Lezárások és korlátozások miatt most hétvégén teljes felfordulás lesz a fővárosban

Ezt olvasta már?

Biciklis esemény

Azt írták: a felvonulás szombaton 16 órakor indul a Hősök teréről az Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér-Lánchíd-Alagút-Alagút utca-Attila út-Döbrentei tér-budai alsó rakpart-Petőfi híd (Buda irányú közúti sávok)-Közraktár utca-pesti alsó rakpart-Jászai Mari tér-Margit híd (Buda irányú közúti sávok)-Margitsziget útvonalon.    

A rendezvény idején a keresztirányú forgalmat szakaszosan átengedik, néhány perces zárás várható. A demonstráció útvonalával megegyező nyomvonalon hosszabb időre korlátozzák a gépjárműforgalmat. A Petőfi hídon és a Margit hídon a Buda felé tartó közúti forgalmat a villamosvágányra terelik.    

Várhatóan 15.50 és 17 óra között, a Dózsa György út zárásakor: a 20E autóbusz nem érinti a Hősök terét. A buszjáratra az Ötvenhatosok terén a 30-as megállójában, a Kacsóh Pongrác úton pedig az éjszakai járatok megállójában lehet felszállni. Káposztásmegyer felé a buszok a Vágány utca/Róbert Károly körút csomópontban a 32-es busz megállójában állnak meg.    

A 30-as, a 30A, a 79-es és a 230-as autóbuszok a Dózsa György út lezárt útszakaszát a Városligeten át kerülik el, ezért nem érintik a Hősök tere és a Benczúr utca megállót, továbbá a Keleti pályaudvar felé a Damjanich utca/Dózsa György út megállót. A terelt szakaszon a 70-es és a 72-es troli érintett megállóiban lehet felszállni ezekre.    

A 75-ös trolibusz a Dózsa György út lezárt szakasza helyett a Hermina úton át közlekedik, nem érinti a Zichy Géza utca és a Hősök tere közötti megállóit. A 72-es és a 74-es troli érintett megállóiban lehet felszállni rá.    

A 83-as trolibusz 16.30 és 18 óra között a Közraktár utca zárása idején módosított útvonalon közlekedik, nem érinti a Zsil utca, a Czuczor utca és a Fővám tér M megállóhelyeket. Ideiglenesen a Lónyay utcában és a Kálvin térnél, a Vámház körúton áll meg.    

A 105-ös autóbusz 15.40 és 17.40 között a Gyöngyösi utca M és a Mexikói út M, illetve az Apor Vilmos tér és a Déli pályaudvar M megállóhelyek között közlekedik, a Hun utca és a Krisztina tér közötti megállókat nem érinti.    

A 15-ös autóbusz 16 és 18 óra között a József Attila utca, a Széchenyi István tér és a Közraktár utca lezárása idején rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca M és a Kossuth Lajos tér M között közlekedik.    

A 16-os, a 178-as és a 216-os autóbuszok 16 óra és 17.40 között az Alagút, a Széchenyi lánchíd, a Széchenyi István tér és a József Attila utca lezárása miatt nem közlekednek.    

Az 5-ös autóbusz 16.10 és 17.40 között Rákospalota felé az Alagút utca helyett a Krisztina téren áll meg, a Pasaréti tér felé a Szarvas tér és a Dózsa György tér helyett a 110-es és a 178-as buszok Döbrentei tér és Krisztina tér közötti megállójában áll meg.    

A 26-os autóbusz a rendezvény és a Vivicittá futóverseny miatt szinte egész nap, előreláthatólag 7.00 és 19.30 között rövidített útvonalon, a Göncz Árpád városközpont és a Zenélőkút között közlekedik – áll a közleményben.

Futóverseny

Több mint 19 ezer előnevezés érkezett eddig a hétvégén 38. alkalommal sorra kerülő Telekom Vivicittá futófesztiválra.

