Íme, Európa leghosszabb nevű települése

Ezt olvasta már?

Félreeső kis falucska Wales északkeleti részén, Anglesey szigetén, ahol több birka él, mint ember, és ahol szinte mindig szitál az eső. Nemigen tévedne ide sok turista, ha egy zseniális suszter a 19. század közepén elő nem állt volna egy fantasztikus marketingfogással. Kitalálta, hogy nevezzék el a következőképpen a települést: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Nem vicc és nem is halandzsa. Az 58 karakterből álló szómonstrum ékes walesi nyelven a következőt jelenti: „Szűz Mária templom a fehér mogyorófák tavacskájánál, a gyors örvény közelében, St. Tysilio templomának vörös barlangjánál.” Az 58 karakter egyébként 51 betűt jelent, mivel az ll és ch egy betűnek számít, olyan, mint a magyar ly vagy cs.

Így kell kiejteni az 58 betűből álló településnevet:

A cipész számítása bejött. Miután felírták a vasútállomás épületének falára a falu végtelen nevét (az eredeti sem volt éppen rövid, így szólt: Llanfair Pwllgwyngyll), egyre többen szálltak le a vonatokról, hogy körülnézzenek az Európa leghosszabb nevű településévé avanzsált, háromezer lakosú helyen. A turizmus azóta is virágzik, Amerikából, Ausztráliából, Japánból és a világ minden tájáról özönlenek az érdeklődők.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg garánkat a faluról!

Forrás: robertharding via AFP/Alan Copson/Alan Copson

A helyiek egyébként a Llanfairpwll vagy Llanfair rövidítést használják, az útjelző táblákon a Llanfairpwllgwyngyll név szerepel, a vasútállomás épületén azonban máig a teljes név virít. Ja, és itt nyomtatják a világ leghosszabb vasúti menetjegyét, amely 15 centiméter hosszú. A lakosság 70 százaléka beszél walesiül, a gyerekek az iskolában is tanulják a nyelvet, a táblák pedig mindenütt kétnyelvűek.

A leghosszabb nevű település a világon Bangkok, amelynek thai neve így néz ki angol átírásban: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

A hosszú nevű walesi falu egyébként élénk testvérvárosi viszonyt ápol a világ legrövidebb nevű településeivel, így például a holland Ee vagy a francia Y falucskával.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában