Elképesztő, mit talált egy férfi túrázás közben a Pöstyén melletti erdőben

Ezt olvasta már?

Valódi kincsre bukkant egy férfi Nyugat-Szlovákiában, egy Pöstyén melletti erdőben természetjárás közben – számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál a Novy Cas napilap tudósítása alapján.

A neve elhallgatását kérő szlovák férfi pár napja Pöstyén környékén túrázott, amikor egy kidőlt fához érve nem mindennapi kincsre bukkant. A fa alatt ugyanis érmékre emlékeztető ezüsttárgyakat talált, egyik felükön különféle ábrák voltak, például egy sárkány alakját is ki lehetett venni – írja a Cas.sk.

A leletet azonnal jelentette a pöstyényi rendőrségen, majd

a szakértők megállapították, hogy 13., illetve 14. századi ezüstérmékről van szó.

Illusztráció.Forrás: Pinterest

A környéket átkutatták fémdetektorral is, aminek köszönhetően egy 25×20 centiméteres helyen újabb ezüst érmékre bukkantak, összesen 147 darabra.

A régészek szerint a középkorban az emberek az ellenségeik, illetve a tolvajok elől rejtegették a pénzüket, sokszor azt a közeli erdőkben ásták el. Az, hogy ennyi idő után is találni még ilyen kincseket, azt feltételezi, hogy az érmék tulajdonosai azért nem mentek vissza a pénzükért, mert vagy meghaltak, vagy képtelenek voltak azt megtalálni.

Az érmék megtalálóját vélhetően nem kerüli el a jutalom.

Tavaly egy fiatal szlovák házaspár 50 ezer eurót ( 18 millió forint) kapott,

mert túrázás közben 1800 darab ezüstdénárt és két darab aranydukátot talált egy zsákba rejtett korsóban Likava váránál az erdőben.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában