Majdnem lebontották, aztán a világörökség része lett – képek

Ezt olvasta már?

Valaha kórház és mozi is működött abban a chilei kísértetvárosban, amely a bányászatnak köszönhette a létét, majd elnéptelenedett, most pedig a turistákat várja.

Sewell 2000 és 2250 méteres magasság között terül el a chilei Andokban. Nevét Barton Sewellről kapta, aki a Braden Copper Company első elnöke volt. A települést ugyanis a társaság alapította 1906-ban az ottani rézbánya mellé.

A bányászvárosban 1918-ban már több mint 12 ezren laktak. Volt itt mozi, kórház, tűzoltóállomás, közösségi ház, boltok és játszóterek. A meredek hegyoldal miatt csak lépcsőkön lehetett közlekedni a szintek között, ezért a lépcsők városának is nevezeték. A szállítást biztosító keskeny nyomtávú vasút állomásához is egy nagy lépcsőn lehetett lesétálni.

Amikor a chilei kormány 1967-ben többséget szerzett a bányatársaságban, a dolgozók nagy részét a közeli Rancaugába költöztették, ahová autóút is épült. 1971-ben a bányát államosította az Allende-kormány, majd 1977-től a vállalat a még ott élő családokat is kezdte leköltöztetni a völgybe.

Már a házakat is kezdték lebontani, ám 1980-ban leálltak vele, 1998-ban pedig nemzeti emlékhelynek nyilvánították Sewellt. A kísértetváros 2006-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Jelenleg 50 helyreállított épület és egy helytörténeti múzeum várja a turistákat, akik csak szervezett úton látogathatnak el oda Santiagóból vagy Rancaugából.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen körbe a chilei kísértetvárosban!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/mundosemfim

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában