Bizarr fogások a világ legészakibb Michelin-csillagos éttermében – képek

Ezt olvasta már?

A grönlandi Ilimanaqról bizonyára kevesen hallottak még. Pedig a mindössze 53 állandó lakossal rendelkező faluban működik most a világ legészakibb Michelin-csillagos étterme.

Az északi sarkkörtől 300 kilométerre északra lévő Ilimanaqba csak hajóval vagy helikopterrel lehet eljutni. Ez mégsem akadályozta meg Poul Andrias Ziska séfet abban, hogy nyárra – egészen pontosan június 12-től szeptember 8-ig – a Feröer-szigetekről odaköltöztesse éttermét, a két Michelin-csillaggal rendelkező KOKS-ot.

Az étterem Grönland egyik legrégebbi épületében, a Poul Egedes-házban kapott ideiglenes otthont. Ez körülbelül egyórányi hajóútra van Ilulissattól, Grönland harmadik legnagyobb településétől, amely hatalmas gleccseréről híres. Ezt sokkal alkalmasabbnak, mókásabbnak találtuk ahhoz, hogy valami teljesen más dolgot csináljunk, mielőtt visszaköltözünk az állandó éttermünkbe” mondta a séf az AFP-nek. A Feröer-szigeteken működő KOKS 2017-ben kapta az első, 2019-ben pedig a második Michelin-csillagát.

A Grönlandra költöztetett étterem egyszerre 20 főt tud kiszolgálni. Egy húszfogásos kóstolómenü fejenként 2100 dán koronába, azaz 113 ezer forintba kerül italok nélkül. Ezért azonban különleges ételeket próbálhat ki a vendég, amelyek helyi alapanyagból készülnek.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg az éttermet és a különleges ételeit!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Odd Andersen

Grönland a világ legnagyobb szigete, Magyarország területénél például több mint 23-szor nagyobb. Ennek ellenére mindössze 56 ezren lakják. Politikailag Dániához tartozik, de nagy fokú autonómiát élvez. 2019-ben, a Covid előtti utolsó évben több mint 100 ezer turistát fogadott.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában