Korallzátony lett a különös formájú luxusüdülőből – képek

Ezt olvasta már?

A Florida déli részén épült Dome House jó példa arra, milyen korlátozottak az ember lehetőségei a természet erőivel szemben.

Az eredetileg hat kupolából álló épületegyüttest 1982-ben építette egy amerikai olajmágnás a floridai Marco-szigettől délre lévő Cape Romanónál. Bob Lee állítólag nem szerette, hogy a sarakok felesleges területet vesznek el, ez volt a magyarázat a kerek formákra. A homokos partra épült házat eleinte üdülőként használta, majd miután eladta és visszavásárolta, oda is költözött családjával.

Az emelkedő vízszint 2004-re a már kezdte elérni a betonoszlopokat, ezért Lee 2005-ben eladta az ingatlant 300 ezer dollárért. Az új tulajdonos további százezreket költött rá, hogy megmentse a házat – például daruval át akarta emelni az egészet magasabb területre –, a hatóságok azonban megakadályozták ebben, mondván, a terület fontos természetvédelmi terület. A jogi huzavona vége az lett, hogy az épületet le kellett bontani, majd az állam visszavette azt.

A természet azonban közben kezdte elvégezni azt, amit a tulajdonos nem akart. A ház egyre jobban elmerült a vízben, és egyre távolabbra került az erodálódó parttól. 2017-ben a 3-as erőségű Irma hurrikán két kupolát ledöntött a hatból. A víz alatt viszont élettől nyüzsgő korallzátony alakult ki az épület romjain, megmaradt kupoláin pedig a madarak is szeretnek megpihenni.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg milyen most, és milyen volt régen a Dome House!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/SunflowerMomma

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában