Zsugorodhat az emberek mérete a globális felmelegedés miatt

Ezt olvasta már?

Az edinburgh-i paleontológus szerint a kisebb emlősök jobban megbirkóznak a megnövekedett hőmérséklettel, ezért zsugorodhat idővel az ember. Steve Brusatte professzor, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa szerint az, ahogyan más emlősök korábban reagáltak az éghajlatváltozás időszakaira, utalhat arra, mi vár az emberre.

Az ember lehetséges helyzetét a korai lovakéhoz hasonlította, melyek testmérete kisebb lett, amikor 55 millió évvel ezelőtt, a paleocén-eocén hőmaximumnak nevezett időszakban a hőmérséklet emelkedett.

A globális felmelegedésről nagyszerű fosszilis adatok állnak rendelkezésre. A geológiai feljegyzések szerint ez az 55 millió évvel korábbi a legutóbbi a nagy globális felmelegedések között. Hátborzongató, mennyire hasonlít a két ábrázolás

– közölte Steve Brusatte.

Az Emlősök felemelkedése és uralma című könyvében Brusatte megjegyzi, hogy a világ melegebb részein élő állatok ma gyakran kisebbek, mint a hidegebb területeken élő állatok, ez a Bergmann-szabály néven ismert ökológiai elv.

Az okok nincsenek teljesen tisztázva, de részben valószínűleg azért, mert a kisebb állatoknak a térfogatukhoz viszonyítva nagyobb a felületük, mint a nagyobbaknak, és így jobban el tudják vezetni a felesleges hőt – magyarázza a paleontológus.

A hőmérséklet és a testméret összefüggése

A könyv megjelenése előtt Brusatte azt mondta, hogy a kisebbé válás az emlősök általános módja az éghajlatváltozás kezelésére.

Ez nem jelenti azt, hogy minden emlősfaj kisebb lesz, de úgy tűnik, hogy ez az emlősök gyakori túlélési trükkje, amikor a hőmérséklet elég gyorsan megugrik. Ami felveti a kérdést: ha a hőmérséklet nagyon gyorsan megugrik, az emberek kisebbek lesznek? Szerintem ez mindenképpen hihető.

Brusatte azzal érvelt, hogy más emberi fajokról is megállapították, hogy összezsugorodtak, amikor az erőforrások szűkösek voltak – utalva az úgynevezett hobbitemberre, a Homo floresiensisre, amely egykor az indonéziai Flores szigetét lakta.

Az elmúlt egymillió év emberi maradványait vizsgáló kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmányukban azt is felvetették, hogy a hőmérséklet a testméret változásának egyik fő előrejelzője, míg a gímszarvasokat tanulmányozó tudósok szerint Észak-Európában és Skandináviában a melegebb telek vezethettek ahhoz, hogy a szarvasok testmérete kisebb lett – írja a Guardian.

(Borítókép:  Jonathan Wood/Getty Images)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában