A Budapest Airport vezére szerint egész Magyarország megszenvedi a különadót

Ezt olvasta már?

Chris Dinsdale szerint a fapados légitársaságok elkerülik Budapestet a légitársaságokat érintő különadó miatt, ennek köszönhető, hogy csökkent a Budapest Airport forgalma.

Ezeknek a cégeknek limitált számú gépük van, oda repülnek, ahol jobban lehet a géppel keresni, és az utasok követik őket. Itt jön be a képbe a légitársaságok különadója.

– mondta. Dinsdale szerint az orosz-ukrán háborúnak csak kisebb hatása volt a forgalomra, néhány járatot ugyanis törölni kellett.

Szerinte a kieső utasszám súlyos GDP-hatással jár az egész országra.

Elmondása szerint szinte minden légitársaság úgy döntött, hogy elhalaszt bővítéseket, megváltoztatták a terveiket. „Azt érezzük, hogy nehéz addig járatokat és célállomásokat visszaépíteni, amíg egy légitársaság húsz euróval többet tud keresni egy utassal, ha egy másik célállomásra üzemel, ahol nincs ilyen adó” – mondta.

A magyar kormány vételi szándékát úgy kommentálta, hogy „a repülőtér tulajdonosainak hosszú távú céljaik vannak, és fontos számukra e jól teljesítő, kiváló minőségű légikikötő folyamatos fejlődése és fejlesztése.” Őt személyesen viszont nem vonják be a tárgyalásokba. Értékelése szerint a reptér jól működik.

Tervben van, hogy újranyitják az 1-es terminált, ahol az utasszámát a korábbi 2,5 millióról 4,5 millió nőne. „Jelenleg a T1 újranyitásához szükséges engedélyeket várjuk. További terminálkapacitás-bővítés nélkül a magyarországi turizmus növekedése nem folytatódhat” – mondta.

Elmondta azt is, hogy szükség lenne a repülőteret kiszolgáló vasútvonalra, de ez a kormány feladata, nem a reptér tulajdonosaié. Továbbá a tervek szerint épülne egy multimodális közlekedési csomópont is autóknak, taxiknak, vasútnak, buszoknak. Lenne egy többszintes parkolóházunk, illetve egy új szállodánk.

A 3. terminállal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy az valójában nem lenne elkülönülő rész a mai 2. terminálhoz képest, így nevezhetnénk akár terminál 2 plusznak is, „de ez tényleg hatalmas projekt”. A bővítési tervek kidolgozásával és megvalósításával jelenleg is egy kijelölt csapat foglalkozik.

Címlapkép: Getty Images

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában