Kirándulás a Plitvicei-tavakhoz

Ezt olvasta már?

Kirándulás a Plitvicei-tavakhoz

Kirándulás a Plitvicei-tavakhoz Shutterstock

A déli szomszédunkban fekvő Horvátország rendkívül népszerű nyaralási úticél. Ez persze nem csoda, hiszen közelsége, autóval való könnyű megközelíthetősége, csodás városkái és mesés partszakaszai könnyen rabul ejtik az ember szívét.

Azonban az Adriai-tenger aprókavicsos strandjain túl megannyi, különleges látnivalóval is bír a régió, melyek közül a Plitvicei-tavak messzemenően kiemelkedik.

Tudnivalók a Nemzeti Parkról

Shutterstock

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park egyedi mivoltának és természeti értékének hála az UNESCO Világörökség részét képezi 1979 óta. E tény csak egy plusz érv amellett, hogy a horvát tengerparton való nyaralásunk alatt legalább egy teljes napot eltöltsünk a különleges tórendszer kincseinek felfedezésével. Természetesen nem csak nyáron, egy hosszú nyaralás elemeként, hanem akár önálló hétvégi kirándulásként is megéri idelátogatni. Szépsége nem időjáráshoz és évszakhoz kötött, ezért minden évszakban tökéletes célpont lehet.

Mivel Budapesttől alig 470 kilométerre, Letenyétől pedig 240 kilométer távolságra található, ezért autóval viszonylag rövid idő alatt elérhető. A Park területe 200 km²-t tesz ki, melyből a teljes vízfelület csupán 2 km², ezért nem csak a vízesésekben lehet gyönyörködni, hanem akár egy kétnapos erdei túrára is bátran el lehet indulni. Ha úgy döntenénk, hogy a környező növény- és állatvilágot is alaposabban meg szeretnénk ismerni, akkor készüljünk fel, hogy akár barnamedvével, farkassal, erdei fülesbagollyal de még hiúzzal is találkozhatunk. Félni azonban egyik állattól sem kell, ugyanis ők sokkal jobban tartanak az embertől, mint mi tőlük.

A magával ragadó tórendszer

A kevésbé kalandvágyók számára az erdőben való barangolást kihagyva is bőven jut elég ámulatba ejtő látnivaló. A Plitvicei-tavak egyedi, lépcsőzetes mivoltának hála garantáltan annyi szépség vár az ide érkezőkre, hogy alig győzik majd felfogni, lefotózni a látottakat. A tórendszert éltető folyókés a környező hegyvonulatok találkozása egy álomszép mesevilágot hozott itt létre, mely tizenhat, lépcsőzetesen elhelyezkedő tóból és szinte megszámlálhatatlanul sok, kisebb-nagyobb vízesésbőláll.

Ha a lehető legteljesebb módon szeretnénk magunkba szívni e káprázatos természeti csoda minden varázsát, akkor felfedezőutunkat a felsőtavaktól kiindulva kell megkezdenünk. A legmagasabban fekvő Prošćansko tótól fa gerendákból kialakított útvonalon vághatunk neki az ereszkedésnek. A kristálytiszta, smaragdzölden csillogóvizet követve elérkezünk a Labudovac vízeséshez, majd a felsőterület utolsó tavához, a Kozjakhoz. A Kozjak tavon hajóra szállva tudunk tovább haladni a Nagy rétig, melynek területén számos étterem várja az éhesés megfáradt turistát.

Miután kipihentük magunkat induljunk tovább az alsótavak irányába, ahol további négy tó,a Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković Brodés a Nagy vízesés fogad. Horvátország legmagasabb vízesése 78 méteres és igen impozáns látványt nyújt.

A nyári melegben való túrázás során még a víz közelségében is könnyen kimelegedhetünk, azonban bármilyen erős is az átlátszóan tiszta víz csábítása, ellen kell állnunk, ugyanis a tavakban valófürdés egyértelműen tilos. Ezen felül a szemetelés, a növények gyűjtése, állatok etetése és a kijelölt útvonalról való letérés sem megengedett.

A szigorú szabályok nem véletlenek, hiszen évről-évre egyre több turista szeretné meglátogatni a Plitvicei-tavakat. E ténynek sajnos a környezetre nézve számos kedvezőtlen hatása van. A lélegzetelállító természeti kincs megóvása érdekében a horvát kormány igyekszik szabályozni a parkba látogatók számát, melynek egyik eleme, hogy 2 nappal előtte regisztrálni kell.

Tehát a tórendszer felkeresése előzetes regisztrációhoz kötött, mely során meg kell adni a pontos érkezés napját és idejét, valamint a kaput, ahol be szeretnénk jutni a Park területére. További hasznos tudnivaló, hogy gyerekeknek 7 éves korig, valamint 50%-ot meghaladó egészségkárosodással élők számára a belépés ingyenes (számukra előzetes foglalás sem szükséges). Egészséges felnőttek részére a belépő ára 1 napra 250 HRK, míg 2 napra 350 HRK, azaz horvát kuna.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img