A Budapest Sportiroda (BSI) szerdai tájékoztatása szerint szombatra több mint 9 ezer, vasárnapra pedig 10 ezer feletti indulót várnak a szervezők.    

A tavasz legnagyobb szabadidős sporteseményére 920 hazai település 18 ezer és 83 ország több mint 1300 külföldi futója érkezik majd Budapest utcáira. A két napon 10 táv és 13 rajt várja a résztvevőket a Margitszigeten.    

A futófesztivál szombaton 10 órakor a 3×2 kilométeres váltóval kezdődik a margitszigeti víztorony közelében, a Schulek Frigyes sétányon. Vasárnap 9 órakor rajtol a félmaraton, majd zárásként, 13 órakor a 10 kilométeres verseny, a Telekom Vivicittá.    

Minden résztvevő a budapesti atlétikai világbajnokságra beváltható kedvezményes jegyvásárlásra jogosító kupont kap. A kedvezménykuponnal 50%-os áron vásárolhatnak jegyeket a vb esti programjaira, délelőttönként pedig mindössze 2023 forintért tekinthetik meg a versenyeket.

Forgalmi változások a 38. Telekom Vivicittá útvonalán Budapesten 04.22-23-án:

  • A Margitszigeten mindkét napon lezárásra kerül a központi út 6:00 – 16:00 között, illetve 6:00 – 19:00 között.
  • Szombaton 04.22-én 14:00 – 15:30 között az Árpád hídon, a Népfürdő utcán és a Margit hídon lesznek forgalmi változások.
  • Vasárnap 04.23-án 9:00 – 12:30 között az Árpád hídon, a Bem rakparton, az Alagúton, az Attila úton, a Szent Gellért téren, a Műegyetem rakparton, a Pázmány Péter sétányon, a Népfürdő utcán és az Árpád fejedelem útján lesznek forgalmi változások.
  • Szintén vasárnap 12:50 – 15:00 között a Népfürdő utcán, a Margithídon, a Vizafogó utcán, a Jászai Mari téren és az Árpád hídon lesznek korlátozások.

A futók elhaladását követően az egyes útszakaszok fokozatosan megnyitásra kerülnek.

Az forgalmi változásokról részletesen a www.forgalmivaltozasok.hu oldalon tájékozódhatnak.

Zöld hétvége

A Föld napja alkalmából szombat-vasárnap tartandó „zöld hétvégén” megnyílik a pesti alsó rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között a gyalogosok, biciklisek előtt, civil szervezetek pedig előadásokat tartanak – közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Jane Haining rakpartról eltűnnek a szalagkorlátok, kísérleti jelleggel megbontják a kockaköveket és növényekkel ültetik be, valamint utcabútorokat, pihenőhelyeket helyeznek ki. Hozzátették, hogy az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni, miközben a 2-es villamos alatt található viadukt megnyílik a sétálók számára.    

A Rakpart 2023 projekt a téralkotás elnevezésű urbanisztikai irányzat jegyében született – közölte a hivatal. A téralkotás a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott segíteni, ami ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőbeni használati módokat – magyarázták.    

Szintén szombaton a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztálya ökomenedzserei helyszíni tanácsadással, játékokkal készülnek zöld témákban.    

Vasárnap délután civil szervezetek és fővárosi zöld fejlesztések lesznek a rakpart főszereplői. A viadukt egy része megnyílik a nagyközönség számára, ahol bárki megtekintheti a Népliget tájépítészeti ötletpályázat múlt héten kihirdetett díjazottjainak pályaművét, valamint klímaügyi előadásokat hallgathat.

A BKK közölte: a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra szombatra virradó éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától észak felé tartók azt a Havas utcánál hagyhatják el.    

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.    

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét.    

A teljes átadásig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Résztvevők a 36. Telekom Vivicittá Városvédő Futás félmaraton versenyén a Margit hídon 2021. július 11-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában