Csúnya lehet a várva várt nyaralás vége: hatalmas pénzeket bukhatsz, ha erre nem figyelsz – Pénzcentrum

Ezt olvasta már?

Ahogy közeledik a nyár egyre többet gondolunk arra, hogy elutazzunk valahová, viszont most, hogy a forint történelmi mélyponton van az eddigieknél is fontosabb, hogy a lehető legjobb áron tudjuk megszervezni az álomnyaralásunkat. Összeszedtük azokat a trükköket, amik elengedhetetlenek, hogy a lehető legjobb ár-érték arányban tudjuk lefoglalni az utazásunkat.

Végtelen mennyiségű olyan honlappal találkozhatunk, ha utazáson törjük a fejünket, amik azt ígérik, hogy felkutatják nekünk e lehető legjobb árajánlatokat és rajtuk keresztül percek alatt bármi lefoglalható. Ezeken a platformokon mindent el tudunk intézni pár gombnyomásra, amire szükségünk lehet az utazás alatt. Lefoglalhatjuk a repjegyet, a szállást, bérelhetünk autót és köthetünk biztosítást is egy lendülettel.

Bár vitathatatlan, hogy sok időt spórolhatunk ezeknek a weboldalaknak a használatával, hiszen sokkal gördülékenyebbé és kényelmesebbé tehetjük segítségükkel a tervezési procedúrát. Mégis rengeteg hátránya van annak, hogy ha kiengedjük a kezünkből a gyeplőt. Bár igaz a mondás, hogy az idő pénz, de ebben az esetben inkább megéri, hogy egy kicsit több időt áldozzunk a tervezésre, hiszen tízezreket is spórolhatunk akár.

Nem biztos, hogy a legjobb ajánlat a legolcsóbb is

Az utazási oldalak, mint a Trivago, a Momondo, vagy a booking.com nagyon jók lehetnek arra, hogy összehasonlíthassuk a különböző szolgáltatások árait vagy, hogy megtaláljuk az exkluzív ajánlatokat. De a huffpost.com által megkérdezett szakértők szerint viszont érdemes több helyen is ellenőrizni a kinézett repülőjáratot vagy szállást.

Bár a kuponok és a promóciók azt a látszatot kelthetik, hogy sok pénzt takarítunk meg ezekkel, mégis érdemes mindig közvetlenül a légitársaságbál vagy a szállodánál érdeklődni – mondta Phil Dengler, a The Vactioner társalapítója. Ezt a tanácsot pedig érdemes megfogadni, hiszen sokszor jobban járunk, ha közvetlenül foglalunk és kihagyjuk a közvetítő céget a történetből. Ráadásul az itt megspórolt pénz sokkal jobb helyen van nálunk.

A legtöbb esetben a szállodák, ha közvetlenül náluk foglalunk garantálják a legjobb árat. Bizonyos esetekben ezek a közvetítői oldalak az utolsó pillanatig elrejtik az extra költségeket, vagy olyan helyen tüntetik fel, ahol átsiklik az ember felette – tette hozzá a szakértő.

Van lehetőség arra, hogy meggondoljuk magunk

Bár a fapados járatoknál nem jellemző, hogy benne van repjegy árában a lemondási lehetőség, de van lehetőségünk ezeknél a légitársaságoknál is valamennyi ráfizetéssel ingyenes lemondást, vagy átfoglalást igényelni. Viszont erről a lehetőségünkről sokszor teljesen lemondunk, ha egy harmadik felen keresztül foglaljuk le a jegyeket.

A legjobb persze továbbra is az, ha közvetlenól a légitársaságtól vásároljuk meg a jegyünket, de előfordulhat, hogy az utazási iroda jobba ajánlattal kecsegtet minket. Fontos viszont tudni, hogy nem biztos, hogy ugyanazok a foglalási szabályok vonatkoznak ránk ebben az esetben. Éppen ezért, ha fennáll annak a lehetősége, hogy az utazásunkat törölni kell érdemes meggyőződni róla, hogy ezt az utazási iroda is biztosítja nekünk.

Mindig olvassuk el az apróbetűs részt

Az ember könnyűszerrel görgeti át a feltételeket tartalmazó hosszú szöveget, holott utazáskor kifejezetten fontos lehet, hogy minden részletről tudjunk. Tisztában kell lennünk a ránk és a cégre vonatkozó feltételekkel egyaránt. Ez azért fontos, mert ha nem böngésszük végig megfelelően ezeket a részeket könnyen extra költségekkel is találkozhatunk, mint a lemondási díj, vagy az útvonal módosítása.

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanezen indok miatt érdemes rugalmasan kezelni az utazás napjait, ha van rá lehetőségünk, mivel sokszor csak pár napot kell csúsztatnunk ahhoz, hogy több tízezer forintot spóroljunk. De sokszor az is jó ötlet lehet, ha nem közvetlen járattal megyünk, mert nem egyszer előfordult már, hogy egy átszállással jelentősen olcsóbban jövünk ki.

Hová forduljunk probléma esetén

Ha már megbizonyosodtunk a fentiekről és az utazási irodák mellett döntöttünk, akkor fontos tudni, hogy bármilyen probléma esetén – legyen szó módosításról, vagy akár a nyaralás elhalasztásáról – az irodához kell fordulnunk, akik kapcsolatban állnak a hotellel vagy a légitársasággal.

Ez azért is lehet problémás, mert a kisebb irodáknak az ügyfélszolgálata is kisebb, így könnyedén kicsúszhatunk az időből, illetve nehezebben tudunk utánajárni a problémának és megoldást találni rá.

Figyelembe kell venni a véleményeket

Talán nagyon alapvető tanácsnak tűnik, de mégis sokan felejtik elolvasni a véleményeket. Legyen szó az utazási iroda kiválasztásáról, a szállásról, vagy bármiről fontos, hogy mindenképpen olvassuk el mit írtak azok, akik előttünk jártak ott. A szálláshelyek sokszor állítják be magukat jobb színben, mint ami a valóság, de az irodákkal is vigyázni kell.

Ha kisebb utazási irodán keresztük foglalunk, akkor mindenképpen ellenőrizzük le a céget, mert könnyedén belefuthatunk átverésbe is akár. A szakértők szerint pedig az ellenőrzéskor mindenképpen nézzük meg, hogy az ügyfélszolgálatról miket írtak, hiszen velük tartjuk a kapcsolatot és ha nem elég segítőkészek könnyen ráfaraghatunk.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában