Hihetetlen, de létezik: bugyirózsaszín tó – képek

Ezt olvasta már?

Meghökkentő színe miatt sok turista keresi fel Nyugat-Ausztráliában a Hillier-tavat, amely felülről a legszebb, de a partján is remek fotókat lehet készíteni. Ráadásul – több más, furcsa színű tótól eltérően – fürödni is lehet benne.

A meghökkentő természeti látványosság a Stirling Range Nemzeti Park közelében található, a Middle-szigeten. Eukaliptusszal és teafákkal borított sűrű erdő veszi körül, ezért nem könnyű megközelíteni. Madártávlatból a legrózsaszínűbb, de vize még akkor is megtartja furcsa színét, ha palackba töltjük.

A Hillier-tavat a brit Matthew Flinders fedezte fel 1802-ben, aki a világon elsőként hajózta körbe Ausztráliát. A különös állóvíz 600 méter széles és nagyon sekély, ugyanakkor rendkívül magas a sótartalma, vízállástól függően 30-35 százalékos. Összehasonlításképpen: az óceánok sótartalma átlagosan 3-3,5 százalék, a híres Holt-tengeré pedig 25-30 százalék.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a tóról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/Nataliia Budianska

Ebben az extrém sós vízben nem sok létforma képes fennmaradni, de néhány mikroorganizmus és baktérium kimondottan kedveli az ilyen közeget. Ilyen például a Dunaliella salina alga, amely nagy mennyiségben termel karotenoidot. Egyes elméletek szerint ennek köszönhető a tó színe, mások bizonyos baktériumokkal magyarázzák a rózsaszín árnyalatot. A tóban egyébként nyugodtan lehet fürödni, a vize nem tartalmaz emberre káros anyagot.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában