Mezítláb sétáltak a tengerparton, gusztustalan betegség lett belőle

Ezt olvasta már?

Rémálommá vált a nyaralása egy kanadai párnak a Dominikai Köztársaságban. Egy romantikus, tengerparti sétából horrorbetegség lett.

Eddie Zytner és Katie Stephens egy hetet töltött Punta Canán az IFA Villas Bavaro Resort nevű üdülőhelyen, és egy romantikus sétára indultak mezítláb a tengerparti homokon. Amikor azonban visszatértek a szállásukra, nagyon viszketett a lábuk.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/Sven Hansche

Ekkor még azt gondolták, valami biztos megcsíphette őket, és hamarosan elmúlik a viszketés. Az azonban nem akart elmúlni, sőt egyre csak fokozódott. Amikor hazaértek Kanadába, már fájdalmas duzzanatok keletkeztek a lábfejeiken és lábujjaikon. Két orvossal is konzultáltak, akik nem tudták megmondani a betegség okát. Egy harmadik viszont sikerrel diagnosztizálta a kórt: horogféreg (Ancylostoma duodenale) támadta meg a fiatal párt – írja a CTV News.

Így nézett ki Katie Stephens lábaForrás: Facebook/Katie Stephens

A horogféreg meleg, nedves éghajlatú országokban elterjedt, olyan talajon, amely ürülékkel szennyezett. Az olyan strandokon például, ahol sok kutya szaladgál, könnyen előfordulhatnak ezek a paraziták. A horogféreg lárvája a székletben fejlődik, majd emberbőrrel érintkezve azonnal befúrja magát. A vérárammal a tüdőbe kerül, onnan a légutakba, a szájba, majd lenyelve a vékonybélben fejlődik ki 8-13 mm hosszúra, ahol ivaréretté válik, és többnyire egy-két évig él.

A vékonybélhez kapcsolódó horogférgekForrás: Wikipedia/CDC’s Public Health Image Library

A horogféreg nem ritka parazita. Becslések 570-740 millió közöttire teszik a vele fertőzött emberek számát. A legtöbb fertőzés Afrikában, Amerikában, Kínában és Délkelet-Ázsiában történik. Ha ilyen tengerparton járunk, nem célszerű mezítláb sétálni a homokban, de ha már igen, az alatt a szint alatt tegyük, amit a tengervíz nemrég már átmosott – írja a Telegraph.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában