17 program Delftben

Ezt olvasta már?

Kis mérete ellenére Delftben egyáltalán nincs hiány látnivalókban. Ez a mesés város könnyen megközelíthető – és rengeteg érdekes programmal rendelkezik!

Számos múzeummal, régi templommal, gyönyörű csatornákkal és egy jó adag holland történelemmel Delftet minden holland turistának látnia kell.

1. De Koninklijke Porceleyne Fles 

Egyetlen delfti utazás sem teljes a híres Royal Delft gyár és múzeum meglátogatása nélkül. A város évszázadok óta készít gyönyörű delfti kék kerámiát, és világszerte ismertté vált erről!

Nézd meg ezeknek az egyedi műalkotásoknak a készítését, vásárolj be az ajándékboltban, vagy látogass el a múzeumba és fedezd fel a közel 400 éves holland kerámia történelmét.

Ha ellátogatsz az üzletbe, egyetlen fontos tippünk van: vigyázz, mihez nyúlsz! Vannak tipikus ajándéktárgyak, de vannak nagyon drága darabok is (például ez a piramis alakú csoda, valamivel több mint 18 ezer euróért).

Ár: 15€ felnőtteknek, ingyenes gyerekeknek (6 éves kor alatt) (ha van múzeumkártyád, Rotterdampass vagy ICOM kártyád, akkor ingyenes!)

Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig, 9:30-tól 17 óráig

Helyszín: Rotterdamseweg 196, 2628 AR Delft

2. A ferde templom

Közvetlenül Delft központjában található az Old Church, amelyet „a ferde templomnak” becéznek. Az 1240-ben alapított templom lenyűgöző történelemmel rendelkezik, és már évszázadok óta kulcsfontosságú része Delft városának. Nem csoda, hogy a torony kissé fáradtnak tűnik! Sajnos, vagy talán szerencsére nem lehet felmászni a toronyba, de mindenképpen érdemes kívülről megcsodálni.

Ár: 8€ felnőtteknek, 5 év alatti gyerekeknek ingyenes (ha van Rotterdampass, akkor ingyenes!)

Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig novembertől januárig: 11:00-16:00, hétfőtől szombatig februártól októberig: 10:00-17:00

Helyszín: HH Geestkerkhof 25, 2611 HP Delft

3. Nieuwe Kerk

Hollandia második legmagasabb templomtornya Delft főterére néz, és minden bizonnyal lenyűgöző építmény. Több mint 108 méter magas, és története egészen a 14. századig nyúlik vissza. A holland királyi család szinte minden tagja a híres királyi kriptában van eltemetve a Nieuwe Kerkben, így ennek a templomnak a falai között (és padlója alatt) rengeteg történelmi emlék van. A ferde templommal szemben a Nieuwe Kerk tornya tökéletesen egyenes, és nyitva áll a látogatók számára.

Ár: 8€ felnőtteknek, 5 év alatti gyerekeknek ingyenes

Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig novembertől januárig: 11:00-16:00, hétfőtől szombatig februártól októberig: 10:00-17:00

Helyszín: Markt 80, 2611 GW Delft

4. Uit de Kunstban

Akár új, egyedi ruhadarabokat szeretnél vásárolni, meginni egy csésze kávét, vagy egyszerűen csak egy művészi élményre vágysz, az Uit de Kunst Café a megfelelő hely. 1982 óta áll nyitva ez a funky hely, amely az Oude Delft-csatorna közelében található és hangulatos hátsó udvarával és szórakoztató termékeivel vonzza a vendégeket. A kávézóban/művészeti boltban még néhány aranyos papagáj is található, akikkel beszélgethetsz, ha éppen nincs más társaságod!

Ár: amennyit költesz a finomságokra

Nyitvatartás: szerdától szombatig, 10:00-18:00, vasárnap 11:00-06:00, hétfő és kedd zárva

Helyszín: Oude Delft 140, 2611 CG Delft

5. Prinsenhof Múzeum

Ez a múzeum egy régi kolostorban található, és tökéletes bevezetést nyújt a delfti (és holland) kultúrába és történelembe. A Prinsenhof mindenki számára nyitva áll, aki szeretne elmélyedni Orániai Vilmos történetében, megismerni a hagyományos Delftse Blauw kerámiát, vagy egyszerűen csak megcsodálni a gyönyörű épületet. Ha valami érdekesebbet keresel, mint a kerámia, akkor nem kell messzire menned. A Prinsenhof falaiban még mindig ott vannak a golyók által ütött lyukak pontosan azon a helyen, ahol Orániai Vilmost 1584-ben meggyilkolták. Talán kissé sötét, de a holland történelem része ez is.

Ár: 13,50€ felnőtteknek, 4€ gyerekeknek (4-12 éves korig), 4 év alatt ingyenes

Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig, 11-17 óráig

Helyszín: Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft

6. A Régi Városháza

A város központjában található a régi városháza, amelynek története egészen 1200-ig nyúlik vissza. A kor egyik legjobb holland építésze, Hendrik de Keyser által tervezett épület igazi különlegesség, amely ma is megcsodálható. Belül van egy középkori börtön, amely nyitva áll a 9 évesnél idősebb (felügyelettel érkező) látogatók számára – ez túlságosan kísérteties a fiatalabb gyerekek számára. Itt börtönözték be Orániai Vilmos gyilkosát az 1500-as években. Az épület többi része sajnos csak különleges események, például esküvők és hivatalos szertartások alkalmával látogatható. A városháza közvetlenül a Nieuwe Kerkkel szemben található, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Ár: 3,50€ felnőtteknek, 2,50€ gyerekeknek (tárlatvezetés a börtönben)

Nyitvatartás: Megbeszélés szerint, iskolai szünetben

Helyszín: Markt 87, 2611 GS Delft

7. Bier Huis de Klomp

A Bier Huis de Klomp, amely Delft legrégebbi pubja, tökéletes hely egy délutáni sörözéshez. Az épület története egészen 1538-ig nyúlik vissza, és 1652 óta működik kávézóként. A pub-ban sörök széles választékát kínálják, de a klasszikus holland Jenever-t is megkóstolhatod, mivel a de Klompot „Jenever kávézónak” tartják. Azonban nem csak az italokról szól ez a hely. A kávézó kívülről kicsinek tűnhet, de hátul az épület sok helyiségből áll, mindegyik más hangulatú. Kedvencünk: a társasjátékterem!

Ár: Szerencsére belépőt nem kell fizetni

Nyitvatartás: keddtől szombatig 16 órától hajnali 1 óráig

Helyszín: Binnenwatersloot 5, 2611 BJ Delft

8. A Keleti Kapu

Régen Delftet falak védték, ahogy minden tekintélyes várost. A Keleti Kapu a város egyetlen megmaradt kapuja, több mint 600 év után. A Delftet körülvevő kiváló minőségű falak vonzó várossá tették Orániai Vilmos számára, aki 1572-ben úgy döntött, hogy ez a város lesz uralkodása központja. Ma is egy gyönyörű régi építmény, egy felvonóhíd és két kis torony. Nem csoda, hogy évszázadok óta ez Delft szimbóluma – pompásan néz ki! Jelenleg valójában valakinek az otthona, így nem lehet belül körbenézni.

Ár: ingyenes

Nyitvatartás: egész nap, minden nap

Helyszín: Oostpoort 1, 2611 RZ Delft

9. A Vermeer múzeum

Delft örökké büszke lesz arra, hogy a valaha élt egyik legnagyobb holland festő, Johannes Vermeer szülőhelye és munkahelye. Életének és a művészet világához való hozzájárulásának megünneplésére létrehozták a delfti Vermeer központot. Érdekes módon a nagy művész mindössze 37 festményt készített – és ezek mindegyike megcsodálható ebben a múzeumban. Az eredetiek szerte a világon találhatóak, ami azt jelenti, hogy a Vermeer központban található műalkotások mindegyike reprodukció. Ugyanakkor ez az egyetlen hely a világon, ahol egyszerre láthatod az összes munkáját. Tipp: Minden vasárnap reggel a központ önkéntesei ingyenes tárlatvezetést tartanak! Ha a vasárnap délelőtt nem megfelelő számodra, a normál belépőjegyhez ingyenes audió tárlatvezetés jár.

Ár: 12€ felnőtteknek, ingyenes gyerekeknek 11 éves korig

Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig, 1-17 óráig

Helyszín: Voldersgracht 21, 2611 EV Delft

10. A De Roos szélmalom

Egy hollandiai utazás nem lenne teljes szélmalmok nélkül, a De Roos pedig egy újabb fantasztikus látványosság Delftben. Delftben valamikor 18 malom működött, de a gyönyörű De Roos szélmalom az egyetlen megmaradt – úgyhogy nem érdemes kihagyni! A helyszínen, ahol jelenleg de Roos található, 1500 óta működik a malom, és még mindig a régi módszerrel őrlik a biogabonát lisztté. Be is nézhetsz az épületbe, és az önkéntesek örömmel mutatnak be neked mindent. Szerdától szombatig akár a malomban termelt lisztet is megvásárolhatod a saját földszinti boltjukban. Ha valami tartalmasabbat (vagy koffeint tartalmazót) szeretnél, beugorhatsz a szélmalom kávézójába is.

Ár: ingyenes (de adományokat szívesen fogadunk)

Nyitvatartás: szerdától vasárnapig 13:00-17:00

Helyszín: Phoenixstraat 111, 112, 2611 AK Delft

11. De Diamanten Ring pékség

Valószínűleg mostanra világos, hogy Delft tele van régi dolgokkal. És jön még egy: Delft legrégebbi péksége. A Stadsbakkerij de Diamanten Ring arról is híres, hogy az egyik legjobb, így ne keress tovább. 225 év sütés után nem meglepő, hogy tökéletes sütiket készítenek. A hagyományos kis pékség valóban egy gezelliggyöngyszem, amit nem szabad kihagyni. A De Diamanten Ring számos delfti különlegességet gyárt, mint például a „Delft Grof”, a „Crooked Jantjes” és a „Delft Blue Whipped Cream Cake”.

Ár: a 2 eurós sütitől a 30 eurós tortáig bármi – a választás a tiéd!

