Házakat és boltokat szel ketté a világ legbonyolultabb határa – képek

Ezt olvasta már?

Enklávé az exklávéban – ilyen fura dolgokat is láthat az ember a néhány ezres Baarléban, amelyet Hollandia és Belgium osztott fel egymás között. A világ egyik legbonyolultabb határa azonban lehetőségeket is tartogat az ott lakóknak.

Baarle egy néhány ezres kisváros a jelenlegi Hollandia területén. Papíron azonban nem létezik ilyen nevű település: az északi része Baarle-Nassau, amely valóban Hollandiához tartozik, a déli pedig Baarle-Hertog, amely viszont Belgiumhoz.

Utóbbi azonban nem egy egyszerű belga exklávé, amely szigetként él Hollandiában, hiszen benne is vannak holland enklávék, sőt, a holland részen is találunk még belga enklávékat (bennük pedig hollandot). Összesen 26 ilyen különálló földterület van szétszórva Baarle környékén.

Holland és belga en- és exklávék kavalkádjaForrás: Wikipedia/DAMI/USER:TOS

A helyzet kialakulása még a 12. századra vezethető vissza, amikor Breda és Brabant főurai az egymás közötti adásvételeknél, földcseréknél egyes területeket megtartottak maguknak. Ezeket a megosztásokat azután sem sikerült egyszerűsíteni, hogy Belgium 1830-ban függetlenné vált. Így megmaradt a világ egyik legbonyolultabb határvonala, amely gyakran házakat vagy üzleteket szel ketté.

Baarle lakói ugyanakkor nem panaszkodnak. A két ország némileg eltérő szabályai miatt például néhány méteres sétával választhatnak a számukra kedvezőbb közül. Az adót például abban az országban fizetik, ahol az épület bejárati ajtaja van, így adott esetben például áttehetik az ajtajukat a másik oldalra (ha épp az ajtajukon keresztül megy a határ, a két rész külön országhoz tartozik, amit a házszámok is jeleznek). A turisták pedig özönlenek, hogy lefényképezzék az utcákon és épületeken átfutó, fura határvonalat.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat Baarléról!

A határ keresztülmegy a házon, és a túloldalon folytatódik. Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Flickr/iamdanw

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában