Hova utazzunk áprilisban?

Ezt olvasta már?


Tippek 2023. március 31. Startlap Utazás Tippek 2023. március 31.

Ha szereted a kellemes sétákat, napsütést és sportot, 2023-ban ezekre a helyszínekre éri meg leginkább ellátogatni áprilisban. Úti cél ajánló.

Itt az április – ennél a hónapnál keresve sem találhatunk szebb és kellemesebb időszakot az utazásra. Összegyűjtöttünk néhány olyan külföldi és belföldi úti célt, amelyekkel feldobhatod a következő bolondos 30 napot.

Párizs

Audrey Hepburn szerint Párizs mindig jó ötlet. Nos, ezzel valószínűleg nem mindenki ért egyet, de az Eiffel-tornyot, a Champs-Élysées-t és a Diadalívet egyszer megéri virágzó környezetben is megnézni.

Áprilisra a francia fővárost is eléri a meleg és a tavasz, így végre elfeledhetjük a kopár Párizs képét.

A hónapban virágba borul a Tuileriák kertje, a tavaszi napsütést élvezve – ahogy a párizsiak is teszik – kiülhetünk a Canal Saint-Martin mellé, esetleg hosszú, kellemes esti sétákat tehetünk a Szajna partjánál.

A Szajna mellett sportolók PárizsbanEmberek sportolnak és nézelődnek a Szajnánál Párizsban 2023 március 27-én (Fotó: Mohamad Alsayed/ AFP)

Tipp: Kevés romantikusabb kikapcsolódás létezhet annál, mint tavasszal kerékpárral bejárni Párizst. A francia fővárosban van egy praktikus kerékpármegosztó rendszer, a Vélib’ Métropole a cntraveller.com szerint. A rendszerrel egyszerű a kerékpárbérlés, így online is vásárolhatunk rá viszonylag olcsó jegyet illetve néhány napos bérletet. A bringákat pedig nem túl bonyolult megtalálni, hiszen a Vélib’ Métropole kerékpárjai közel 1400 állomáson érhetőek el Párizsban és a város környéki településeken.

Párizs áprilisi hőmérséklete: 17°C/ 6°C

Budapest-Párizs repülővel: 2 óra és 20-30 perc

Időeltolódás: nincs

Ár: Párizs Európa egyik legdrágább városa, de egész évben turistaszezon van, így később sem lesz olcsóbb úti cél

Amszterdam és környéke

Bár bőven van melegebb helyszín az áprilisi Amszterdamnál, a holland főváros és környéke rengeteg felejthetetlen élménnyel kecsegteti az utazókat a hónapban.

A helyi Királyi palota, az épület környékén lévő virágok és az egyik legrégebbi állatkert, az ARTIS Royal Zoo mellett megéri megtekinteni a világ legnagyobb virágoskertjét is, hiszen a hely 2023-ban csak március 23 és május 14 között tart nyitva.

A Keukenhof Lisse község mellett található, és mindössze 40 kilométerre van Amszterdamtól.

Az Európa kertjének is nevezett helyen ráadásul nemcsak a szabadban bóklászhatunk, a termesztők rengeteg virágot mutatnak be beltéri rendezvényeken is. Áprilisban többek között két különleges virágkiállítás, a rózsa-, illetve a nárciszshow lesz megtekinthető.

Tipp: Ha áprilisban látogatunk Amszterdamba, az utazást megéri a hónap végére időzíteni, mivel így több remek eseményen is részt vehetünk.

Keukenhof 2020-ban Keukenhof 2020-ban

Keukenhof

Tulipánok virágoznak Keukenhofban 2020-ban (Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP)

Fotó megosztása:

Keukenhof

Tulipánok és szélmalmok a Keukenhof kertben (Fotó: Jordan Banks / Robert Harding Heritage/ AFP)

Fotó megosztása:

Keukenhof tavasszal

Keukenhof

Virágzó lilás nárciszok és tulipánok a Keukenhof udvarban 2020-ban (Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP)

Fotó megosztása:

A Keukenhof 2018-as témája: Romantika a virágokban

Keukenhof

A Keukenhof 2018-as kék, sárga és narancssárga virágai (Fotó: Romy Arroyo Fernandez/ NurPhoto/AFP)

Fotó megosztása:

A Keukenhof egész tavasszal gyönyörű, április 22-én viszont különösen megéri ellátogatni az udvarhoz. A napon ugyanis virágparádét rendeznek az intézmény oldala szerint. A felvonulás egy 42 km-es útvonalon halad majd, amin színes virágokkal, többek között jácintokkal, tulipánokkal és nárciszokkal borított kocsik vonulnak majd végig. Ha az esemény felkeltette az érdeklődésed, a napon 11 óra előtt érdemes a parkban lenned, mivel ezután számos utat lezárnak a környéken.

Hollandia másik különleges áprilisi eseménye a Király napja, a fesztiválra szintén Amszterdam az egyik legjobb úti cél. Az eseményt 2023-ban április 27-én rendezik meg.

Amszterdam hőmérséklete áprilisban: 11°C/ 4°C

Budapest-Amszterdam repülővel: 2 óra és 5-15 perc

Időeltolódás: nincs

Ár: A rengeteg esemény miatt Amszterdam nagyon népszerű áprilisban, így drágább szállást bérelni a hónapban 

Ciprus

Ugyanakkor ha te bulizás helyett inkább rengeteg D-vitaminra vágysz áprilisban, vedd az irányt dél felé. Ciprus a hónapban kiváló úti cél a tengerparti nyaralásokhoz és gyalogtúrázáshoz. A szigetország áprilisban már elég meleg ahhoz, hogy a vállalkozó szelleműek úszhassanak a tengerben, ugyanakkor még nincs túl nagy forróság.

Az április ráadásul Ciprus egyik legzöldebb hónapja: a hegyoldalak csodálatos fényben és színekben pompáznak, az ösvények mentén vadvirágok és orchideák nőnek, a levegőben pedig gyógynövények illatoznak.

Naplemente a Lara-öbölbenKilátás az északi és a déli Lara-öbölre az Akamas-félsziget nemzeti parkból 2022 nyarán (Fotó: Alex MITA / AFP)

Tipp: Az áprilisi virágzás és buja növényzet miatt megéri a sziget központi részén található falvakba és környékükre is szervezni egy-két kirándulást. A goodtimefortrip.com szerint a hónapban érdemes felkeresni többek között a Páfosz környéki Korall-öblöt, a Lara-öblöt, az Avakas-szurdokat és az Akamas Nemzeti Park területén lévő kék lagúna partot.

Azoknak, akik először látogatnak Ciprusra, ajánlott eltúrázniuk a Kykkos kolostorhoz is. Az épület egyébként épp a sziget központi részén található, így két festői falvat, a Pedulas és Mutulas nevű településeket is felvehetjük az úti céljaink közé.

Ciprus hőmérséklete áprilisban: 23°C/ 13°C

Ciprus-Magyarország távolság repülővel: célponttól függ, 2-3 óra

Időeltolódás: +1 óra (Nicosia)

Ár: Még nem jött el az igazi turistaszezon, ráadásul a kisebb településeken olcsóbbak a szállások

Törökország déli partjai

A török Riviéra csodás partjainál csak májusban kezdődik a turistaszezon, így a bennfentes isztambuliak általában áprilisban, a tömegek megérkezése előtt utaznak a területre. Ha „csatlakozunk” hozzájuk, nemcsak elkerüljük a zsúfolt éttermeket, de szemtanúi lehetünk a tengerparti növények lázas virágzásának is.

 

A török riviéra legszebb áprilisi helyei közé tartozik Bodrum, Datça, Fethiye, továbbá ott a viszonylag érintetlen, de annál hangulatosabb Kas település is.

Tipp: Április a legjobb időszak a dél-törökországi lükiai út bejárására is. Ilyenkor még nincs túl meleg, de általában napos az idő, a vadvirágok pedig újra életre kelnek a környéken. A több mint 500 km hosszú útvonal gazdag többek között ősi karavánutakban, tengerparti ösvényekben, erdőkben, rusztikus kőfalucskákban és római kori helyszínekben. Az út lejárása viszont legalább egy hónapot vesz igénybe.

Hőmérséklet: 21°C/ 10°C
Törökország-Magyarország távolság repülővel: Helyszíntől függ, 2-3 óra között

Időeltolódás: +1 óra

Ár: Áprilisban még nem jött el a turistaszezon, így olcsóbban megúszhatjuk az utazást a hónapban

Piran

Amennyiben túl távoli úti célnak találod áprilisra Ciprust és Törökországot, a tengerparti hangulatért vedd az irányt a szlovéniai Piran felé. Az Adriai-tenger partján lévő város kicsit Velencére emlékeztet a szűk utcáival és borozóival, sőt, tele van jobbnál jobb halas és tengeri herkentyűs éttermekkel is.