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 8-18 óráig, vasárnap 9-17 óráig

Helyszín: Choorstraat 9, 2611 JD Delft

12. Botanikus kert

A delfti Hortus Botanicus több mint 100 éve a felfedezések, az innováció és a kikapcsolódás helyszíne. A jelenleg a Delfti Műszaki Egyetemhez tartozó kert szorosan kapcsolódott a holland gyarmati külföldön folytatott tevékenységéhez. Helyszíne volt a trópusi mezőgazdasággal és botanikával kapcsolatos kutatásoknak is. A delfti Hortus Botanicus büszke arra, hogy oktatási intézmény, így a gyönyörű kert meglátogatása mellett csatlakozhatsz az itt szervezett számos workshop egyikéhez! Miért nem próbálsz ki egy botanikus rajztanfolyamot?

Ár: 6€ felnőtteknek, 3€ gyerekeknek (4 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes)

Nyitvatartás: 2023. január 7-től március 7-ig: csak hétvégén 10-18 óráig

Helyszín: Poortlandplein 6, 2628 BM Delft

13. A Piactér

A Nieuwe Kerk és a régi városháza között található a Markt (Piactér) nevű nagy tér. Mivel nagyjából pontosan a város közepén van, tökéletes állomás egy mozgalmas nap közepén. Ülj le és igyál egy biertje-t vagy egy koffie-t vagy egyél egy stroopwaffel-t a Piactér számos kávézójának és éttermének egyikében. Innen megcsodálhatod a gyönyörű, tipikus holland épületeket, amelyek már túl öregnek tűnnek ahhoz, hogy álljanak. Ha karácsonykor ellátogatsz Delftbe, fantasztikus élményben lehet részed. A Piactér karácsonyi vásárrá változik át, imádnivaló kis standokkal és egy hatalmas karácsonyfával.

Ár: attól függ, hogy melyik helyre mész, de általában normál holland étterem/kávézó árak

Nyitvatartás: minden nap

Helyszín: Markt 87, 2611 GS Delft

14. Beestenmarkt

Beestenmarkt azt jelenti, hogy „a vadállatok piaca”, de ne aggódj, egyszerűen „állatpiacot” jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy a teret 1595-től 1972-ig marhakereskedésre használták. Manapság a bájos zöld tér mentes a tehéntrágyától, és népszerű hely egy italra, ha el akarod kerülni a forgalmasabb Piacteret. Delft egyik legszebb tere tökéletes hely egy romantikus estéhez egy meleg nyári napon.

Ár: normál holland kávézó/étterem árak

Nyitvatartás: minden nap

Helyszín: Beestenmarkt 33, 2611 GA Delft

15. Csónakázás a csatornákon

A szélmalmok, a tulipánok és a sör mellett a csónakázás az egyik legnépszerűbb program a turisták számára. Egy hajóút a régi vízi utakon tökéletes módja annak, hogy felfedezd bármely holland várost. Delftben rengeteg csatorna van, és nincs hiány a csónakos kirándulásokból sem. Hozz magaddal egy Heinekent, néhány stroopwafelt és egy fényképezőgépet, és indulj útnak! Ha rendkívül szerencsés vagy, és az időjárás is engedi, mindenképp egy nyitott tetős csónakot válassz.

Ár: 5-15€, cégtől függően

Nyitvatartás: minden nap

Helyszín: Koornmarkt 113, 2611 ED Delft

16. Wilhelmina Park

Ez a gyönyörű, angol ihletésű park tökéletes hely egy sétához (vagy egy kis leheveredéshez a fűben, turistának lenni fárasztó, tudjuk). Nevét természetesen Wilhelmina holland királynőről kapta, és az 1930-as évekből származik. A parkot mindenképpen megéri meglátogatni. Számos szobor és fantasztikus növények várnak rád. 2013-ban három hársfát ültettek a Wilhelmina parkban, amelyet a királyi család három tagjáról neveztek el, köztük egyet a koronázását ünneplő Vilmos-Sándor királyról. 

Ár: ingyenes

Nyitvatartás: minden nap

Helyszín: Weteringlaan 1, 2613 WN Delft

17. Séta a városban 

Delft gyönyörű történelmi városa tökéletes hely egy sétához. Nem túl nagy, így az itt eltöltött idő minden másodpercét kiélvezheted, anélkül, hogy azt éreznéd, hogy rohannod kell, hogy mindent megnézz. Ha jobban szereted a szervezett programokat, akkor sincs probléma. Ezen a linken tematikus sétaútvonalakat találsz, amelyek biztosan csodálatos élményt biztosítanak. Ha inkább egy hagyományos gyalogtúra csoporttal szeretnéd felfedezni a várost, akkor ide kattintva találhatsz különböző ingyenes gyalogtúrákat.

Ár: 0-3€, a gyalogtúra függvényében

Nyitvatartás: minden nap

Helyszín: GW, Markt, Delft (a Delft ingyenes gyalogtúra kiindulópontja)

Amint látod, rengeteg látnivaló van Delftben, és garantáltan bele fogsz szeretni ebbe a bájos kis holland városkába!

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában