Gemenc igazi kirándulóhely az ősz legszebb hónapjában

Ezt olvasta már?

A repülőtéren nyert 300 ezer dollárt egy nő, miközben várt a felszállásra – videó

Egy texasi nő 300 ezer dollárt (közel 90 millió forint) nyert egy játékgépen a McCarran nemzetközi repülőtéren, miközben a gépére várt, hogy felszálhasson.  Több játékgép is...

Életveszélyes családi kemping, meredek szikla szélén verte fel a sátrát egy brit család

Veszélyes helyen találtak egy családra egy sátorban, a Cleveland út mentén Észak-Yorkshire-ben, Nagy-Britanniában. A hely a földcsuszamlások miatt is ismert. Egy pár és a gyerekük egy...

Motortaxizni akart egy turista Thaiföldön, betörték az orrát – videó

Az alábbi videót a thaiföldi Pattayában készítették ipari kamerával a város hírhedt sétálóutcáján. Egy chilei turista át akarta vitetni magát motortaxival egy közeli kocsmanegyedbe,...

A gyorsan betörő tavasz keltette életre a Bükk-hegység látványos természeti csodáját

Néhány héttel ezelőtt még bokáig trappoltunk a hóban a Magas-Bakony erdejében, most viszont a plusz 20 fokos tavaszi melegben meneteltünk előre a Bükk ősrengetegében....

Az október talán az ősz legszebb jegyeit kínálja: színesedő növényvilág, párás folyóparti napfelkelték, vöröslő naplementék, madárrajok vonulása az égen. Sok természetjáró legkedvesebb hónapja ez, hiszen talán ilyenkor a legjobb az erdőben bandukolni és elveszni a színrengetegben. Gemenc hazánk legnagyobb, javarészt erdővel borított ártere, így az őszbe való belemerülés itt borítékolhatóan élvezetes lesz.

A számos holtággal szabdalt Gemenci erdő rendkívül faj- és egyedgazdag, mind növény- mind állatvilágát illetően, így az egyszeri turista rengeteg élménnyel gazdagodhat. Gyalog, két keréken, kisvasúttal, de akár lovasfogattal is bejárhatjuk a környéket, a vízállástól függően pedig akár kajakkal vagy kenuval is fel lehet fedezni.

Kora reggeli órák a Duna-partonForrás: Pénzes Gyöngyvér

Vízen bejárni a holtágakat, vagy a Nagy-Dunán csavarogni egészen Bajáig, a néhol kibukkanó homokpadokon elidőzni, a vízimadarakat megfigyelni és október utolsó napsugarait kiélvezni a vízen – az egyik legjobb őszi időtöltések egyike.

Evezés az erdőbenForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha tényleg a vízre szállás a cél, jó ötlet egy gyakorlott túracsapat által meghirdetett programhoz csatlakozni, de akár a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban is van lehetőség kenut bérelni. Itt részletes útvonalajánlót is kapunk előre megszabott megállási pontokkal, ugyanis néhány helyen tilos kikötni az élővilág védelme miatt.

Őszesti hangulat egy evezés utánForrás: Pénzes Gyöngyvér

Kisvasúton is nekivághatunk

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból többféle lehetőség is adódik, hogy útra kerekedjünk. Az innen induló, jelenleg csak hétvégén üzemelő erdei kisvasúttal mintegy 30 kilométert tehetünk meg a Sió és a Duna medrét követve az erdőn keresztül.

A gemenci kisvasútForrás: Facebook/Ökoturisztikai Központ Gemenc

Az itt lefektetett első kisvasúti pálya története egészen az 1910-es évek közepére nyúlik vissza, akkor azonban még az elsődleges feladata az erdőből kitermelt fa szállítása volt. Később a síneket teljesen felszedték, és a helyén cserkészút épült, majd a hatvanas években kezdett a kisvasút újra kiépülni, ezúttal már a személyszállítás céljából. Az erdei vasúttal eljuthatunk például valamelyik tanösvényre is, de akár biciklit is szállíthatunk a kis kocsikon. Jegyet váltani viszont mindenképpen előre érdemes.

Ha gyalogszerrel kóborolnánk, van lehetőség csatlakozni az itt meghirdetett tematikus programok egyikéhez. Az októberi kínálatban akad például fotóstúra, de csoportos kirándulás esetén akár szakvezetést is igényelhetünk.

Őszi napsugarakForrás: Pénzes Gyöngyvér

Saját szakállunkra is nekivághatunk, hiszen az erdőben sok a kijelölt túraútvonal. Keresztülmegy rajta az Alföldi Kéktúra, számos tanösvény, és ha beiktatjuk a kisvasutat is, több variáció is lehetséges a barangolásra.

A kisvasút Lassi megállójánál található egykori erdészházban az egykori gemenci halászat mindennapjaiba is betekinthetünk. Megismerhetjük az ősi halászeszközöket, egy halászháló-készítő műhelyt, illetve az árvizeket bemutató fotókiállítást is. Napi jeggyel pedig mi magunk is horgászhatunk.

Az elmaradhatatlan halászhálókForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha pedig már minden zegzugot bejártunk, és megéheztünk, irány az alig pár kilométerre fekvő Baja, ahol a Petőfi-szigeten több helyen is minőségi bajai halászlevet kóstolhatunk. Ezt tényleg vétek kihagyni, ha a térséget minden vonatkozásában szeretnénk megismerni.

A távolban Baja és a Türr István hídForrás: Pénzes Gyöngyvér

Egy kiadósabb ebéd után a Sugovica partján sétálni szinte kötelező programpont, míg a Sugovica másik felén a Türr István-kilátóból szép kilátás nyílik a Sugovica és a Duna összefolyására. Ha időnk engedi, a bajai Türr István Múzeum gazdag anyaga betekintést ad a régi dunai életbe, Baja elmúlt háromszáz évébe, régészeti leletek sokaságába, de a néprajzi gyűjtemény is több mint tízezer tárgyat számlál.

Az év egyik legszebb időszaka következik, érdemes tehát a hétvégéken minél több időt a szabadban tölteni. Gemenc pedig erre ideális célpont.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Kétszer is ütközött egy irányíthatatlanná vált jacht a karibi kikötőben – videó

Meghibásodott egy luxushajó számítógépe a Szent Márton-sziget egyik kikötőjében, ezért az irányíthatatlanná vált hajó kétszer is a partnak ütközött, komoly kárt okozva. A 72 méter...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -