Zsiday: újra forintban érdemes megtakarítani, 6% feletti kamat sem zárható ki

Ezt olvasta már?

A Citadella portfóliómenedzsere, befektetési szakember szerint a következő hónapokban inkább az inflációs ütem csökkenése valószínű összességében a fejlett világban, így nem feltétlenül hisz abban, hogy nagyon nagy további hozamemelkedés lesz USA-ban.

Szerinte ezért túlzás az, hogy a magyar piacon 6%-ot közelítő kamatárazások alakultak ki, mert 4-5%-os infláció mellett 4-5%-os kamatnak elegendőnek kellene lennie a forint stabilizálásához, márpedig szerinte ez a fő cél. Szerinte ezt a kamatszintet valószínűleg hosszú ideig fenn kell tartani, ugyanis „a kormányzati fékevesztett költekezés hatásai egész 2022-ben inflatórikusak lesznek”.

Úgy fogalmaz, hogy „6%-os vagy afölötti magyar kamatszintet csak akkor várnék (és ezt sajnos nem lehet kizárni), ha a választások után eldurvul idehaza a politikai helyzet, ami destabilizálódást és nagyobb forintgyengülést okoz. Ebben az esetben az MNB kénytelen lesz lépni, és a helyzet súlyosságától függően akár nagyobb kamatemelésre is kényszerülhet” – jegyzi meg. Hozzáteszi: reméli ilyen helyzetre azért nem kerül sor, de valószínűsége azért nem elhanyagolható: a magyar választás úgymond “major event risk”.

A fenti problémák híján továbbra is arra számít, hogy

a forint a következő 1-2 évben stabil lesz magas kamatszint mellett, ami azt jelenti, hogy szemben az előző évekkel, ismét forintban érdemes megtakarítani.

Címlapkép forrása: Portfolio

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img