihenő és sütögetőhely is található az út mellett – ezek kihasználtsága a hétvége közeledtével növekszik.

Visegrád előtt még egy idilli kép (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A túránk végeztével bőven jut még idő egy visegrádi sétára is. Ha azonban még egy látványos panorámára vágyunk, a központból az Országos Kéktúrán felfelé haladva könnyen elérhető a Viktorin-emlékmű melletti kilátópont. Innen lenyűgöző kép tárul elénk a Dunakanyarról.

Ha valaki szeretné magát ennél is jobban megizzasztani, az Pilisszentlászlóról a Spartacus-ösvény irányába is elindulhat a zöld turistajelzésen, így az apátkúti vadászháznál megfordulva visszafelé tudja bejárni a völgyet más útvonalon.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img