Piran városa tavasszalLégi felvétel a szlovéniai Pirán városáról kora tavasszal (Fotó: Getty Images)

Tipp: Szlovénia igazi turista paradicsom, hiszen hemzseg a látnivalóktól, távolságok viszont nincsenek igazán az országban. Pirantól keletre található Szlovénia másik meseszép kikötővárosa, így hazafelé érdemes némi kitérőt tenni Koper felé.

A két város úgy fél óra autóútnyira van egymástól, és Koper szintén bővelkedik látnivalókkal: itt található a Praetorianus palota, gyorsan bejárhatjuk a város szívét, a Tito-téren pedig ott van Koper főattrakciója, egy 54 méter magas harangtorony is.

Hőmérséklet áprilisban: 16°C/9°C

Távolság autóval a Magyarszombatfa közelében lévő határátkelőtől: 3 óra és 20-30 perc

Időeltolódás: nincs

Ár: Piranban szintén nem jött el a turistaszezon, így olcsóbban kijöhetünk ebben a hónapban egy utazásból

Magyarország, bringára fel!

Az áprilisi Magyarország Párizshoz hasonlóan tökéletes helyszín arra, hogy megragadjuk a pincében raboskodó bringákat, aztán útnak vágjunk valamelyik csodálatos környékre.

A hónapban remek úti célként szolgálhat például az alpesi hangulatú Pálháza–Bózsva kerékpárút, a Veszprém–Balatonalmádi kerékpárút, a romantikus Szob–Zebegény kerékpárút, a csodás Tómalom–Fertőrákos kerékpárút illetve a Poroszló–Tiszafüred kerékpárút.

Amennyiben pedig van egy szabad hétvégénk, érdemes lehet Magyarország legmediterránabb régiójába is kerékpártúrát szervezni. A Barcs és Mohács közé épített Három folyó kerékpáros útvonal segít jobban megismerni az érintetlen Dráva menti vidék különleges tájait illetve állatvilágát, elmélyedhetünk a területen jelenleg is elevenen élő népszokásokban, sőt, a kerekparut.com szerint ezek mellett a helyi gasztronómiába is lehet szerencsénk belekóstolni.

Tipp: Ha a Három folyó útvonalon tekerünk, mindenképp bringázzunk le a szentborbási vendégházhoz. Az épület Szentborbás és Felsőszentmárton között található, a területén pedig csodás kilátás nyílik a Drávára. És ha már arra járunk, vétek nem kivárni a naplementét.

Decemberi naplemente a DrávánDecemberi naplemente a Dráván a szentborbási pihenőháznál Szentborbás és Felsőszentmárton között (Fotó: Startlap.hu)

Nálunk is virágzik a természet

Az április Magyarországon is a tulipán és nárcisz hónapja, így ha rajongunk ezekért a növényekért a Vácrátóti Arborétumra is szánjunk időt a hónapban. A Pest vármegyei intézményben mostanra virágba borultak a cseresznyefák, sőt, már virágozni kezdtek az első tulipánok és nárciszok is.

Szóval jó mihamarabb útra kelni.

 

 

Remek tulipánszüretes helynek számít továbbá: a Kőröshegyi Levendulás (várható nyitás 2023-ban: április 13.), a Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm (várható nyitás 2023-ban: április 10.), a Dunakanyarnál lévő TulipGarden (várható nyitás 2023-ban: április 07.), a szőlősgyöröki TulipGardennél (tervezett nyitás 2023-ban: április 1.) illetve a Pilisnél lévő TuliPilis is (várható nyitás 2023-ban: április 15).

Áprilisban megéri ellátogatni a somogyi Bálványosra is. A hónapban mandalaformákban pompáznak a tulipánok a településnél, a vidéken ráadásul nemcsak a gyönyörű virágokban gyönyörködhetünk, de felfedezhetjük a Kincsek Völgye inspiráló és különleges világát.

A hónapban érdemes időt szánni a Mátra egyik legszebb tavaszi látnivalójára: a virágzó vérszilvafa-sorra is.

A gyönyörű növények a gyöngyöstarjáni bevezetőút mellett helyezkednek el, Gyöngyöstarján pedig mindössze 6 kilométerre fekszik Gyöngyöstől. A környéken találhatok továbbá a Mátrai borvidék legnevesebb bortermelői és pincéi, így ezt az élményt szintén kár kihagyni áprilisban.

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában