Káprázik a szem a világ egyik legkisebb kápolnájától – képek

Ezt olvasta már?

Nemcsak a díszítése, a története is izgalmas annak a kápolnának, amely Guernsey szigetének egyik fő turistalátványossága lett.

A Kis kápolna a nevéhez illően valóban kicsi: mindössze 4,9 méter hosszú és 2,7 méter széles. Ez azonban már a harmadik verzió, az előző kettő még kisebb volt, de alkotójuk lerombolta azokat. Déodat testvér 1914 márciusában építette meg az eredetit, amely 2,7 méter hosszú és 1,4 méter széles volt, de a többi szerzetesnek nem tetszett, ezért lerombolta. Júliusra épített egy valamivel nagyobbat, amely már 1,8 méter széles volt. Amikor azonban 1923-ban oda látogatott Portsmouth püspöke, nem fért be az ajtón, így azt is lerombolta – írja a Wikipedia.

A harmadik, most is látható verzió felépítésén nem sokkal azután elkezdettt dolgozni, ez azonban tovább tartott, mert különleges díszítést tervezett rá. A lourdes-i bazilika mintájára épített miniatűr kápolnát kagylóhéjakkal, színes kavicsokkal és porcelándarabokkal burkolta. A befejezését azonban nem érhette meg, mert 1939-ben Franciaországba ment, ahol meghalt.

A Kis kápolna ma az egyik legnépszerűbb turistalátványossága a brit korona fennhatósága alatt lévő Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey-nek. Belépődíjat nem szednek, de adományt elfogadnak a felújítására.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg a különleges kápolnát!

Kattintsona  képre a galériáért!Forrás: Only France via AFP/ANTOINE LORGNIER / ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában