Az életüket kockáztatják a turisták a Viktória-vízesés tetején – képek

Ezt olvasta már?

A Viktória-vízesés messziről is rendkívül látványos, sokan vannak azonban, akik nem érik be ennyivel, és kimerészkednek egészen a peremére.

A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés nem a legmagasabb a világon, de 1708 méterével a legszélesebb, és az egyik leglátványosabb. Közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989-ben az UNESCO világörökségének része lett.

A Viktória-vízesést a Zambézi táplálja, magassága 61-108 méter között van. Alatta a víz egy 25-75 méter széles szakadékba jut, innen egy erre merőleges, 65 méter széles és 120 méter hosszú csatornán áramlik ki, amely egy nevű katlanba torkollik. Ennek mélysége száraz időszakban 17 méter, esős időszakban a dupláját is elérheti – ilyenkor a vízsebesség eléri a 150 km/órát.

A májustól októberig tartó szárazabb hónapok alatt lehetővé válik, hogy a vízesést egészen a pereméig megközelítsék a vállalkozó kedvűek, de csak a zambiai oldalon. A több ezer éves eróziónak köszönhetően olyan mélyedések alakult ki, amelyekben, mint egy természetes medencében, akár úszkálni is lehet.

A Devil’s Pool (magyarul Ördög-medence) igazi turistalátványosság lett az elmúlt években. A víz sodrása itt viszonylag lassú, a peremben pedig meg lehet kapaszkodni. A bátor látogatókat a még bátrabb (és jóval tapasztaltabb) vezetők fogadják, és vigyáznak arra, hogy ne legyen baleset a kalandból, csak egy jó fotó vagy videó. Halálos balesetek azonban így is előfordulnak.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a látványos helyről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában